Den britiske ERP-gigant Sage har blikket stift rettet mod børsnoterede norske Visma, der har mere end 200 medarbejdere i de to danske selskaber Visma Software og Visma Services, som samlet omsatte for godt 80 millioner kroner sidste år.
Samlet har Sage budt knap 3,8 milliarder kroner for Visma, hvilket er en del højere end selskabets markedsværdi på børsen.
Anbefaler aktionærer at sælge
Visma ledelse mener da også, at Sage-buddet er godt og anbefaler selskabets aktionærer at sælge deres aktier til Sage.
- Ud fra et forretningsmæssigt synspunkt er det her meget spændende. Visma går fra at være nordisk til at være stærk i hele Vesten. Det er meget svært at sige noget negativt om, siger Peter Lauring, der er administrerende direktør for de to danske Visma-selskaber.
Han mener ikke, at opkøbet vil komme til at koste fyringer.
- Man ved jo aldrig, men jeg kan simpelthen ikke forestille mig det. Vi mangler i forvejen folk, og vi får jo ikke ligefrem mindre at lave med sådan et opkøb, siger han.
Den holdning deles af koncernchef Øystein Moan, der siger til Computerworld i Norge, at selv om det er "lidt vemodigt", at selskabet nu bliver udenlandsk ejet, skal man huske, at 60 procent af selskabets aktionærer i dag allerede er udenlandske.
Han mener, at det er trist, at de norske investorer er mere optaget af fisk og olie end af it.
Global markedsleder
- Sage er en global markedsleder, når det gælder ERP-løsninger til små og mellemstore selskaber. Det vil være positivt for den fremtidige udvikling af Visma, siger Øystein Moan, der personligt kan indkassere op mod 38 millioner kroner, hvis handlen går igennem.
Sage har omkring 10.000 medarbejdere i 17 lande og har 4,7 millioner navne i sit kundekartotek.
Passer ind strategien
Sage meddeler, at opkøbet passer perfekt ind i selskabets strategi om at ekspandere geografisk mod nye og attraktive markeder.
Selskabet står overfor stigende konkurrence fra blandt andre Microsoft, der med Microsoft Business Solutions også har blikket rettet mod markedet for små og mellemstore virksomheder.
Det er planen, at opkøbet blandt andet skal danne brohoved ind mod de baltiske lande, hedder det.
61 procent af Vismas omsætning bliver landet i Norge, mens 25 procent kommer fra Sverige, ni procent fra Finland og fem procent fra Danmark.
Visma Danmark overtog sidste år det danske softwarehus FK-Data, der stod bag ERP-systemet Winkompas.