Med en stort anlagt tema-dag vil Videnskabsministeriet forsøge at sætte kursen mod en modernisering af de danske it-uddannelser, der lider under stort frafald og meget lille søgning.
Det sker, efter optaget på de danske it-uddannelser som datalogi med en nedgang på 25 procent i forhold til sidste år aldrig har været mindre, mens efterspørgslen fra it-branchen aldrig har været større.
Skal bringes sammen
Ifølge Videnskabsministeriet er formålet med tema-dagen, der finder sted 21. august, at bringe udbyderne og aftagerne af de unge sammen samt at få indledt diskussionen om, hvad der skal gøres ved den kritiske situation.
Tema-dagen kommer blandt andet til at diskutere fremtidens behov for it-kompetencer, globaliseringens betydning for it-arbejdskraften i Danmark samt det nok så vigtige spørgsmål om, hvorvidt det nuværende udbud af it-uddannelser herhjemme er det rigtige.
Mødet er kommet i stand samtidig med, at IT-Branchen vurderer, at der netop nu mangles op mod 1.000 højtuddannede medarbejdere i branchen.
- Det er en trist situation. Vi må fortsætte kampen for at få de unge til at vælge it på alle fronter, siger Jakob Lyngsø, administrerende direktør for IT-Branchen.
60 deltagere
Tema-dagen får deltagelse af 60 repræsentanter fra uddannelses-sektoren og it-branchen.
Blandt oplægsholderne er Jørgen Bardenfleth, administrerende direktør i Microsoft Danmark samt fremtrædende repræsentanter for universiterne i København, Århus og Aalborg.
Regeringens Globaliseringsråd har tidligere peget på, at der er behov for en reform af de danske it-uddannelser, hvis de skal være attraktive og relevante i fremtiden.
Det er i stor stil blevet understreget af det stærkt faldende antal ansøgere til it-uddannelser. Eksempelvis er blot 168 studerende i år blevet optaget på datalogi-studierne i København, Odense og Århus.