Læren af RTX og GN Store Nord

Klumme: Udviklingen i RTX Telecom og GN Store Nord med fyringer og frasalg må få mange erhvervsledere til at hæve øjenbrynene. Morten W. Langer gennemgår forløbene.

De seneste ugers begivenheder i GN Store Nord og RTX Telecom må give stof til eftertanke hos mange top-erhvervsledere.

For nylig meddelte den nye administrerende direktør for RTX Telecom, Tage Rasmussen, at en fjerdedel af medarbejderstaben, svarende til 70 fuldtidsstillinger, skal spares væk.

Selskabet har det seneste halve år nedjusteret flere gange.

Storaktionærer i firmaet holder ikke

Som ekstern iagttager har man fået indtrykket af et selskab uden styring og uden fokuseret strategi.

I bestyrelsen sidder flere storaktionærer, som også er ansat i ledende stillinger i virksomheden, og den cocktail har vist sig at være ekstremt uhensigtsmæssig.

Bestyrelsen har således været domineret af ingeniørmæssige og it-tekniske kompetencer.

Og det har både betydet, at man har kastet sig over udviklingsprojekter, som stor­aktionærerne fandt interessante, men som måske ikke var kommercielt bæredygtige.

Samtidig har der været fokuseret alt for lidt på salg og markedsføring, og derfor har man slet ikke fået forløst de kommercielle muligheder i blandt andet RTX Dualphone.

Noget tyder på, at der nu er kommet en ny ekstern direktør, som har magten og viljen til at få ryddet op. Det kan blive RTX’ Telecoms redning.

GN Resound solgt til Phonak

Hos GN Store Nord har man nu solgt høreapparat-forretningen GN Resound til konkurrenten Phonak.

Salget er sket, fordi GN Store Nords forretning var ved at blive konkurreret ud af bukserne af de store konkurrenter.

Produktudvikling er indenfor denne industri afgørende for at kunne være med i front.

Og her har GNs ledelse svigtet.

Konsekvensen var benhård og indiskutabel: Sælg forretningen, mens den stadig er penge værd, og prisen på 15,5 milliarder kroner var da også ganske god.

GN Store Nord har nu ansat en ny mand fra Philips, som skal udvikle headset-forretningen, GN Netcom.

Oplagt mål er Plantronics

Med én milliard kroner i baglommen bliver der mulighed for at foretage opkøb i den stadig meget fragmenterede industri for forbrugerelektronik tilbehør.

Et oplagt opkøbsmål er amerikanske Plantronics, som ligesom GN Netcom på det seneste har været ude for prispres.

Med andre ord skal GN Netcom nu forsøge det, som glippede for GN Resound: Hurtigt at blive så store og dominerende, at stordrift og markedsdominans giver tålelige markedsvilkår.

Hvis det ikke lykkes inden for to–tre år, vil vi antagelig se, at også GN Netcom bliver solgt.

Den oplagte køber vil her være en kapitalfond, som så vil forsøge at samle industrien for tilbehør til mobiltelefoner, pc’er og tilsvarende.

Vanskeligt marked

Der findes fortsat en række mindre selskaber, som forsøger at overleve ved at konkurrere benhårdt på priserne, og det gør et til et vanskeligt marked pt.

Det er blandt andet på baggrund heraf, at man skal se den seneste nedjustering fra GN Netcom.

Vigtige drivkræfter er derfor konsolidering og styrke gennem storhed, og tendensen vi antageligt blive forstærket, når den globale vækst nu begynder at gå ned i gear.

Det vil gøre det endnu mere klart, at “vind eller forsvind” rummer en betydelig grad af sandhed.

Morten W. Langer er cand.polit., chefredaktør for og stifter af Ugebrevet for bestyrelser og ekspert i corporate governance.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere