Det er meget beklageligt

Klumme: Dansk lov er præget af formaninger og ikke sanktioner, når det handler om brud på it-sikkerheden. De mange sbetjeningsløsninger giver en farlig cocktail, hvor et forkert tryk på en knap kan medføre publicering til hele verden sekundet efter.

– Det er blevet lagt på ved en fejltagelse, det er meget beklageligt, og det er blevet pillet af, sagde kontorchef Rita Stensbjerg, Præstø Kommune, i P1 Morgen 20. oktober.

Hvorfor sagde hun det?

Jo, Præstø Kommune havde lagt stærkt personfølsomme oplysninger om 30 af kommunens borgere på internettet.

Problemet er måske, at der – bortset fra den kritik, som Præstø Kommune kan se frem til i næste års beretning fra Datatilsynet – ikke rigtig findes sanktionsmuligheder for den slags fejl.

Formaninger bidrager næppe

Der er naturligvis ingen myndighed, der med vilje blotlægger data om deres borgere, men lovgivningens præg af formaninger bidrager næppe til at sende et signal om, hvor vigtigt det er at være påpasselig og have (fejl)sikre systemer til publicering.

Samme problemstilling behandles i en ny rapport fra EPTA, det europæiske netværk for parlamentarisk teknologivurdering, som kan downloades på Teknologirådets hjemmeside.

I rapportens resumé udtrykkes bekymringen så skarpt som, at “så længe det ikke har nogen konsekvens at ignorere databeskyttelsesregler, vil der ikke være nogen tilskyndelse for industrien og offentlige instanser til at indbygge principper om beskyttelse af privatlivets fred i deres it-systemer og services.”

Man kan også læse eksemplet fra Præstø som et symptom på, at de vandtætte skotter mellem myndighedernes administrative systemer og det store åbne netocean bliver mere skrøbelige.

Man har også for årtier siden hørt om kommunale skraldespande, hvori man kunne finde print om borgernes socialsager.

Men nettet, selvbetjeningsløsningerne og kravet om administrativ effektivisering giver en farlig cocktail, hvor et forkert tryk på en knap kan medføre publicering til hele verden sekundet efter.

Ikke et ord om sikkerhed

I sidste uges CIO-tillæg til Computerworld handlede hovedhistorien om SOA – serviceorienteret arkitektur.

I Direktoratet for Fødevareerhverv er man langt fremme i skoene og fortæller blandt andet om, hvorledes “… kunden vil kunne få et overblik over alle sine engagementer med os … Han vil også kunne se, hvad han fik udbetalt sidste år.”

Og videre: “… Det nye serviceorienterede koncept skal bruges til at bryde siloer og grænser ned mellem myndigheder”.

Hverken hos direktoratet eller de to private virksomheder, der indgår i interviewet, tales der om sikkerhed eller beskyttelse af følsomme data.

Den slags data håndteres ellers i fuld udstrækning hos dem alle tre.

Da jeg for nogle år siden deltog i skrivningen af Hvidbog om it-arkitektur og den efterfølgende Håndbog om samme emne, viste det sig, at it-sikkerhed og SOA var et både uopdyrket og meget besværligt område.

Nogle af branchens ypperste havde samarbejdet i flere år om at skitsere en sikkerhedsarkitektur for SOA, men var stort set ikke nået ud af stedet.

Det ser ikke meget bedre ud i 2006. Langt de fleste sites, der beskæftiger sig med SOA, omtaler kun privacy i forbindelse med besøg på deres eget site.

En undtagelse er IEEE, der opregner en liste på 13 sikkerhedsfælder, man risikerer at falde i, når man indfører en serviceorienteret arkitektur.

For eksempel den med at de fleste firewalls lader webservice-requests passere uhindret, også selv om indholdet skulle være ondsindet kode.

Den i begyndelsen omtalte EPTA-rapport skriver: “…De overordnede mål om rationalisering af den offentlige administration fører til (udvikling af) systemer for e-government og e-sundhed med potentiale til at gøre borgere og patienter “gennemsigtige” og invadere privatlivets fred.”

Hertil kan man føje, at de fagre nye teknologier tilføjer en teknisk dimension af usikkerhed, som man kan frygte, vil give et grimt bagslag.

Torsten Møller Madsen er gartner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere