Artikel top billede

Nye udfordringer for universitetsledelserne

Klumme: Sektorforskningen er med fusioner af universiteterne blevet universiteternes opgave.

Da universitetsfusionerne strøg hen over landet i januar, betød det, at en række sektorforsknings-institutioner blev indlemmet i de nye storuniversiteter.

Og det stiller de nye universitetsledelser over for lidt af udfordring.

En ny rapport lavet af en arbejdsgruppe på den tidligere Landbohøjskole har netop konkluderet, at forskernes ytringsfrihed risikerer at blive den store taber i fusionen mellem universiteter og sektorforsknings-institutioner.

Ikke god skik

Problemet for universiteterne er, at det på sektorforskningsinstitutionerne ikke er god skik, at forskere går til medierne med særstandpunkter eller blander sig i den offentlige debat.

Dermed ligger der en ledelsesudfordring hos de nye storuniversiteter.

Ledelsen skal håndtere uklarhederne om, i hvilket omfang forskerne har ret (og pligt) til at bidrage til den offentlige debat.

En uklar situation rummer ikke alene farer for, at universitetsansatte forskere kommer på kant med deres ledere, men der er også fare for, at de ansatte pålægger sig selv unødige begrænsninger.

Det er helt afgørende, at der ikke på nogen måde kan sættes spørgsmålstegn ved, om forskerne frit kan bidrage til den offentlige debat.

Alvorligt knæk

Hvis befolkningen får indtryk af, at forskerne i deres ytringer er styret eksempelvis af hensynet til en minister, har universiteternes troværdighed lidt et alvorligt knæk.

Derfor bør universiteternes ledelser ikke alene sikre den formelle frihed for forskerne til at ytre sig.

De bør også aktivt modvirke, at forskerne underkaster sig selvcensur eller nedprioriterer deres indsats i forhold til den offentlige debat.

I praksis har der hidtil været vide rammer for universitetsansatte forskeres ytringsfrihed.

Der har ikke været tradition for, at universiteternes ledelser har blandet sig i forskernes deltagelse i den offentlige debat.

Det har ikke været set som et problem, at forskere gik ud med modstridende synspunkter, så længe de ikke direkte var i modstrid med videnskabelig indsigt.

Tværtimod har man mange steder tilskyndet forskerne til at være med til at synliggøre, hvad der foregår i universitetsforskningen. Universitetsforskernes bidrag til den offentlige debat er vigtig. Det gavner debatten, universiteterne og forskerne.

Det kan skade tilliden

Samtidig står forskerne i den situation, at de skal levere faglig rådgivning til ministre eller andre offentlige myndigheder. Når det sker, vil det nok ikke blive anset for god skik, at forskerne går til offentligheden med særstandpunkter.

Hvis ikke universitetsledelserne er meget bevidste om denne dobbeltrolle, kan Danmark havne i en situation, hvor universiteternes position som myndighedernes faglige rådgiver svækkes.

Eller værre endnu, hvor offentligheden ikke længere kan have tillid til, at universitetsforskere vil ytre sig, hvis de har fagligt baserede indsigter, der strider imod det, deres kolleger siger.

Der er allerede eksempler på, at myndighederne har forlangt, at kritiske sætninger skulle slettes eller omformuleres i videnskabelige redegørelser – og hvor de har fået deres krav igennem.

Afstem forventninger

Der er således behov for en forventningsafstemning fra ledelsens side, ikke kun indadtil over for de ansatte forskere, men også udadtil i forhold til de myndigheder, som efterspørger forskningsfaglig rådgivning.

Der er også behov for at udvikle samarbejdsformer, så forskere, der ser det som deres opgave at være aktive i den offentlige debat, får mulighed for at bidrage til rådgivning af myndighederne, uden at det binder dem til at afstå fra at ytre sig offentligt.

Det kræver klare aftaler mellem institutionen og myndighederne og internt mellem ledelse, fakultet, institut og de medarbejdere, der indgår i myndighedsberedskabet.

Lars Goldschmidt er administrerende direktør i Foreningen af Rådgivende Ingeniører.

Computerworlds holdninger er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere