DVB-H fører standard-krigen for mobil tv

Alt tyder på, at det bliver standarden DVB-H, der kommer til at give mulighed for mobil tv i Danmark i fremtiden. EU truer med at gennemtrumfe en fælles standard, hvis medlemslandene ikke snart finder en løsning.

Det kan godt være, at der findes hele tre teknologiske standarder, der i fremtiden vil kunne give danskerne mobil tv, men den ene, DVB-H, har allerede plantet det ene ben solidt på den øverste skammel.

Det vurderer Knud Erik Skouby, der er professor og direktør for CICT (Center for Information and Communication Technologies) på Danmarks Tekniske Universitet.

"Hvis du spørger mig, så tror jeg, at DVB-H står stærkest," siger han.

CICT tester i øjeblikket DVB-H (Digital Video Broadcasting, Handheld), der er en mobil version af DVB-T, der bruges til digitalt tv.

"På lidt længere sigt vil vi også kigge på, hvad der er styrkerne og svaghederne ved de andre standarder. Grunden til, at vi først kigger på DVB-H er, at vi i projektet samarbejder med Nokia, Motorola og DR, der har kastet sig ind på DVB-H. Og det har EU-kommissionen jo i realiteten også," forklarer Knud Erik Skuby.

EU presser på for fælles standard

I sidste uge meldte EU's kommisær på teleområdet, Viviane Reding, ud, at medlemslandene nu bør ruppe neglende for at findes frem til én fælles standard til mobil tv.

Hvis ikke det snart sker, vil kommisæren selv tage teten og gennemtrumfe en standard.

Viviane Reding hælder selv til DVB-H, men hun erkender at også andre løsninger er i spil.

I Tyskland har Samsung afprøvet DMB-standarden (Digital Media Broadcasting), mens Franskmændene er begyndt at interessere sig for den tredje standard, MediaFlo, en proprietær standard, der er udviklet af Qualcomm.

England har også eksperimenteret med denne standard, men alligevel giver Knud Erik Skouby fra DTU ikke MediaFlo mange chancer.

"Den tror jeg altså ikke har store chancer, folk er simpelthen imod de proprietære standarder."

"Det, der i teorien kan føre til den anden standard, er, hvis der bliver en massiv opslutning blandt store spillere i udlandet om at lave en anden standard. Det er der ikke meget, der tyder på – men man kan heller ikke helt afvise det," siger Knud Erik Skouby.

Politikere skal tage stilling

Uanset hvilket standard, Danmark ender med at satse på, står det dog klart, at der vil skulle etableres et nyt, digitalt sendenet til det mobile tv.

En løsning er, at det bliver en del at det digitale sendenet til det almindelige tv, som man om ikke ret lang tid skal finde en "Gatekeeper" til.

Gatekeeperen vil få til opgave at etablere og drive den infrastruktur, som skal danne rammen om fremtidens digitale tv – og altså måske også det mobile tv.

Mediesekretaritatet under Kulturministeriet arbejder i øjeblikket på en rapport, som skal danne grundlag for politikernes beslutning om, hvem der skal drive det digitale sendenet, og hvordan det skal ske.

I rapporten bringes det blandt andet på bane, at man kunne stille et krav til den kommende Gatekeeper om, at en del af kapaciteten i det digitale sendenet skal anvendes til mobil tv.

DVB-H og "eventuelt" DMB foreslås som mulige standarder i den foreløbige rapport.

Teleselskaber afventer politisk beslutning

Både Telia og Sonofon oplyser, at man i øjeblikket afventer den politiske beslutning om fremtidens Gatekeeper og dennes rolle.

Dog er Telia allerede i gang med at teste DVB-H i blandt andet Danmark, Sverige og Finland.

"Vi tester mest DVB-H, men vi er egentlig ret åbne over for de andre standarder, fordi producenter endnu ikke har valgt side," siger Anders Monrad Rentorff, kommunikationsdirektør i Telia.

Også TDC har testet mulighederne i DVB-H, men teleselskaberne satser i dag alle på at levere mobil tv via 3G-nettet, og indtil videre er dette da også den eneste mulighed for de danske forbrugere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere