Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Er Danmark overhovedet it-parat?

Klumme: Er danskerne parate til at aktivere en infra­struktur, som fremmer alles muligheder for produktiv deltagelse?

World Economic Forum havde i foråret 2007 Danmark på toppen af sin landeliste i disciplinen “nationer med netværkrelateret it-parathed”.

Det passede selvfølgelig glimrende ind i det nationalideologiske selvforherligelsesprojekt.

Ingen er heller ikke i tvivl om, at der er masser af tilgængelig virksom netværkskapacitet i vores lille land, og at også det offentlige har gjort en vældig indsats for at være langt fremme i brugen af it og digitale services.

Men hvad er det præcist, som vi er parate til?

Vægten i sammenligningen er lagt på konsumtion af
digitale services og de serviceorienterede udbud.

Den hellige gral

Det passer os fint i et samfund, hvor offentlige, centrerede services nærmest er den hellige gral i eksistensgrundlaget.

Men går konkurrenceudviklingen inden for it-området primært i den retning, eller er den på vej mod at mobilisere nye omfattende produktionskapaciteter?

Ja, hvis vi kigger for eksempel inden for web 2.0 miljøerne, nye sociale softwareprodukter, API brugerflader og andre lignende styrende trender, så bliver sociale produktionsformer og globale samarbejdsformer inden for it-udvikling et fænomen, som det vil være rigtig godt at være parate til.

Og er vi så det?

Som beskrevet i tidligere klummer, er selv den faglige tilgang af studerende til it-området for lav og for nedadgående. It har mistet magien og visionerne. Selve den nationale kreative produktionskraft er under udhulning, netop når den bliver vigtigst.

Asymmetriske hastigheder

Eksempelvis sidder branchen stadig og ser på, at der almindeligvis udbydes asymmetriske bredbåndhastigheder. Hvis der overhovedet var hold i branchens og det offentliges ønske om nationalt at fremme brugerdreven innovation og it kompetencerne, hvorfor tillader man så overhovedet udbud af asymmetriske hastigheder på bredbånd?

Sådanne fremherskende tjenester sender et tydeligt signal om, at man ønsker sig en passiv serviceorienteret modtagerkultur, og ikke en aktivt skabende brugerkultur.

Ligeså i uddannelsessystemet, hvor man afskaffer gruppearbejde i relation til gruppeevalueringer, lige præcis når dette bliver vigtigst.

Globalt samarbejde og kompetencer i dynamiske projektteam bliver essentielle i fremtiden, ligesom de gruppedynamiske processer er under stor modning.

Og der bygges et absurd anakronistisk dimensioneret DR by palads, samtidig med introduktion af en ny medieskat, i en tid hvor vi begynder at forstå, at de fleste af os bliver tv-producenter og meget mere af vores tid vil blive brugt på internet-medieplatforme med communityskabte produktioner.

Hvordan står det til med det praktiske?

Den formaliserede push service/tjeneste orientering i vores målbare parathed er ganske synlig.

Interessant nok er denne vinkel også, hvad repræsentanter for de embedsmandslignende erhvervsledere koncentrerer sig om, når de behændigt skal kommentere nationens førerskab i it parathed.

Det er selvfølgelig glimrende, at vi har – og får flere – kvalitativt værdiskabende it-tjenester.

Men måske var det værd at spørge nærmere til, hvordan det står til med de praktiske aktive bruger/skaber-kompetencer for eksempel i relation til de mange globale communitydrevne indholdsskabende miljøer?

Hvor stor er vores parathed her?

Og med grundlag i vores engagerende samfundsmodel og sociale intelligens, hvilke visioner og konkrete tiltag kunne man forestille sig for at skabe en aktiv individuel brugerorienteret producentkultur – og dermed et bredt mobiliserende kreativt ICT-kompetence-udviklingsmiljø?

Er vi parate til at aktivere en infrastruktur som fremmer alles muligheder for produktiv deltagelse?

Og vil vi?

Sam K. Steffensen er ph.d. og leder af it-væksthusene 5te & 5teuniT, samt formand, CPH Design A/S.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere