Dansk Standard voterer om OOXML

Fremtiden for Microsofts OOMXL-format i Danmark bliver afgjort netop nu hos Dansk Standard.

Netop nu afgøres det, om Danmark skal stemme for eller imod, at Microsofts dokumentformat OOXML skal gøres til en international standard under den internationale standardiseringsinstitution ISO.

På et møde hos Dansk Standard fredag eftermiddag afgøres Danmarks officielle holdning til spørgsmålet dermed.

Torsdag var der statusmøde hos IT- og Telestyrelsen om indførelsen af åbne dokumentstandarder i det offentlige. På mødet deltog repræsentanter fra it-branchen.

Ingen åbne formater

Ifølge Niels Elgaard Larsen fra IT-Politisk Forening informerede IT- og Telestyrelsen overraskende tilhørerne om, at borgerne ikke kan regne med, at de dokumenter, de får fra det offentlige i form af e-mails, downloads og hjemmesider, vil kunne hentes i åbne formater.

Striden om standarderne har stået på, siden Folketinget 2. juni i fjor enstemmigt vedtog, at det offentlige skal bruge it, som er baseret på åbne standarder.

Ifølge Niels Elgaard Larsen handler ISO-standardiseringen om Danmarks beslutning om at benytte to åbne standarder i stedet for en.

Ifølge formanden har politikerne opfattet ISO-standardiseringen af OOMXL som en formssag. Derfor er det meget interessant, hvis Dansk Standard vil stemme nej til spørgsmålet, fortæller Niels Elgaard Larsen.

"Spørgsmålet er, hvad der sker, hvis OOMXL ikke bliver en ISO-standard. Falder beslutningen om at have to standarder så til jorden," spørger formanden.

I 2009 skal erfaringerne og beslutningerne om at have to standarder revideres, fortæller Niels Elgaard Larsen.

"Derfor ligger det lidt i kortene, at hvis OOXML skulle gå hen ikke at blive en ISO-standard, så vil man droppe den i 2009," siger Niels Elgaard Larsen.

Der er endnu ikke faldet nogen afgørelse af, hvordan Dansk Standard vil stemme i forhold til Microsofts OOXML-format overfor ISO.

Lovens ordlyd:
Folketinget pålægger regeringen at sikre, at det offentliges brug af informationsteknologi, herunder brug af software, er baseret på åbne standarder.

Regeringen bør senest den 1. januar 2008, eller så snart det er teknisk muligt, indføre og vedligeholde et sæt af åbne standarder, der kan tjene til inspiration for øvrige offentlige myndigheder.

Åbne standarder bør herefter være en del af grundlaget for det offentliges udvikling og indkøb af it-software med henblik på at fremme konkurrencen.

Regeringen bør sikre, at alle digitale informationer og data, som det offentlige udveksler med borgere, virksomheder og institutioner, findes i formater, der er baseret på åbne standarder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere