Artikel top billede

Ulla Tørnæs vil sende folke-pc til udviklingslande

Interview: Teknologi kan bidrage til udvikling i udviklingslande, lyder det fra udviklingsminister Ulla Tørnæs (V), som sammen med Dansk IT har kig på folke-pc'en.

Gårsdagens aftale mellem Dansk IT og Udviklingsministeriet om at samle ind til OLPC-computere, er en nyskabelse.

OLPC-projektet har fået stor opmærksomhed i medier over hele verden.

Alligevel er den danske regering blandt de første, som går ind i denne type partnerskab med henblik på at distribuere OLPC-computere. Aftalen kan sende et signal til andre lande om, at projektet er godt.

"Jeg synes, at det virker som et godt projekt, og der er ikke tvivl om, at teknologi kan bidrage til udvikling i udviklingslandene," siger udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) til Computerworld..

Ideen udspringer fra Dansk IT. Ministeriets rolle er at finde egnede steder at bruge de computere, som Dansk ITs indsamlingspenge skal bruges til.

"Vi er blevet spurgt, om vi vil være med til at sikre at computerne bliver distribueret, så vi sikrer, at de også bliver anvendt," siger Ulla Tørnæs.

Ministeren forklarer, at computeren vil indgå i programme,r som allerede har implementeret i udvalgte lande.

I første omgang drejer det sig om et pilotprojekt i Nepal og siden fire andre steder.

På ulandenes betingelser

Ulla Tørnæs understreger, at ministeriet ikke uden videre sender computere ud i uddannelsesprogrammerne.

"Vi udarbejder vores sektorprogrammer i tæt samarbejde med modtageren. Vi kommer ikke og siger, at nu skal de lave deres system om, fordi vi giver dem computere," forklarer Ulla Tørnæs.

Hun mener, at det må være op til ulandene at bedømme om de vil være med.

"Det er modtagerlandet som afgør om man mener, at computeren kan indgå i den undervisning man ønsker," siger Ulla Tørnæs.

Ingen garant

Mens Dansk IT i går gav udtryk for, at det var vigtigt for foreningen at have ministeriet med til at sikre de udviklingsmæssige dele af projektet, er ministeren mere vag i sine formuleringer.

Ministeriet har ikke vurderet selve OLPC-projektets kvalitet.

"Det her er et supplement og ikke en erstatning for noget af det, vi laver i forvejen," siger Ulla Tørnæs.

Det er ikke meningen, at Danida skal afsætte penge specifikt til dette projekt.

Det er ifølge minsiteren usandsynligt, at ministeriet og Danida selv vil gå ind og støtte udbredelsen af OLPC yderligere. Udviklingsarbejdet foregår oftest på et helt andet niveau.

"Typisk laver vi kapacitetsopbygning, hvor vi arbejder sammen med ministerier om at etablere uddannelsessystemer," siger Ulla Tørnæs.

Hun mener, at OLPC kan være med til at understøtte de overordnede systemer, som er ministeriets hovedområde.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere