USA-ambassadør: Sammen ændrer vi verden

Kombinationen af dansk innovationskraft og USA's størrelse, kapital, marked og samarbejdspartnere giver en eksplosiv cocktail af rå kompetencer stærke nok til at ændre verden, mener USA's ambassadør i Danmark.

Interview Danmark har en lang historie fyldt med innovation og kreativitet - en veritabel smeltedigel for iværksættere.

Det vurderer USA's ambassadør i Danmark James P. Cain, som Computerworld fik et interview med, da han tirsdag overrakte det amerikanske handelskammers iværksætterpris 2007 til det danske udviklingshus iMotion.

Ambassadøren har selv en iværksætter i maven og var meget aktiv, inden han takkede ja til posten som ambassadør i Danmark.

"Jeg havde andele i syv virksomheder inden for marketing, fødevarer, sport og underholdning, men solgte det hele, inden turen gik til Danmark, for at undgå interessekonflikter," fortæller James P. Cain.

Fejrer ikke succes

Selvom ambassadøren vurderer Danmark som et fremragende land for iværksættere, så skorter det ikke på udfordringer for de mange spirende virksomheder.

Ikke mindst den danske kulturbårne tradition for Jantelovsagtig opførsel, der bestemt ikke opfordrer til "risk taking." Det er simpelthen ikke god stil at løbe en risiko herhjemme.

"I fejrer ikke succes, og iværksættere er ikke sande helte i Danmark," konstaterer James Cain.

Størrelsen af det danske marked betyder, at det er vanskeligt at tilbyde investorer og samarbejdspartnere tilstrækkelig gode muligheder.

Der er ifølge ambassadøren en "forbløffende mængde risikovillige amerikanske dollars på udkig efter iværksættere og andre investeringsmuligheder.

"Men pengene kigger især i retning af Asien, Mellemøsten og Centraleuropa."

"Det er svært for Danmark at tiltrække nok interesse. Vi fra ambassaden og Det Amerikanske Handelskammer arbejder hårdt på at få amerikanske virksomheder og investorer til at få øjnene op for det bemærkelsesværdigt høje uddannelsesniveau og mængden af innovation i Danmark," siger James Cain.

Lige så mange som i USA

Ambassadøren peger på, at Danmark, målt på antallet af indbyggere, har lige så mange iværksættervirksomheder som USA.

"Men fem år senere er der langt færre danske iværksættervirksomheder, som stadig er aktive og kører med succes, end tilfældet er i USA," siger James Cain.

Igen mener ambassadøren, at forskellen til dels er kulturelt betinget.

Amerikanerne har ligefrem tradition for at fejre iværksættere, og ifølge James Cain er chancerne for at hente risikovillig kapital betydelig bedre for en amerikansk iværksætter, der har fejlet et par gange, mens venturekapitalister herhjemme ofte vurderer det at være gået ned med en virksomhed eller to som tæt på diskvalificerende.

40 danske virksomheder

Ambassadøren har lavet en liste med 40 danske virksomheder, der alle har noget at tilbyde inden for miljømæssige udfordringer, og den liste har han præsenteret for en stribe investorer i den amerikanske solskinsstat Californien.

"Alle de danske virksomheder repræsenterer kompetencer, der kan hjælpe USA, men de har også alle sammen behov for partnerskaber og investorer," siger James Cain, og ambassadøren slutter med en opfordring til danske iværksættere om at forsøge at finde partnerskaber i USA.

"I har innovative selskaber og iværksættere, mens vi har størrelsen, pengene, markedet og samarbejdspartnerne. Lægger vi det hele sammen, bliver resultatet virksomheder og løsninger, der kan ændre verden."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere


Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere