Artikel top billede

Gartner-analytiker Peter Kjeldsen vurderer, at internettet over coxial-kabler kan være interessante for kunder, som er tilsluttet kabenl-net-tv

Hiv 100 Mbit-bredbånd hjem på dit antenne-kabel

Der findes et alternativ til fiber-feberen, som raser hos de danske bredbåndskunder. Et gammeldags antennekabel kan få din forbindelse op over 100 Mbit per sekund.

Det danske selskab Comflex har opfundet en metode, som genbruger antennekabler – eller coaxial-kabler – til bredbåndskunder, der ønsker forbindelser på op til 144 Mbit/s eller derover.

"Coaxial-kablerne er blevet glemt i fiber-rusen. Fiberselskaberne graver fiber ned for milliarder, men der er jo ikke grund til at lægge motorveje helt ind til de enkelte huse, når man kun skal bruge en havesti for at komme ind og ud," forklarer direktør fra Comflex Finn Lindau.

Kan spare milliarder

Comflex' forretningsmodel er, at køre hovedtrafikken igennem fiber, hvorefter de sidste 200 meter ud til kunderne foregår via eksisterende antenne-kabler.

På den måde vil superbredbåndkunder samlet kunne spare flere milliarder på at få rullet fiber helt ud til husstanden.

"En balanceret infrastruktur består selvfølgelig af del-net med forskellig kapacitet. Og vi er mindst lige så klar som fiberselskaberne til at servicere danskerne med ultra-hurtigt internet. Vi kan dog slå dem på priserne, fordi vi har et bedre koncept," siger Finn Lindau, der personligt har næsten 40 års erfaring med kabelteknologi.

Coxial-forbindelsen vil bruge HPNA-standarden (home phone network adaptor), og for at kunne tilbyde kunderne både download og upload, vil slutbrugerne få tilsluttet en lille såkaldt CMC-boks, som er lidt større end en tændstikæske.

En gigabit om to år

Comflex, som it-milliardæren Erik Damgaard er medejer af, hævder, at selskabet om to år kan levere en gigabit symmetrisk bredbånd til hovedmålgruppen, der består af antenne- og boligforeninger med eget antenneanlæg.

"Når vi overgår til det digitale sendenet 31. oktober 2009 bliver der jo frigivet en del antennekabel fra det analoge tv-signal, og det kan vi udnytte til at skaffe internetforbindelser på omkring én gigabit," lyder det fra Finn Lindau.

Indtil videre er der omkring 1.400 brugere tilsluttet Comflex-løsningen i Klarup antenneforening ved Aalborg.

Det er Comflex' plan, at forsynings-infrastrukturen skal opbygges i den enkelte forening, inden løsningen er klar i andre foreninger.

"Udviklingsmæssigt er vi færdige, og nu er vi klar til at grave fiber ned, når folk bestiller forbindelserne," siger Finn Lindau.


Konkurrencen tager til
Analysehuset Gartner vurderer, at konkurrencen om infrastrukturen allerede er godt i gang, og vil tage til i de kommende år.

"Der er ikke nogen tvivl om valget mellem coaxial- og kobberkabler samt fiber- og trådløse forbindelser vil være med i overvejelserne hos mange af internetudbyderne. Det gode spørgsmål, de skal stille sig selv i den forbindelse, er dog, hvor stor en båndbredde kan du levere til hvilken pris og med hvilke servicemuligheder," påpeger Gartners Peter Kjeldsen.

Han forklarer, at coxialkabel-løsningen har langt større båndbredder end kobberkabler.

Men coxialkabel-succesen afhænger i høj grad af, hvordan infrastrukturen til slutbrugerne ser på nuværende tidspunkt.

"Jo tættere fiberen kommer på brugerne, des dyrere bliver det i nedgravningsomkostninger. Man skal dog ikke bare se på, hvordan forbindelsen bliver oprettet, men også hvad den daglige drift koster.

Coxialkabel-løsningen kan være interessant, når infrastrukturen findes i forvejen, men i tilfælde, hvor brugerne ikke allerede er tilsluttet et kabel-tv-net, vil det som udgangspunkt være bedre at grave fiber ned," siger Peter Kjeldsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere