Artikel top billede

Danskerne ligeglade med Vistas sikkerheds-fokus

Vista fylder et år: Da Vista blev lanceret, var den forbedrede sikkerhed et af de helt store salgsargumenter. Det er dog ikke noget, der har taget danskerne med storm.

Tilbage til artiklen: Microsofts Vista-eventyr - få overblikket.

Microsofts indsats i forhold til at forbedre sikkerheden i Windows ser ikke ud til at have fået indflydelse på den hastighed, som virksomhederne og brugerne har taget styresystemet til sig.

Sikkerheden var ellers et af de helt store salgsparametre under Microsofts salgskampagne, der løb af staben op til – og i forbindelse med lanceringen af Vista.

Men mange virksomheder og brugere holder stadig igen med udrulningen, selv om der snart er gået et år siden programmet 30. november 2006 blev frigivet til forhandlerne.

Microsoft vil ikke oplyse antallet af solgte licenser i Danmark, men internet-statistikvirksomheder Foreningen af Danske Internetmedier (FDIM), har udarbejdet en opgørelse over hvilke operativsystemer, der benyttes, når danskerne åbner en internet-side i browseren.

Den siger, at blot 12 procent af danskerne har Vista kørende som styresystem på computeren.

Microsoft forbrug af tid og penge på at forbedre sikkerheden ser således ikke ud til at have haft nogen særlig indflydelse på salget af licenser.

Der er ellers tale om reelle forbedringer i Vista i forhold til XP, siger Carsten Jørgensen, der er seniorkonsulent i sikkerhedsfirmaet Devoteam Consulting.

Firmaerne skræmmes ikke

Set i bakspejlet har den øgede sikkerhed i Vista ikke været det argument nok, for hverken virksomheder eller brugere, til at få mere fart i udskiftningen af Windows XP og andre operativsystemer.

Integrationen af Vista går langt fra hurtigt. Virksomheder holder igen, og brugerne opgraderer kun i forbindelse med køb af nye computere.

"De almindelige brugere skifter i stort omfang kun styresystem i takt med, at computeren også udskiftes," siger Anders Elbak, der er senioranalytiker i IDC

"På erhvervssiden har der været en afventende holdning til at opgradere til Vista, og det er typisk sket i forbindelse med andre it-projekter og har virksomhederne ventet på, at de første fejl i Vista bliver rettet," siger Anders Elbak,.

Et andet argument for at kun få virksomheder har valgt at opgradere til Vista er, at der ikke fokuseres så meget på klientsikkerheden.

"Virksomhederne har meget fokus på de dele af netværket, der er eksponeret direkte mod internettet, mens de klienter, der står bag virksomhedens sikkerhedsforanstaltninger som firewall, har langt mindre bevågenhed."

"Det er efter min mening en af de afgørende begrundelser for, at Microsofts argument om forbedret sikkerhed i Vista ikke er blevet afgørende i virksomhedsregi," siger Carsten Jørgensen.

Brugerne vælger brugerfladen

I forbindelse med Vista-lanceringen i januar udførte Computerworld og analysehuset Userneeds en rundspørge blandt 1.600 danskere om deres forventning til Vista.

Undersøgelsen viste, at danskernes største forventning til Vista var den nye brugerflade.

Hele 45 procent anså brugerfladen som den væsentligste nyskabelse i programmet.

Kun 24 procent mente, at den forbedrede sikkerhed var væsentligst. En konklusion, der ikke kmmer overraskende for sikkerhedseksperten.

”Brugerne har langt større fokus på brugervenligheden fordi, end på sikkerheden, det kan vi se på antallet af inficerede maskiner, siger Carsten Jørgensen.

At brugerfladen er vigtigere end sikkerheden illustreres meget godt af Vistas User Account Control (UAC).

UAC giver systemadministratoren bedre kontrol over adgangen til systemets funktioner, men er samtidig blevet et irritationsmoment hos brugerne fordi det afbryder deres arbejde med pop-op-vinduer, hver gang, der foretages en administrativ ændring på systemet.

UAC-vinduerne kan undgås ved at arbejde i administrator-tilstand i stedet for bruger-tilstand, men det er stik mod intentionerne om at skærpe sikkerheden på maskinen.

Ifølge Computerworlds internationale nyhedstjeneste har Microsoft da også erkendt, at det er for bøvlet.

Microsoft har derfor planer om at ændre UAC i en kommende opdatering af Windows for at gøre sikkerhedsfunktionen mere brugervenlig.

Tilbage til artiklen: Microsofts Vista-eventyr - få overblikket.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere