Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

"Nu tager man faktisk tre leverandører ind, og det har vi følt var et kompromis, som vi er nødt til at leve med," siger administrerende direktør Jakob Lyngsø, IT Brancheforeningen.

Staten dropper monopolaftale

For et år siden var IT-Branchen med direktør Jakob Lyngsø i spidsen på barrikaderne med stærk kritik af Finansministeriets monopolagtige indkøbsaftaler. Nu har tonen fået en anden lyd.

Sidste år betegnede brancheforeningen IT-Branchen, ITB, Finansministeriets indkøbsaftaler som statslige 'monopolaftaler' og 'nedbrydende'. Nu har Finansministeriet offentliggjort en ny indkøbsaftale, og der lyder helt nye toner fra ITB.

"Sidste år var der tale om monopolaftaler. Nu tager man faktisk tre leverandører ind, og det har vi følt var et kompromis, som vi er nødt til at leve med," siger Jakob Lyngsø, administrerende direktør, IT-Branchen.

Sidste års kritik

Kritikken sidste år gik på, at den rammeaftale, som Finansministeriet indgik med Xerox og Topnordic, betød, at Xerox og Topnordic i de kommende to år er eneleverandører af henholdsvis multifunktions-maskiner og printere til samtlige statslige institutioner.

Med aftalen blev de to selskaber de første vindere af finansminister Thor Pedersens (V) planer om at begrænse antallet af it-leverandører til staten. Siden er der kommet flere aftaler til. Senest vedrørende telefoni, hjemmearbejdspladser, storage og servere.

"Der er et meget kraftigt incitament fra statens side for at finde en besparelse i forhold til indkøb. Og der har man ikke ment, at de rammeaftaler, som vi tidligere har kørt med, var tilstrækkelige til at give de rigtige priser. Det håber jeg så, at de nye aftaler kan gøre," siger Jakob Lyngsø.

En anden kritik

Nu lyder der så en anden kritik fra kunder som eksempelvis Beskæftigelsesministeriet og SKAT. De klager over, at produkter fra de valgte storage-leverandører Hitachi, Dell og Fujitsu Siemens er inkompatible med ministeriernes eksisterende HP-installationer.


Derudover skal ministeriernes driftsfolk omskoles for at kunne håndtere de nye produkter. Disse udgifter er der tilsyneladende ikke taget højde for i indkøbsaftalerne.

"Den type følgeomkostninger er vanskelige at kvantificere og derfor meget svære at få ind i en debat. Leverandørerne har gjort opmærksom på disse ting ved prækvalifikationen, men mig bekendt er det ikke noget, der har vejet særlig tungt hos Finansministeriet," siger Jakob Lyngsø.

Ingen kommentarer

Hos Finansministeriet afviser den ansvarlige for indkøbsaftalerne Martin Præstegaard at kommentere de potentielt meget store ekstraudgifter.

"Vi har ikke skrevet kontrakterne under endnu, og før det sker - engang i næste uge - vil jeg ikke kommentere noget som helst i forbindelse med indkøbsaftalerne," siger Præstegaard.

For HP og IBM, der med de nye aftaler blev droppet af Finansministeriet som storage- og server-leverandører, er det potentielle tab til at få øje på.

Vurderinger tyder på, at det statslige marked køber servere og storage for op mod en halv milliard kroner i løbet de to år, aftalerne løber.

Aftalerne træder i kraft til nytår.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere