Et par gode råd til rekruttering og fastholdelse

Klumme: Det er en kæmpe opgave at rekruttere og fastholde kompetent arbejdskraft og gode værdier. Det kan gå ud over regnskabet.

Kompetente medarbejdere er den knappeste ressource i dag.

Det er det store problem, som enhver organisation er oppe imod.

Der ligger en kæmpe opgave i at rekruttere og fastholde kompetent arbejdskraft. Her spiller ledelse en stor rolle.

En nylig undersøgelse viste, at medarbejdere søger nyt job på grund af dårlig ledelse (foruden mangel på spændende opgaver).

På direktionskontorerne bør man derfor kigge ned ad sig selv, når det gælder medarbejder-rekruttering og -fastholdelse.

Og der bør kigges godt efter.

Ledelse og værdier skal passe sammen
Det duer ikke, at konstatere, “at det ser godt ud. Vi har et godt værdisæt for organisationens forretningsførelse og arbejdsforhold”.

Det er ikke nok at have de rigtige værdier. Der skal også praktiseres ledelse, der lever op til værdierne.

Det vil de fleste nok nikke – endog genkendende – til. Ikke desto mindre mangler der faglig viden om, hvordan man praktiserer god ledelse.

Ledelse, hvor værdierne efterleves, og hvor det sker på en måde, der er synlig for medarbejderne. Det er nemlig ikke nok at efterleve værdierne.

Det skal være synligt.

Det kræver, at ledelsen udfører handlinger, hvor andre havde været mere nærliggende. At man ikke gør, som man alligevel ellers ville have gjort, eller som enhver anden ville gøre.

Ledelsen skal foretage ekstraordinære handlinger i forhold til medarbejdernes og omverdenens forventninger. Handlinger med synlige omkostninger.

Det i sig selv synliggør værdiernes betydning.

Kan modvirke stress
Et helt konkret eksempel på en værdi er at modvirke og mindske stress blandt medarbejderne.

Det er imidlertid ikke andet end ord for netop medarbejderne, medmindre man er villig til at handle, selvom det koster.

Megen travlhed i længere tid skaber øget arbejdspres og risikerer at give stress.

Moderne videnarbejdere har ofte det til fælles, at de opfatter deres opgaver som så spændende, at de har svært ved at sige nej til at påtage sig flere.

Dertil kommer, at videnvirksomheder ofte belønner dygtige medarbejdere ved at give dem nye udfordrende opgaver.

Selvom meningen er ros, så er faren øget stressbelastning.

Her bør ledelsen leve op til værdien, også selvom det koster indtjening for eksempel ved at takke nej til ordrer.

Den anbefaling giver formentlig mange en dårlig smag i munden.

Ikke desto mindre er det måske det, der skal til. Af hensyn til medarbejdernes helbred og til virksomheden på det lange sigt.

Derved signalerer man, at værdier ikke bare er ord, men noget man vil ofre noget for.

Ligestilling
Andre eksempler på værdier er ligestilling på tværs af køn, race, tro med videre, konsekvent videreudvikling af virksomheden og medarbejderne gennem evaluering, feedback og efteruddannelse samt vigtigheden af balance mellem arbejdsliv og privatliv.

Er det værdier, der ikke blot skal få organisationen til at se godt ud, men rent faktisk kendetegne den, så koster det også.

Man bør som leder i forhold til eksemplerne spørge sig selv:

Hvad gør jeg for at sikre bred rekruttering og ligestilling på arbejdspladsen?

Er jeg selv parat til at udvikle mig gennem efteruddannelse og medarbejderevaluering? Er jeg det gode eksempel på work-life-balance?

Der anvendes mange fine begreber, når der skal sættes ord på, hvad det er, vi som ledere bør og gør.

Et af dem er værdibaseret ledelse. Men ord og begreber er ikke andet end blot det, med mindre de synligt oversættes til handling.

Jeg vil gerne slå et slag for værdipraktiseret ledelse.

I rekruttering og fastholdelse af medarbejdere betyder det nemlig meget, at værdierne efterleves, så det kan ses.

Lars Goldschmidt er administrerende direktør i
Foreningen af Rådgivende Ingeniører – FRI.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2.0: Forretning, innovation og udvikling

På Digitaliseringsledelse kan du derfor en række førende danske CIOs der ærligt fortæller om deres overvejelser, strategier, organisationer og resultater. På dagen får du desuden mulighed for at netværke og reflektere over indholdet i en række korte intensive sessioner samt gå i dialog med dagens stærke oplægsholdere.

05. november 2020 | Læs mere


Dell Talk: Fremtidens arbejdsplads: Få fuld udbytte af medarbejdernes kompetencer og viden

Skal du have fuldt udbytte af medarbejderes kompetencer og den viden, som din organisation ligger inde med, kræver det de rigtige værktøjer, de rigtige processer og det rigtige mindset. I denne talk får du buddet på hvordan fremtidens arbejdsplads ser ud - og hvordan den lever op til kravene fra de dygtige, mobile og kritiske medarbejdere.

06. november 2020 | Læs mere


Premium
Test: Apples nye iPhone er bygget til fart og stil: Så gode er iPhone 12 og iPhone 12 Pro
Computerworld tester: IPhone 12 og iPhone 12 Pro er bygget til fart og til at se godt ud. Varen leveres stilsikkert, men noget er overset i farten.
Computerworld
Salling Group lukker stor online-satsning efter kun et år
Millionsatsningen Fillop lukker ved årets udgang. I stedet er supermarkeds-giganten Salling Group nu på vej med en række helt nye online-satsninger, der er affødt af coronakrisen.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan opbevarer du effektivt og sikkert dine data – også med hybrid cloud
Cloud er her der og alle vegne. Men mange organisationer foretrækker en mere blandet tilgang, hvor dele af virksomhedens workload og it-miljøer sendes i clouden, mens andre dele placeres i andre og ofte lokale datacentre. Det stiller ofte mange forskelligartede krav til behovet for lokal storage. Men med IBM FlashSystem kan du konsolidere dit storage-behov og reducere kompleksiteten. Samtidig er FlashSystem all-flash og hybrid-løsninger bygget på et standardiseret sæt af værktøjer og APIs, som giver dig adgang til enterprise-løsninger uanset størrelsen på din organisation. I dette whitepaper fra Atea og IBM kan du læse om IBMs storeløsninger og de yderligere fordele som du kan opnå med dem.