Artikel top billede

Dansk Standard anbefalede et ja til ISO-godkendelsen af OOXML. Men langt fra alle var enige i den beslutning. (Foto: Computerworld)

Leder om OOXML: Er et ja nu også et ja

Computerworld mener: Flere af medlemmerne i det udvalg under Dansk Standard, der blåstemplede OOXML som en åben standard, lufter nu utilfredshed med beslutningen.

At diskussionen om åbne standarder – eller manglen på samme – er en speget sag, kan de færreste vel efterhånden være i tvivl om. Lige siden B103, som lovforslaget om de åbne standarder hedder, blev vedtaget i sommeren 2006, er fronterne blevet trukket stadig skarpere op.

En stor del af diskussionen har drejet sig om, hvorvidt den internationale standardiseringsorganisation ISO skulle godkende Microsofts OOXML som en åben standard. Det skete i april, efter at blandt andre Dansk Standard havde anbefalet et 'ja'.

Nu viser det sig imidlertid, at udvalgsmedlemmerne i Dansk Standard ikke var helt enige i det ja. Nærmest tværtimod.

Mange utilfredse

Som det fremgår i avisen Computerworld i dag og i denne online-artikel, har Computerworld talt med flere end 20 af udvalgets 25 medlemmer. Cirka halvdelen lufter utilfredshed med arbejdet i Dansk Standard, og hvad værre er; brugerrepræsentanterne var direkte uenige i det anbefalede ja.

Det mest opsigtvækkende og bekymrende aspekt ved arbejdet i Dansk Standard er nemlig, at man blandt de medlemmer af udvalget, der anbefalede et nej, finder DTU, Århus Kommune og Region Midtjylland.

Alle er kendetegnet ved at være offentlige repræsentanter, der ikke umiddelbart har kommercielle interesser i sagen, og de to sidstnævnte er samtidig udvalgets eneste brugerrepræsentanter – altså dem, der skal leve op til loven om at anvende åbne standarder. Samme typer af medlemmer er ikke at finde på ja-fløjen.

Nu indbefatter demokrati-konceptet som bekendt, at man kan blive nødt til at bøje sig for et flertal, selvom dette måtte mene noget andet end en selv.

Problemet med Dansk Standards arbejde er blot, at udvalgsmedlemmerne – undtagen de ovennævnte – har massive kommercielle interesser i sagen.

Det gælder ikke bare Microsoft-fløjen, men så sandelig også ODF-fløjen, der trods open source-mærkatet består af kommercielle sværvægtere som IBM, Sun og Oracle.

Politikere skal tage stilling

Oluf Jørgensen, der er ekspert i offentlig forvaltning, kalder hele processen uklar og særdeles uhensigtsmæssig.

Status er nu, at de to ISO-godkendte standarder, OOXML og ODF, frem til juli 2009 skal prøves af i det offentlige. Prøveperioden skal til, for at politikerne til den tid kan træffe den endelige beslutning om, hvorvidt det offentlige Danmark skal satse på henholdsvis den ene, den anden – eller dem begge.

Pudsigt nok virker det som om, Folketingets it-politiske ordførere er overraskede over den utilfredshed med udvalgsarbejdet, der nu kommer frem i dagens lys.

Spørgsmålet er, hvad den nye uafhængige komité, der nu skal nedsættes, kan rådgive politikerne om. Man må håbe, at landets politiske ledelse tør stå ved sit ansvar og forholde sig til spørgsmålet om, hvad der gavner det danske samfund bedst.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere