Artikel top billede

Præsident Barack Obama skal ansætte den første statslige it-chef, der skal bringe USA's statsapparat og it-politik ind på et fremtidssikret spor.

10 gode bud og et skud i tågen på Obamas it-direktør

Det har ikke skortet på forslag til Barack Obama, når han skal udpege USA's første statslige it-chef. Vi giver her bud på 10 gode kandidater - og så en dark horse.

Computerworld News Service: Bill Clinton sendte kun to e-mails under sine samlede otte år som USA's præsident. George W. Bush har ingen sendt og har foretrukket at kommunikere til det amerikanske folk via radio.

Den kommende præsident Barack Obama har på den anden side demonstreret et endog meget stærkt greb om de digitale medieteknologier og deres potentiale til at forbinde vælgere og endda ændre måden, hvorpå den amerikanske stat driver forretning.

Under sin præsidentkampagne meddelte Obama sin intention om at udpege en national teknologichef (chief technology officer, CTO) til at hjælpe med at forbedre den usammenhængende føderale it-infrastruktur og den dertilhørende it-politik. Der er udbredt spekulation om, hvem der vil ende med at få jobbet som USA's nationale CTO.

I det følgende giver vi profiler af nogle af de folk, der har været oppe at vende som mulige kandidater. På trods af det faktum, at listen i høj grad hælder mod teknologiske iværksættere fra den amerikanske vestkyst, så giver den nogle fascinerende indblik i kæmperne fra software- og internetbrancherne. Et par af navnene vil uden tvivl overraske, blandt andet slutter listen af med et velkendt navn, der angives uden noget synderligt rationale bag.

Bill Gates

Microsofts medstifter og tidligere administrerende direktør (chief technology officer, CEO) har erfaring med at opbygge og drive en stor teknologisk organisation og har gennem fonden Bill and Melinda Gates Foundation demonstreret interesser i at bruge teknologi til at forbedre sundhedsvæsen og uddannelsesniveau. Ikke desto mindre har Industry Standards læsere afvist ham som en mulighed til jobbet.

Julius Genachowski

En af Obamas tidligere kolleger fra det prestigefyldte juridiske fagblad Harvard Law Review, hvor Obama var chefredaktør, rådgav to formænd for Federal Communications Commission (FCC) under Clinton-administrationen. I de senere år har han stiftet et væksthus for iværksættere og hjulpet Obama som senator med at formulere sin it-politik. Genachowski rådgiver i denne overgangperiode Obamas hold i forhold til beslutningen om en national CTO.

Eric Schmidt

Googles administrerende direktør er blevet beskrevet som et "tredje hjul" i forhold til stifterne Larry Page og Sergey Brin, men Schmidts generalieblad er svært at slå: Han har en ph.d. i datalogi og ledte Novell, før han blev hyret af Page og Brin. Han har allerede rådgivet Obama om teknologiske emner men har angiveligt sagt, at han ikke er interesseret i stillingen som USA's teknologichef.

Lawrence Lessig

Forskeren fra Stanford Law School, der står bag Creative Commons-bevægelsen ville medbringe en dyb forståelse af it-lovgivning og -politik til Washington. Men udnævnelsen af Lessig ville utvivlsomt blive modarbejdet af stærke juridiske og erhvervsinteresser - og deres venner i Kongressen - på grund af hans synspunkter på reformer af ophavsretsloven og andre emner. Han har ingen erfaring med at lede store teknologiske organisationer, hvilket gør ham svær at tro på som reel kandidat.

Ed Felten

Felten er en anden akademiker, hvis ekspertiseområder ligger inden for sikkerhed, privacy og open source-teknologier. Han har måske forståelse for internetrelateret lovgivning, men han har heller ingen erfaring med at lede store teknologiske organisationer.

Skuddet i tågen

Bill Joy

Som partner i KPCB og medstifter af Sun Microsystems har Joy udvist uovertrufne teknologiske, administrative og iværksætterinstinkter lige såvel som udtalt interessante idéer angående teknologi, etik og menneskehedens fremtid. Men vil disse ting hjælpe ham til at begå sig under slagets gang i Washington?

Jeff Bezos

Amazons stifter og administrerende direktør er en af de, der bedst kvalificerer til stillingen som national CTO i forhold til ledelseserfaring og bedømmelse af fremkommende teknologier. Bezos har også et meget stærkt greb om mange vigtige it-politiske emner. Det kan dog vise sig svært at overtale ham til at sætte Amazon og hans andre erhvervseventyr til side.

Steve Ballmer

Microsofts administrerende direktør har ry for at være en hård negl og for at have en aversion mod fiasko. Han leder en af verdens største teknologiske virksomheder. Disse kvaliteter ville komme ham til god nytte i Washington, men han er ikke så teknologisk stærk som Bill Gates. Hans udnævnelse ville utvivlsomt rejse protester hos både open source-forkæmpere og Microsofts konkurrenter, som ville frygte, at Windows og andre Microsoft-produkter ville få visse fordele i føderale beslutninger om it-kontrakter og -politikker.

Sonal Shah

Shah er en ud af få af de rygteomtalte kandidater, som faktisk har arbejdet for den amerikanske stat. Hun leder på nuværende tidspunkt globale udviklingsinitiativer hos Google, men før det arbejdede hun hos investeringsbanken Goldman Sachs, hos tænketanken Center for American Progress og for det amerikanske finansministerium. Hun rådgiver også Obamas overgangs-team i eftersøgningen på landets første teknologichef.

Donald Gips

Gips er vice president for virksomhedsstrategi og -udvikling hos Level 3 Communications og fungerede som rådgiver for Al Gore. Selvom han ikke ligefrem hjalp den tidligere demokratiske vicepræsident og præsidentkandidat med at opfinde internettet, som rygter under præsidentkampagnen i 2000 ville vide, at Gore havde påstået, så var Gips dog Gores ledende indenrigspolitiske rådgiver og har en dyb forståelse for it- og kommunikationspolitik. Også han rådgiver Obamas overgangs-team.

Og endelig skuddet i tågen: Jerry Yang.
Det er ikke mere end et døgn siden, Jerry Yang meddelte, at han sagde sit job op som topchef i Yahoo - selskabet han selv har stiftet og er ejer af.

Det var derfor nødvendigt lige at knibe os selv i armen, da vi læste dette navn på listen over kandidater til posten som USA's nationale teknologichef.

Der er ingen logisk årsag til, at Yahoos medstifter og administrerende direktør skulle være kandidat til posten i lyset af Yahoos katastrofale præstation under hans ledelse. Og faktisk er kilden til dette rygte tilsyneladende ikke andet end en blog-afstemning. Antallet af afgivne stemmer og øvrige resultater taler for sig selv.

Om det seneste døgns begivenheder har ændret ved muligheden for Yangs kandidatur, kan kun tiden vise.
Oversat af Thomas Bøndergaard




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere