Artikel top billede

Foto: Torben Klint (Foto: Torben Klint)

Sådan håndterer du din vanskelige chef

Klumme: Med mindre du har en unik ansættelseskontrakt kan du ikke fyre din chef. Men der er heldigvis andre måder at håndtere ham eller hende på.

Du kender det måske alt for godt. Du har en vanskelig chef, som du ikke kan skille dig af med. I månedsvis eller måske årevis har chefen været en røv med ører - en pauseskærm med flimmer - eller slet og ret en virus uden retning.

Du har fundet dig i det indtil nu, men du føler snart, det er chefen eller dig. Samtidig kan du egentlig godt lide dit job, din virksomhed og dine kollegaer, og ligefrem at stikke halen mellem benene på grund af en vanskelig chef er jo heller ikke sagen, vel?

Som en begyndelse er det vigtigt at kende chefen rigtigt godt. Kender du chefen godt nok, ved du også hvor langt du kan gå, og hvilke knapper du skal og kan trykke på. For du bliver nødt til at presse citronen maksimalt, hvis du virkelig vil forbedre din vanskelige chef. Og det vil du.

Husk på at ikke alene er du ved at nå smertegrænsen; din afdeling leverer heller ikke den værdi I gerne vil, og som I bliver målt på, fordi der hele tiden står en vanskelig chef i vejen.

Her er et par tips, du muligvis kan bruge som inspiration til din chefhåndteringsplan (CHP).

Indkald til en CUS (chefudviklingssamtale). Hvem siger udviklingssamtaler kun er for medarbejdere? Tag initiativ til et møde, hvor du i tydelige vendinger forklarer chefen dine bekymringer og ønsker. Med andre ord; kom chefen i møde. Hvis det ikke virker, er du nødt til at tage andre metoder i brug.

Start forsigtigt med at stikke ham noget læsestof. Finkæm internettet og andre steder for materiale, du ved interesserer ham. Print det ud, og læg 50-100 sider på bordet hver morgen. Det skal nok kunne holde chefen beskæftiget det meste af dagen. Bare pas på at han ikke får for mange gode ideer.

Den absolut sidste mulighed

Brug desuden al din arbejdstid på noget, han ikke ved noget om og ikke interesserer sig for. Så holder han sig langt væk.

Forsæt derefter med en regulær namedropping-runde. Sørg for at din chef ved, at du omgås kendte direktører uden for arbejde, a la "jeg spillede lige golf med den administrerende direktør for Carlsberg i lørdags, og bagefter fik vi os et glas hjemmebrygget".

En chef vil give sin højre arm for at være med i indercirklen.

Samme virkning vil det give, hvis du sikrer dig en alliance med din chefs chef. Der er ikke noget bedre end at være dus med chefens chef. Det vil med garanti gøre din chef mere lydhør over for dine ønsker.

Er der stadig problemer, kan du sørge for at blive allokeret til et projekt langt væk fra chefen. Sikr dig et langt projekt, hvor din primære reference er en anden chef end chefen. Inden længe er din gamle chef glemt og den nye er så glad for dig, at du kommer over i hans afdeling. Alternativt kan du selv skifte chefen ud (det kan man jo nogle steder).

Rund til sidst af med endnu en omgang CUS for at diskutere fremskridt og eventuelle tilbageskridt i ovenstående forløb.

Der er selvfølgelig også den absolut sidste mulighed. Håb det bedste - problemet løser måske sig selv ved din næste kontraktforhandling.

Kristian Fischer er managementkonsulent i PA Consulting Group.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere