Artikel top billede

Sun vil skabe verdens største app-store

Sun er på trapperne med en gigantisk app-store. Arbejds-titlen er Project Vector.

Computerworld News Service: Sun Microsystems planlægger at lancere en app-store, der vil få Apples app-store til at ligne en mindre kiosk.

Server-leverandøren håber at kunne øge salget og udvide forretningen ved hjælp af Java app-store, skriver Sun's topchef, Jonathan Schwartz,
på sin blog.

Sun er ved at blive opkøbt af Oracle, der tidligere har udtrykt stor interesse for Suns Java-teknologier.

Målgruppe: Millioner af udviklere
En app-store, der er bygget op omkring Suns Java-programmeringssprog, har potentiale, fordi millioner af software-udviklere allerede nu skaber applikationer med Java, som har været tilgængelig siden midten af 1990'erne.

Sun vurderer, at der allerede findes mere end 4,5 milliarder computere, mobiltelefoner og andre enheder, der bruger Java-baseret software. Dette betyder at Java allerede har et kæmpestort, potentielt marked.

Jonathan Schwartz antyder, at den nye app-store vil fokusere på pc-brugerne - et marked på potentielt en milliard brugere.

Apples app-store har til sammenligning allerede stået for mere end en milliard download på trods af, at der ifølge en rapport fra virksomheden selv kun findes omkring 21 millioner iPhones.

Google og Microsoft forrest

Tidligere handler med Google og Microsoft har overbevist Sun om potentialet i en Java app-store.

I 2005 indvilligede Sun i at begynde at distribuere Googles browser toolbar sammen med dets populære Java Runtime Environment, som er den software, der gør det muligt at køre Java-applikationer på en Windows-pc.

Googles toolbar er placeret på browseren, så folk kan skrive deres søgninger her i stedet for at skulle gå til Googles egen hjemmeside.

Frivilligt download

Det blev tilbudt til pc-brugerne som et frivilligt download sammen med Java Runtimes automatiske opdateringsmekanisme.

Googles toolbar viste sig populær, forklarer Jonathan Schwartz, og opdateringsmekanismen viste sig at være et stærkt distributions-værktøj.

Året efter blev Googles betaling "øget dramatisk", fortæller han. Kort tid derefter bød Microsoft over Google og fik en distributionsaftale i stand med Sun om at distribuere selskabets MSN-toolbar på det amerikanske marked.

"Den omsætning, der blev skabt for Sun, var så stor, at vi begyndte at overveje, hvordan man kunne opbygge en mere formel forretning op omkring Java som distributionsværktøj - hvordan vi kunne tilbyde muligheden til hele Java-fællesskabet i stedet for bare til to søgevirksomheder med en årlig kontrakt," forklarer Jonathan Schwartz.

Og det er, hvad firmaets Java app-store, der i øvrigt går under kodenavnet 'Project Vector', skal kunne.

Wilvin Chee, der er leder af afdelingen for software research hos IDC, siger, at en Java app-store vil have stort potentiale, idet det vil bringe softwareudviklerne sammen med brugerne. En sådan forretning vil desuden gøre Java-applikationerne nemmere at finde og på den måde vil det også betyde, at der vil blive udviklet flere Java-applikationer, fortæller han.

Sun planlægger at give udviklerne af Java-applikationer lov til at tilføje deres programmer til en særlig hjemmeside, hvorefter selskabet vil evaluere dem i forhold til sikkerhed og indhold, inden de vil blive lagt ud til offentligheden. Sun vil tage penge for at distribuere dem.

Virksomheden planlægger at afsløre flere detaljer på sin egen JavaOne-konference, som efter planen skal indledes d. 2. juni i San Francisco, fortæller Jonathan Schwartz.

Java er et programmeringssprog til software, som Sun i sin tid udviklede for at gøre internettet og browserne mere interaktivt. Med det kunne man spille online-spil, chatte med venner over hele verden, udregne huslånet, se billeder i 3D og meget andet.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere