Artikel top billede

Hans Vestberg (billedet) er mand med en god fornemmelse for det globale marked, mener teleanalytiker John Strand.

Ny Ericsson-boss: Fra kronprins til konge

Teleanalytiker John Strand har ved flere lejligheder hilst på Ericssons nye topboss, Hans Vestberg, og han ser ham som et godt valg.

Dagens store nyhed i televerdenen er direktørskiftet hos den svenske telekoncern, Ericsson. Koncernchef Carl-Henric Svanberg udskifter til næste år sin direktørstol hos Ericsson posten som bestyrelsesformand hos BP.

I stedet overtager Ericssons nuværende finansdirektør, Hans Vestberg, rollen som administrerende direktør og koncernchef. Og formentlig også årslønnen, der beløber sig til 26 millioner svenske kroner (cirka 17,5 millioner danske kroner).

Ifølge teleanalytiker John Strand fra Strand Consult er valget ikke så overraskende endda.

"Han har hele tiden været en slags kronprins i Ericsson. Selskabet har ikke deciderede kronprinser, men han har i de senere år nok været det bedste bud på en kronprins i virksomheden," fortæller teleanalytikeren, der ved flere lejligheder har talt med Hans Vestberg.

44-årige Hans Vestberg har ifølge John Strand blandt andet været i den øverste ledelse i Ericssons brasilianske afdeling.

"Han har haft chefstillinger i forskellige lande, og da han kom hjem, blev han ansvarlig for Ericssons multimediedivision, og så blev han udnævnt til finansdirektør. Jeg havde altid betragtet ham som markedsmand og ikke som økonomimand, men han kender selvfølgelig også de ting, når han sidder der, hvor han sidder," siger John Strand.

Samme udvikling som IBM

John Strand fremhæver netop Hans Vestbergs forståelse for andre markeder som en vigtig forudsætning for at kunne indtage topposten i Ericsson. Det er vigtigt at kende de fremmede markeder, som bliver stadig vigtigere for Ericsson.

"I relation til Ericsson har han en fantastisk markedsforståelse, og hans markedsforståelse går på mange områder. Den går på den teknologiske udvikling, den globale udvikling med konkurrencen mellem de forskellige teknologier, og så er det en dygtig håndværker, der bliver chef for Ericsson. Det er der ingen tvivl om," forklarer John Strand.

Ericsson har gjort som IBM

Udnævnelsen af Hans Vestberg er et anderledes valg, end dengang Carl-Henric Svanberg tiltrådte som øverste chef i Ericsson tilbage i 2003. Dengang kom Carl-Henric Svanberg fra den svenske låsevirksomhed Assa Abloy.

"Vestberg er et produkt er Ericsson, hvorimod Svanberg kom udefra. Dengang kom Svanberg med en helt klar mission om at ændre Ericsson fra en teknologileverandør til en servicevirksomhed. På samme måde som IBM er gået igennem en transformation fra hardwarevirksomhed til servicevirksomhed. Svanberg har taget Ericsson igennem den samme transformation fra isenkramleverandør til at være en serviceleverandør," lyder det fra John Strand.

Han fremhæver som eksempel Ericssons rolle i Danmark, hvor selskabet varetager driften af TDC's mobilnet.

"Svanberg har reelt taget Ericsson igennem den proces og været med til at skabe den nye strategi, få den implementeret og få den materialiseret i det, som Ericsson gør til hverdag. I den proces har Hans Vestberg ikke været en uvæsentlig person. Han har haft nogle meget centrale job, som gør, at han forstår de her ting," forklarer John Strand videre.

Vestberg skal fortsætte Svanbergs værk

John Strand vurderer, at Hans Vestberg skal holde fast i den kurs, som Carl-Henric Svanberg har sendt koncernen ind på.

"Svanberg var den person, der ændrede Ericsson med et stærkt team omkring sig, hvor også Vestberg indgik, og det er linjen fra Svanberg, som Hans Vestberg skal fortsætte," siger John Strand.

Når topchefer forlader deres poster bliver det altid diskuteret, om de går frivilligt, eller om de forlader posten efter pres. John Strand tror ikke, at Carl-Henric Svanberg går på grund af pres fra bestyrelsen oven på eksempelvis skuffende resultater i virksomheds joint venture med Sony, SonyEricsson.

"I samarbejdet med SonyEricsson har man skabt en virksomhed, der egentlig har gjort det meget godt, men den er blevet ramt af en markedsudvikling. SonyEricssons problemer skyldes ikke dårlige ledelse, men at det generelt er et lortemarked. Der er pres på priserne, gennemsnitssalgsprisen falder markant, og der hvor der bliver solgt telefoner, er det low end-telefoner i emerging markets," siger John Strand.

Ericsson omsatte i 2008 for 141 milliarder danske kroner, mens overskuddet lød på otte milliarder kroner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere






White paper
Tidsbegrænset kampagne: Overvejer du at udskifte eller tilføje printere i din forretning? Vi kan tilbyde én eller flere maskiner gratis