Artikel top billede

De tre Nobelpristagere i fysik 2009. Fra venstre er det Charles K Kao, Willard S. Boyle og George E. Smith. Skærmbillede fra nobelprize.org.

It-forskere vinder Nobelpris i fysik

Tre it-forskere vinder årets Nobelpris i fysik for henholdsvis fiberforskning og udviklingen af det digitale billede.

Informationsteknologien ser ud til at have bidt sig godt fast i Nobelpriserne.

For to år siden gik forskningsverdenens mest prestigefyldte pris inden for fysik til to harddisk-forskere, og i år tilfalder Nobelprisen i fysik tre forskere, der står bag store historiske gennembrud inden for fiberoptik og digitale billeder.

Dette års nobelpristagere i fysik er 75-årige professor Charles K. Kao med en halv andel i prisen, mens to kvarte af prisen bliver uddelt til den 84-årige Willard S. Boyle og den 79-årige George E. Smith - begge fra Bell Laboratories.

Det skriver Det Kongelige Svenske Videnskabernes Akademi på sin hjemmeside.

Fiberens fader

Begrundelsen fra [i]den Kungliga Vetenskapsakademiens Nobelkommitté[i] for, at den tidligere kineser og nuværende britisk-amerikaner Charles K. Kao får halvdelen af prisen ligger i, at han har bidraget med "banebrydende resultater inden for tranmission af lys i optiske kommunikationsfibre."

Nobelkomiteen fremhæver, at Charles K. Kao i 1966 bidrog til et sandt gennembrud ved at udregne, hvordan man kunne transmittere lys over lange distancer ved hjælp at optiske glasfibre.

Charles K. Kaos beregninger gjorde det blandt andet teoretisk muligt at sende informationer i form af lys igennem fiber på afstande op til 100 kilometer, selv om det kun var muligt at finde rene fiberstykker på 20 meters længde i 1960'erne.

Opfindelsen af ren fiber i passende længder så dog dagens lys i 1970, og har siden været en del af internettets infrastrukturelle rygrad, hvor eksempelvis billeder, lyd og tekst kan suse jorden rundt på et splitsekund.

Siden 1960'erne er der sket en del. Og hvis man samlede alverdens nedgravede glasfibre i én lang tråd, vil man kunne køre den en milliard kilometer lange tråd rundt om jorden 25.000 gange.

De digitale billeders fødsel

Den anden halvdel af Nobelpris-æren i fysik tilfalder Willard S. Boyle og George E. Smith, der begge har arbejdet hos forskningsvirksomheden Bell Laboratories, hvor blandt andet transistoren, den matematiske informationsteori og styresystemet UNIX er blevet født.

Amerikansk-canadieren Willard S. Boyle og amerikaneren George E. Smith får hver en fjerdel af prisen for i 1969 at have udviklet den første succesrige og vidt udbredte billedteknologi ved hjælp af en digital billedsensor - en såkaldt CCD (Charge-Coupled Device), der gør brug af Albert Einsteins fotoelektriske effekt (som han modtog Nobelprisen for i 1921, red.).

CCD-teknologien omdanner lys til elektriske signaler og har siden revolutioneret kameraindustrien, hvor milliardvis af billeder nu bliver gemt elektronisk frem for som lys på film.

Udover fotografer og turister har eksempelvis medicinalindustrien og rumforskere også haft stor glæde af CCD-teknologien, blandt andet når lægerne skal kigge indvendigt i en menneskekrop, eller når vi kigger ud og skal dokumentere verdensrummet.

Udover æren kan de tre it-forskere se frem til at skulle dele 10 millioner svenske kroner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere