Artikel top billede

Kina: Google-angreb er da ikke noget særligt

Hvilket Gmail-hack? Den kinesiske presse har sin egen - eller myndighedernes - vinkel på sagen.

Computerworld News Service: De kinesiske statslige medier fremlægger Googles trussel om at forlade Kina som en rent kommerciel sag. De kinesiske myndigheder arbejder tilsyneladende på at begrænse den diskussion om krænkelse af menneskerettigheder, som Google har rejst.

Google meddelte i sidste uge, at selskabet var blevet ramt af hackerangreb fra Kina, som hovedsagligt sigtede efter at bryde ind i Gmail-konti tilhørende kinesiske menneske-rettighedsaktivister, og at virksomheden muligvis vil lukke sine kontorer i Kina som resultat.

I meddelelsen, der er den første af sin art fra en større amerikansk internetvirksomhed med forretning i Kina, fortalte Google, at andre faktorer i en sådan beslutning inkluderer et stigende antal forsøg på at begrænse ytringsfriheden på nettet.

Stort set ingen omtale i Kina

Men mens meget af den vestlige pressedækning af Googles udspil har fokuseret på disse politiske følsomme udtalelser, har kun få kinesiske medier overhovedet nævnt dem.

De fleste, der i det hele taget nævner hackerangrebet på Gmail, gør det uden at uddybe og udelader således detaljer, der kunne drage uønsket negativ opmærksomhed fra de kinesiske myndigheder.

"Adskillige dage efter Googles offentliggørelse er der tilsyneladende færre Google-relaterede artikler og ledere i Kina, der inkluderer bredsider mod internet-censur," skriver David Bandurski, der er forsker ved universitetet i Hongkong, i et blogindlæg søndag.

"Dette kan antyde, at der er kommet direktiver fra propaganda-ministeriet til redaktørerne om at tone debatten ned."

Lodret ordre fra den politiske top

De kinesiske journalister og redaktører kan blive straffet af myndighederne for at offentliggøre artikler om følsomme politiske emner. De får nogle gange ordrer om ikke at skrive om følsomme emner eller kun at offentliggøre den officielle vinkel på en sag.

Kinas statsstyrede medier har i stor udstrækning afvist de politiske problemstillinger, som Googles udtalelse rejser.

En kronik i avisen China Daily, langer ud efter Googles motto, "do no evil," som den kalder hyklerisk, og antyder, at virksomheden bruger mottoet som et dække for at forlade landet af rent forretningsmæssige årsager.

En rapport om Googles udspil fra den statslige nyhedstjeneste Xinhua kalder det "upassende at blæse sagen ud af proportioner eller at forvandle den til en politisk sag."

Xinhua-rapporten omtaler hackerangrebene på Google, men nævner hverken Gmail eller menneskerettighedsaktivister som mål for angrebene.

Hacker-angreb er da meget almindelige

Hackerangreb betegnes som almindelige, og det er ifølge rapporten "langt ude" at kaste skylden for dem på Kina, noget Google dog heller ikke eksplicit har gjort.

En talskvinde for Google siger, at motivationen bag virksomhedens udtalelse ikke var finansiel.

"Selvom vores omsætning fra Kina er stort set ubetydelig, så har vi lige haft vores bedste kvartal nogensinde. Den omsætning kommer i øvrigt primært fra eksportsektoren - med andre ord fra kinesiske virksomheder, der annoncerer internationalt på Google," skriver hun i en e-mail.

Nyhedsartikler om Google på privatstyrede kinesiske nyhedssites er heller ikke kommet meget ind på begrænsningerne af ytringsfriheden eller de påståede hackerangreb på menneskerettighedsaktivister.

Myndighederne kan have beordret nyhedsportalerne til at nedtone borgerretsemnet, men det er også muligt, at portalerne udøver selvcensur, vurderer Jeremy Goldkorn, der er stifter af bloggen Danwei.org.

Google blev et af de mest diskuterede emner på den lokale portal Sinas mikroblogging-tjeneste inden for få timer efter den amerikanske virksomheds udtalelse i sidste uge, men Sina slettede hurtigt emnet fra listen, påpeger Goldkorn.

"Portalerne og de kinesiske websites er selv overordentligt gode til selvcensur. Man er klar over, at det er en følsom sag," fortæller han.

Kinas udenrigsministerium svarede i sidste uge på Googles udspil med en udtalelse om, at det kinesiske internet er åbent, og at udenlandske internetvirksomheder er velkomne til at gøre forretninger i Kina under gældende kinesisk lov.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere