Uforsigtig cloud-adfærd kan ruinere din virksomhed

Cloud computing kan blive en katastrofal oplevelse, hvis man ikke har styr på sine interne ønsker og procedurer. Undgå de værste faldgruber med fem råd fra en sikkerhedsekspert.

Når du ser drømmende op i it-skyerne for at plukke de økonomiske gevinster, er det samtidig vigtigt at have næsen solidt plantet i kontrakten. En grundig gennemgang af cloud-aftalen kan nemlig forhindre de værste katastrofer i at splitte din virksomhed i atomer og i værste tilfælde ruinere den.

Det mener sikkerhedsekspert Carsten Jørgensen fra Devoteam Consulting, som både via sit arbejde og fritidsprojektet cloudsecurity.dk har arbejdet en del med cloud-sikkerhed.

Han fremhæver, at selv om skalerbarheden i skyen er en af de cloud computings helt store styrker, så kræver det også sine begrænsninger.

Det skyldes, at en cloud-hostet webløsning baseret på server-forbruget er meget økonomisk sårbar over for et DDOS-angreb (distributed denial of service), hvis man ikke har sat en øvre grænse for, hvor meget web-løsningen skal skalere til.

"Jeg plejer at kalde det et denial of business case-angreb. For hvis nogen ser sig sure på en virksomhed, kan de generere en masse søge-arbejde på web-serverne eller sende en masse trafik, så de bruger ekstremt meget processorkraft, hukommelse og storage, så man som mindre eller nystartet virksomhed reelt risikerer at går fallit," forklarer Carsten Jørgensen.

Han pointerer, at man kan undgå den slags angreb ved at sikre et maksimalt forbrug hos sin cloud-leverandør eller bede om at blive adviseret og derefter selv manuelt tillade mere trafik på serverne.

"Så er spørgsmålet jo bare, hvornår adviseringen kommer. Er det med det samme, eller sker det først, når regningen kommer? Det skal man også have afklaret med sin leverandør," lyder rådet fra cloud-eksperten.

Baby-skyer er farlige
Et andet problem er de såkaldte baby-clouds, der typisk opstår, når forskellige afdelinger i en virksomhed shopper software-as-a-service (SaaS) hos flere cloud-udbydere uden en overordnet strategi.

Små-indkøbene skaber nemlig uoverskuelige brugsmønstre, hvor løsningerne kan være svære at integrere på tværs af virksomhedens afdelinger.

Derudover kan de ukoordinerede små-indkøb vise sig at få katastrofale følger, hvis eksempelvis en medarbejder forlader virksomheden til fordel for en konkurrent, fordi brugernavn og passwords til diverse clouds ofte følger den enkelte medarbejder frem for at være registreret og ændret centralt, når der sker udskiftninger i medarbejderstaben.

"Hurtigt vil man kunne opnå den situation, vi havde for nogle år siden inden for domæneregistreringen, hvor man er afhængig af registreringen, men ingen styrer betalingen til domænet," siger Carsten Jørgensen.

"Hvis en tidligere medarbejder har taget brugernavn og passwords med, kan han jo fortsat ligge og rode med virksomhedens data, selv om han nu er blevet ansat hos en konkurrent," fortsætter han.

I flere amerikanske virksomheder er man ifølge Carsten Jørgensen derfor begyndt via kreditkort-forbruget at undersøge, hvor mange cloud-indkøb de enkelte afdelinger foretager.

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Fremtidens it-ressourcer – sådan tiltrækker og fastholder I de bedste medarbejdere.

Danmark kommer til at mangle 19.000 it-specialister frem mod 2030 – og det kommer til at hæmme de danske virksomheders forretningsevne. På konferencen vil du få inspiration til og konkret viden om, hvordan du får fat i og fastholder de bedste it-profiler i et marked med høj efterspørgsel og relativt få ansøgere.

22. november 2018 | Læs mere


Roundtable: Muligheder og gevinster med RPA

RPA - robot proces automation - er for alvor på vej frem i mange organisationer: Der er meget store muligheder for de fleste organisationer i software-robotter, der er relativt nemme at opsætte.

22. november 2018 | Læs mere


CRM: Bedre og mere effektiv kundehåndtering i en digital tidsalder

Hør om implementering, processer og forandringsledelse - og få et indblik i helt konkrete løsninger, værktøjer og lær hvordan du får effektiviseret den interne administration og løftet kundeoplevelsen

27. november 2018 | Læs mere


Premium
Dansk universitet lukker it-uddannelse efter krav om færre udenlandske studerende: “Det er i høj grad et tilbageskridt”
Aalborg Universitet har meddelt at man lukker i alt syv uddannelser, herunder en it-uddannelse hvor undervisningen idag foregår på engelsk. “Det er i høj grad et tilbageskridt,” lyder det fra IT-Branchen til Computerworld.
Computerworld
Yousee varsler prisstigninger på op til 36 procent - skal være med til at finansiere fiber-udrulning
Yousee varsler prisstigninger på både tv-pakker og bredbånd. Pengene skal blandt andet være med til finansiere fiber-investeringer.
CIO
Forleden reparerede en mekaniker min bil: Det kostede 4.200 kroner, som min hjerne snød mig til at betale med et smil
De rationelle it-beslutninger du træffer er måske en illusion. Det lærte jeg da min bil gik i stykker og min hjerne snød mig til at tro, at alt var fint. Til gengæld fandt jeg tre fælder dine it-beslutninger kan falde i.
Job & Karriere
Manden bag Stack Overflow til softwareudviklere og folk i it-branchen: Disse ting skal du lære, hvis du vil undgå at blive tromlet totalt
Interview: Manden bag Stack Overflow og Trello har en opsang til folk i it-branchen. Her er de kompetencer, som du bare skal tilegne dig nu.
White paper
Undgå fælderne når du skal lease multimaskiner – her er 5 tips!
Markedet for leasing af print- og kopiløsninger kan være lidt af en jungle uden nøje brancheindsigt. Virksomheder og institutioner har i flere tilfælde accepteret kontrakter, som har bundet dem til unødigt kostbare og langvarige leasing-og lejeforløb. Underskriften er desværre bindende og derfor er det en god idé at sætte sig ind i aftalerne. I dette whitepaper giver vi dig 5 tips, så du sikrer dig de bedste vilkår.