Artikel top billede

(Foto: Torben Klint)

KL-boss: Ingen dokumentation for it-udbudsfusk

Formand for KL, Erik Fabrin, afviser, at der skulle foreligge dokumentation for it-udbudsfusk i kommunerne.

KL's formand Erik Fabrin (V), der også er borgmester i Rudersdal Kommune, mener ikke, at der foreligger dokumentation for it-udbudsfusk i kommunerne.

Meldingen kommer i kølvandet på en serie artikler hos blandt andet Computerworld, hvor hver tredje kommune har købt et KMD Opus-system uden om udbud.

Flere eksperter har peget på, at reglerne er blevet overtrådt.

Desuden har Tønder Kommune fået en kendelse imod sig i Klagenævn for Udbud, der siger, at den burde være gået i udbud.

Endelig har flere kommuner nu erkendt, at de har begået fejl ved at springe over udbud og vælge KMD's system.

Erik Fabrin mener imidlertid ikke, at han har set dokumentation for, at det skulle være forkert, det kommunerne har gjort.

"Jeg har ikke set den dokumentation," siger han til Computerworld.

Hvad har du ikke set dokumentation for?

"Ja, at der er brud på reglerne."

Tønder Kommune har fået en kendelse imod sig. Og siden har to kommuner blankt erkendt, at de har brudt reglerne?

"Der kan jeg stadigvæk falde tilbage til mine tidligere udtalelser (i Børsen i november 2009, red.): Kommunerne skal overholde reglerne. Alle regler. Også de her regler."

Milliarder af skattekroner

Eksperter anslår, at det samlede beløb der er blevet unddraget udbud ligger i milliardklassen.

Samtidig peger analysehuset IDC på, at op imod 200 millioner kroner er gået tabt, fordi der ikke har været konkurrence på ordrene.

I en af sagerne har Hillerød Kommune undladt at sende to ordrer i udbud - den ene kontrakt løb over syv år med KMD og havde en værdi af 48,7 millioner kroner.

Byrådet i Hillerød vedtog i øvrigt beslutningen for lukkede døre.

Siden har Computerworld afsløret, hvordan et hav af dokumenter, der ellers skulle dokumentere baggrunden for beslutningerne om at vælge KMD udenom udbud, er pist væk.

I Aabenraa Kommune modtog man et råd fra KMD om ikke at gå i udbud. Det fulgte kommunen, fordi den ville have sikker drift, men i stedet løb man ind i it-kaos og ekstra udgifter på seks millioner kroner.

Sagen undersøges nu af Konkurrencemyndighederne.

Fabrin: Spørg kommunerne
Erik Fabrin vil tilsyneladende ikke blande sig i, hvilke bevæggrunde de forskellige kommuner har haft for at vælge KMD uden om udbud.

I hvert fald har han ingen mening om hvorvidt kommunernes eget it-selskab i 37 år, KMD, er lidt for tæt tilknyttet kommunens folk.

Her har Venstres it-ordfører på Christiansborg, Michael Aastrup-Jensen, tidligere talt om "loge-lignende" forhold.

Mener du, at de kommunale folk og KMDs folk er for tæt på hinanden, og det er derfor, man har undladt at gå i udbud?

"Det har jeg ingen mening om, hvad intentionerne har været i de enkelte kommuner. Det må du spørge de enkelte kommuner om," siger Erik Fabrin.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere