Artikel top billede

Finansrådet: Ny spillelov er helt uacceptabel

Ny spillelov henstiller til, at banker og pengeinstitutter spærrer pengestrømme mellem spillere og spilsites uden licens. Men det er uacceptabelt og vil ikke virke, mener Finansrådet.

Uacceptabelt.

Det kalder underdirektør hos bankbranchens lobbyorganisation, Finansrådet, Tina Füssel, forslager til en ny spillelov, som vil gøre banker og pengeinstitutter ansvarlige for overførsler af penge mellem onlinespillere og spillesteder på nettet.

Lovforslaget er i forvejen omdiskuteret, fordi loven med bøde og fængsel i op til seks måneder vil tvinge internet-leverandører til at blokere kundernes adgang til spillesteder på nettet.

Men Spillemyndigheden og Skatteministeriet er udmærket klar over, at DNS-blokering af net-siderne ikke alene kan holde folk fra de populære gambling-sites på internettet.

Derfor skal et reklameforbud og et forbud mod bankernes medvirken til pengetransaktioner hjælpe på beskyttelsen af spillesider med dansk licens, fremgår det af lovudkastet.

Og det er bankbranchen ikke begejstret for.

Hellere påbud end henstilling

Ifølge lovforslaget skal teleselskaber og banker blokere henholdsvis kommunikations- og betalingsforbindelse mellem kunder og en ulovlig spilleside på grundlag af en henstilling fra Spillemyndigheden, der administrerer spilleloven i Danmark.

Det er ikke godt nok, mener Finansrådet.

"Vi vil ikke have ansvar for det her. Vi kan ikke påtage os noget som helst ansvar for at vurdere, om vi skal lukke eller ej. Det bliver nødt til at være fuldstændig entydigt, at ansvaret ligger hos Spillemyndigheden," siger vicedirektøren.

Samtidig mener Finansrådet, at det er umuligt at beskytte spillesteder med tilladelse mod konkurrenter uden licens blot ved at lade bankerne og internetleverandørerne blokere betalings- og internet-forbindelserne.

"Det kan ikke lade sig gøre. Det vil være at stikke beslutningstagerne blår i øjnene," siger Tina Füssel.

Det vil nemlig være alt for nemt for de ulovlige spillesider at åbne andre betalingskanaler, lige så snart bankerne spærrer de transaktioner, som Spillemyndigheden udpeger. Alternativt kan spillesiden bare lave en kopi af siden med et andet domænenavn dagen efter, pointerer hun.

"Det er meget, meget nemt at omgå det her," siger Tina Füssel.

Blokerer i forvejen pengestrømme

Finansrådets medlemmer er trods modstanden mod at blive aktør i forbindelse med en ny spillelov, i forvejen vant til at skulle træffe beslutninger på statens vegne.

Rockerlove og antiterror-pakker betyder nemlig, at pengeinstitutter og banker i forvejen skal gribe ind og standse pengestrømme, hvis medarbejderne får mistanke om hvidvask af penge eller beløb til terrorrelateret virksomhed.

Tina Füssel understreger, at branchen mener, at alle skal overholde landets love. Men hun mener ikke, at man kan sammenligne alvoren ved terrorvirksomhed med spil på nettet om penge.

"Der er måske en gradsforskel mellem terrorfinansiering og spil, som jo ikke er ulovlig virksomhed," siger hun.

Hellere klar straf

Derfor er den bedste løsning, hvis man altså vil blande bankbranchen ind i sagen, at tvinge pengeinstitutterne til at gribe ind med et klokkeklart påbud fra Spillemyndigheden, mener Tina Füssel

Alternativet risikerer man ifølge underdirektøren at bringe bankerne ud i tvister med både Spillemyndigheden og med kunder, som kræver erstatning for eventuel uretmæssig spærring af pengeoverførsler.

"Vi vil have et påbud. Og så vil vi være ansvarsfri, når vi følger det påbud. Vi vil ikke have en gråzone, hvor man kan beskylde os for at have skønnet forkert," siger Tina Füssel.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere