Artikel top billede

Konkurrencestyrelsen advarer imod KMD-køb

Konkurrencestyrelsen beder flere kommuner om ikke at tegne KMD Opus-kontrakter uden udbud, indtil sagen om udbudsfusk er færdigbehandlet. Mindst to kommuner har sat projekter i bero.

I Roskilde Kommune har man øjeblikkeligt sat opgradering af et KMD Debitor og kreditor-system i bero:

"Jeg har bedt de involverede parter om at standse projektet, indtil Konkurrencestyrelsen har givet en tilbagemelding i sagen," skriver it-chef Ole Bech fra kommunen i et brev til Konkurrencestyrelsen.

I Brøndby Kommune overvejede man også at gå over til KMD Opus, men stoppede planerne.

"Jeg kan oplyse dig om, at Brøndby Kommune ikke har indgået aftale med KMD om køb af Opus. Der har været drøftelser herom, men der er ikke indgået aftale," skriver Brøndby Kommunes chefjurist, Lise Schou Larsen, til Konkurrencestyrelsen.

"Brøndby Kommune følger Konkurrencestyrelsens anmodning om ikke at indgå aftale med KMD A/S, indtil styrelsen har afsluttet sin behandling af sagen," fremgår det videre af brevet fra januar 2010.

Udsendt i december 2009

I dag præciserer Brøndby Kommune over for Computerworld, at beslutningen om ikke at indgå aftale med KMD blev truffet i september 2009 - og ikke efter styrelsens brev den 22. december 2009.

Det var, ifølge kommunen, i brevet den 22. december 2009, at kommunerne blev bedt om at ikke at skrive kontrakt med KMD i forhold til det omtalte system uden om udbud.

I sagen om udbudsfusk har 10 kommuner erkendt over for styrelsen, at de burde være gået i udbud med KMD Opus-kontrakterne.

En erkendelse flere er nået frem til, efter der faldt en kendelse imod Tønder Kommune i Klagenævn for Udbud.

Styrelse: Normal procedure
Hos Konkurrencestyrelsen ønsker man ikke at kommentere på igangværende sager, men kontorchef Pia Ziegler oplyser generelt om styrelsens sagsbehandling:

"Det er en normal procedure, at styrelsen i starten af et sagsforløb undersøger, om kontrakten er underskrevet, og samtidigt anmoder om, at kontrakten ikke underskrives, mens styrelsen undersøger sagen."

"Formålet er at give styrelsen mulighed for at rette op på eventuelle fejl, inden kontrakten underskrives."

Hun vil ikke oplyse, hvornår styrelsen udsendte den omtalte anmodning til kommunerne.

Men hun oplyser, at styrelsens undersøgelse af kommunernes it-kontrakter vil resultere i en samlet redegørelse, som forventes offentliggjort i løbet af foråret.

KMD: Styrelsen må gøre sit arbejde

KMD er et af de største it-selskaber i Danmark med en omsætning på over tre milliarder kroner og 3.000 ansatte.

Et af selskabets nyere produkter er KMD Opus.

"Vi mener naturligvis, at myndighederne er i deres fulde ret til at undersøge konkurrenceforhold, og som vi forstår det, er dialogen mellem Konkurrencestyrelsen og de berørte kommuner udtryk for helt normalt praksis," siger den nye salgsdirektør Karen Nielsen fra KMD.

Hun understreger, at der ikke foreligger et generelt forbud mod at indgå kontrakter med KMD om KMD Opus.

"Vi indgår eksempelvis netop nu i en udbudsproces i Gladsaxe kommune," siger hun.

Berører det forretningen, at styrelsen foreløbig har haft denne anbefaling ude ved flere kommuner i nu flere måneder?

"Udbudsprocesser er kommunernes ansvar, og vi har tillid til, at kommunernes indkøb af it generelt foregår professionelt og helt efter reglerne. Hvis der skulle være enkelte forhold, som kan give anledning til, at der rejses kritik, så skal det naturligvis på plads."

"Om det lige berører vores forretning på den korte bane, er i den forbindelse underordnet," siger hun.

Håber I på en hurtig sagsbehandling fra Konkurrencestyrelsens side, så anmodningen kan ophæves?

"Vi skal ikke blande os i, hvordan Konkurrencemyndighederne udøver sin praksis. Vi har fuld tillid til, at tingene, tager den tid, de skal tage," siger hun.

Hun afviser samtidig, at KMD er trætte af, at Roskilde Kommune og Brøndby Kommune har sat et muligt køb i bero.

"Nej, vi har en interesse i, at kontrakter, der indgås med KMD, ikke kan give anledning til kritik," siger hun.

Hillerød så stort på advarsel

I fredags skrev politiken.dk, at Hillerød Kommune, hvis kommunaldirektør er blevet suspenderet, så stort på en lignende advarsel fra Konkurrencestyrelsen tilbage i oktober 2009.

Tre dage før Hillerød Kommune tegnede en stor kontrakt med KMD, henvendte styrelsen sig til kommunen for at bede kommune afvente.

Det skete altså ikke.

Advarslen fra oktober 2009 fra Konkurrencestyrelsen blev, ifølge politiken.dk, udsendt, fordi styrelsen havde fået et konkret tip.

Advarslen fra december 2009 blev angiveligt givet til de 30 kommuner, der lige nu undersøges af styrelsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere