Artikel top billede

(Foto: Torben Klint)

KMD: Kommunerne står over for digital omvæltning

KMD-boss Lars Monrad-Gylling mener, at kommunerne i de næste mange år kommer til at arbejde med it på helt nye måder.

KMD er i den seneste tid nærmest blevet overfaldet af historier om gaveregn til kommunale embedsmænd og indgående kontrakter med kommuner uden om udbud.

Historier som topchef, Lars Monrad-Gylling, unægteligt helst havde set sig foruden her op til sin 50 års fødselsdag i april. Og direktøren bringer da heller ikke selv emnet på banen.

I stedet er fokus på fremtiden for et af Danmarks største it-selskaber, der til daglig arbejder tæt sammen med landets mange kommuner.

De næste 10 år står den offentlige sektor over for en omstilling, vurderer Lars Monrad-Gylling.

"De seneste år har især været fokuseret på at lave digitale løsninger på administrative processer i det offentlige. Det fokus vil vi se skifte," siger direktøren.

"De store serviceområder som skole og sundhed, som i virkeligheden i dag er underforsynet med it, vil vi opleve få et større behov for at blive understøttet med intelligente og effektiviserende it-løsninger," spår han.

Og it-branchen har en stor opgave foran sig, ifølge Lars Monrad-Gylling, der også er formand for IT-Branchen.

"Vi er en sektor, som man de næste mange år vil forvente sig meget af i samfundet. Det er blandt andet i it-branchen, at man skal finde mange af svarene på, hvordan vi skal klare ældrebyrden, og hvordan vi kan løfte den danske folkeskole," siger han.

Her skal det offentlige ikke blot gå foran som indkøbere af ny teknologi - men også skal have klarere strategier for at øge brugen af de digitale løsninger, mener han.

"Der ligger en enorm potentiel besparelse og serviceforbedring her. Hvis vi ser på bankerne, bruger 70 procent af danskerne i dag netbank, men kun 7 procent bruger en digital løsning, når man skal flytte adresse. Mange gange er it-løsningerne der allerede, men de bliver ikke brugt, hvilket er tankevækkende," siger Lars Monrad-Gylling.

I sadlen i 12 år

Er der nogen der kender det kommunale marked, så må det siges at være Lars Monrad-Gylling, der har stået i spidsen for KMD siden 1998.

Når han kigger tilbage på de store bedrifter, falder især en ting i øjnene.

Kommerciel rejse går strygende

"Den helt store og mest synlige succes i min tid i KMD har været arbejdet med at sammenlægge kommunerne i forbindelse med Kommunalreformen," siger han.

"Der var tale om et af Danmarkshistoriens største it-projekter, som vi sammen med kommunerne klarede til UG," siger Lars Monrad-Gylling, der oplyser, at over halvdelen af KMD's medarbejdere var direkte involveret i projektet.

"Og vi ser alle sammen tilbage på den opgave med stor tilfredshed og en god portion stolthed," siger han.

På rejse med KMD

Også den kommercielle rejse, som KMD er ude på, går godt, mener direktøren.

"Senest med salget til EQT og ATP, hvor vi som direktion selvfølgelig er tilfredse med, at de nye ejere har været meget enige i den strategiske retning, vi har lagt for virksomheden," siger han.

Men også inden overtagelsen har Lars Monrad-Gylling haft fokus på at styre it-giganten imod et mere kommercielt fokus.

"Jeg vidste fra start, at det ville blive et job med fokus på at styre forretningen i en mere kommerciel og forretningsorienteret retning, der afspejler de krav, der er til en moderne og markedsorienteret virksomhed. Og det har i høj grad også været et tema, som har tegnet mit og direktionens arbejde de år, hvor jeg har været direktør," siger han.

Samtidig har det været vigtigt, at KMD i den kommercielle rejse fortsat lever op til de forventninger, der er til os på det kommunale marked, hvor selskabet har været i mere end 30 år, understreger direktøren.

Men selvom rejsen er godt begyndt, så fortsætter den til udlandet, hvilket selskabet har været ude med en melding om for nylig.

Undervurdering er farlig

Når direktøren peger på, hvad der er gået skidt, så drejer det sig om at have undervurderet en række projekter.

"Vi har undervurderet flere store software-udviklingsprojekter. Konsekvensen er, at vi kommer for sent på markedet, eller kommer ud med en funktionalitet, der initielt er mindre end planlagt," siger han.

"Jeg tror det er en sygdom, som vi ikke er helt alene med, men det er frustrerende og ærgerligt, når man står i det," siger Lars Monrad-Gylling.

Han peger dog på, at KMD typisk har en ældre løsning som it-leverandøren planlægger at erstatte med et nyt produkt.

"Og vores back-up-plan er derfor, at vi må leveforlænge den gamle løsning i en periode, så kunderne hele tiden har en kørende løsning," siger han.

Kynisme, Gates og pizza

Lars Monrad-Gylling ser primært topchefens rolle som en strategi-mager, der følger planerne til dørs.

"Jeg mener, at man som direktør først og fremmest skal sætte den strategiske kurs for virksomheden - og sørge for, og have ansvaret for, at man når de mål, man sætter sig," siger han.

Og i den forbindelse er det en helt central egenskab, at man er i stand til at få virksomheden med sig på den kurs, forklarer topchefen.

"Det handler om at kunne motivere og omsætte visionerne i hverdagen, siger han og peger på interne målinger i KMD, der viser, at medarbejderne har en stor tillid til, at direktionen gør et godt arbejde.

"Som på et fodboldhold er det vigtigt, at spillerne tror på træneren og taktikken. Ellers vinder man ingen kampe," siger Lars Monrad-Gylling.

Med til opgaven hører, at man skal evne at lytte og gå i dialog, da man som leder primært skaber resultater gennem andre.

"Man skal tro på, at det hold, man har sat, evner at løfte opgaverne. Men som træner skal man naturligvis også til tider have kynismen til at skifte en spiller ud, som ikke leverer som forventet. Sådan er det," siger topchefen, der har talt med Bill Gates i København for nogle år siden.

"Jeg har ingen særlige forbilleder, men jeg bliver ligesom alle andre da inspireret af folk, jeg møder. Bill Clinton, som jeg havde fornøjelsen af at tale med i København for nogle år siden, har netop nogle af de egenskaber, som jeg mener, man som leder skal besidde. Evnen til at kommunikere og få folk med," siger Lars Monrad-Gylling.

Og netop kommunikation har branchens brug for, mener brancheformanden, da branchen til tider har et dårligere ry, end den egentlig er berettet til.

"Vi er ikke kun cola drikkende og pizza spisende folk, der sidder foran skærmen i et kælderlokale uden lys," siger han.

En it-mand er måske i virkeligheden ham, der er med til at designe fremtidens vindmøller, forklarer topchefen.

"Eller hende, der er med til at forbedre de ældres levevilkår. Det er ikke forkert at sige, at hvis du vil være med til at forandre verden, så er det godt at starte med it-forståelse," siger Lars Monrad-Gylling.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere