Artikel top billede

Hvad handler Pirate Bay-sagen i virkeligheden om?

Netop nu er den danske The Pirate Bay-retssag i gang ved Højesteret. Men den aktuelle sag handler ikke om økonomi, hævder både telebranchen og de danske musikere.

I skrivende stund bliver sagen om The Pirate Bay-spærringen behandlet ved Højesteret.

Det er en retssag, der tager afsæt i en international pladebranche, der gennem det seneste årti har mistet svimlende milliardbeløb på grund af ulovlig internet-download.

Men netop den aktuelle afgørelse ved Højesteret handler måske mere om principper end kolde kontanter, fortæller to af sagens aktører.

"Vi kan konstatere, at danske kunstnere lider et ekstremt stort tab på fildelingstjenester som The Pirate Bay, men spørgsmålet er naturligvis, om en spærring kan omsætte det til et reelt salg," erkender Martin Arnoldsen, der er direktør i Dansk Musiker Forbund.

Han medgiver, at det kan være vanskeligt at få de tabte indtægter tjent hjem, fordi det med lidt teknisk snilde er muligt at omgå spærringen.

Men det får ikke musikerforbundet til at opgive kampen, som ifølge Martin Arnoldsen drejer sig om de danske kunstneres levebrød.

"Det principielle er ekstremt vigtigt i den her sag. Hvis Højesteret ophæver spærringen af The Pirate Bay betyder det, at der bliver adgang til, at folk kan misbruge de danske kunstneres musik. Mange mennesker tror muligvis, at musikerne lever et liv med masser af penge, men sådan ser virkeligheden altså ikke ud," siger Martin Arnoldsen.

Han anslår, at en gennemsnitlig dansk musikers indtægt er på nogenlunde samme niveau, som en gymnasielærers indtjening.

Tusindvis af spærrede sider

Den danske telebranche er en kæmpe milliardforretning.

Men alligevel er det ikke håndgribelige økonomiske interesser, som branchen er drevet af i denne sag, hævder Jens Ottosen-Støtt, der er juridisk chef i teleselskabet Telia og bestyrelsesmedlem i den danske teleindustris brancheorganisation, Telekommunikationsindustrien.

Ifølge Jens Ottosen-Støtt er sagen om Pirate Bay-spærringen først og fremmest et principielt spørgsmål om, hvorvidt internetudbyderne har et ansvar for kundernes adfærd på internettet.

Han mener, at der er en stigende tendens til, at teleudbyderne bliver pålagt et ansvar for kundernes ulovlige internet-adfærd.

Udover spærringen af The Pirate Bay er teleselskaberne blandt andet blevet pålagt at blokere den russiske musikside Allofmp3.com og flere tusinde andre sider, som ifølge myndigheder indeholder børnepornografisk materiale.

Jens Ottosen-Støtt oplyser, at branchen har en lang række mindre administrative udgifter forbundet med at spærre siderne.

"Men det handler ikke så meget om udgifterne. Det er mere et almindeligt synspunkt om, at love eller retspraksis ikke skal understøtte almindeligt idioti. Men det kan godt være, at det er for stort et krav at stille til moderne lovgivning," lyder bandbulen fra telebranchens næstformand.

Han påpeger desuden, at når først spærringen af de ulovlige sider er trådt i kraft, så tager myndighederne ikke stilling til, om det ulovlige indhold efterfølgende er blevet fjernet, eller om siderne er blevet lukket.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere