En gennemsnitlig, samlet lønstigning på ni procent er, hvad rekrutteringsfirmaet Skandinavisk Computer Rekruttering (SCR) har kunnet regne sig frem til i den løn-undersøgelse, som firmaet har gennemført i sommer.
Men samtidig synes undersøgelsen at vise, at de store stigninger ikke er at finde hos mainframe-folk, hvor manglen på IT-folk er tydeligst.
De helt store stigninger, på omkring 13 procent, finder man nemlig blandt pc-folk, og dem er der ikke mangel på. Mainframe-folkene, der er en af de store mangel-kategorier, har kun fået lønforhøjelser på gennemsnitligt omkring fire procent.
Alle lønninger er fra IT-udviklings-virksomheder.
– Forklaringen på de store stigninger for pc-udviklere må være, at det overvejende er unge folk, der stiger meget i løn fra år til år. Det er i de unge år, man stiger mest i løn. Mainframe-folkene er derimod ”de ældre”, og de har ramt loftet for lønningerne i virksomheden, siger seniorkonsulent Ebbe Johansen, SCR.
SCR har laver årligt en løn-undersøgelse i 10-15 store IT-udviklings-afdelinger, der abonnerer på undersøgelsen og afleverer deres personale-lønfil til SCR. Virksomhederne får ikke at vide, hvem de andre deltagere er, men de får i den bearbejdede statistik et billede af lønudviklingen på det område, de arbejder på.
Ved at bruge udtrækket fra personale-filen kan man være sikker på, at det er de korrekte oplysninger, der kommer med i undersøgelsen.
I år har undersøgelsen omfattet 3217 personer, fordelt på 38 stillingskategorier. Ebbe Johansen skønner, at der i alt findes omkring 50 af denne type virksomheder i landet.
Virksomhederne betaler hver 15.000 kroner for at være med, og for de penge får de den samlede statistik for IT-løn-udviklingen samt en særlig gennemgang af den enkelte virksomheds position i forhold til de andre.
Spredningen mindre
Som andre løn-undersøgelser viser også SCR’s undersøgelse en voldsom spredning mellem de højeste og de laveste lønninger. Men de helt store spring, mener Ebbe Johansen, skyldes særlige forhold.
Når han kigger på tallene, lægger han nedre og øvre kvartilerne ind. Det vil sige de tal, hvor henholdsvis 25 procent og 75 procent af deltagerne ligger under. Dermed får han den midterste halvdel frem, og det er efter hans mening mere interessant.
– Det er jo indenfor kvartilerne, folk skal placeres, for der ligger halvdelen af de undersøgte. Og her er ikke den store forskel, siger han.
På graferne lægger han også kurven fra sidste år ind, og deraf kan man se, at stigningen egentlig ikke er så voldsom, gennemgående omkring fem procent.
Læs mere i Computerworld nr. 43, der udkommer den 27. november 1998.