Størstedelen af den danske bank- og finanssektor har hidtil baseret sin udvikling af applikationer på brugen af CASE-værktøjet HPS. Men den tid er måske forbi.
Den Danske Bank vinker således permanent farvel til brugen af HPS ved fremtidig udvikling af software til internt brug. Det oplyser administrerende direktør for bankens softwarefirma Danske Data, Hans Erik Mørk.
- Den vigtigste grund er, at der er for stor usikkerhed om leverandøren - og det kan vi ikke basere vores strategiske udvikling på, siger han.
Leverandøren er amerikanske Level8, der for ét år siden overtog Seer Technologies, som skabte HPS. Årene forinden var Seer økonomisk rutsjet nedad, fordi der ikke kom nye kunder til - mens de gamle forsvandt og gik over til andre CASE-værktøjer. Det skabte usikkerhed om HPS´ fremtid.
Køberen Level8 var da et relativt ukendt amerikansk virksomhed, der hidtil havde beskæftiget sig med middleware. På det tidspunkt havde det desuden selv en anstrengt økonomi.
Codan stopper også
Codan er en anden af de store danske kunder, som har besluttet at skrotte HPS. Ifølge udviklingsdirektør Frank Andersen er forsikringsselskabet i disse uger ved at ligge sidste hånd på at konvertere væk fra brugen af værktøjet.
- Hele usikkerheden omkring levandøren har skubbet på vores beslutning om at gå væk fra HPS. Omverdenen har desuden ændret sig med krav om brug af både Java og web, forklarer han som baggrund for skiftet.
Dermed er et par af de store kunder stået af i Danmark, der ellers har udmærket sig med en meget høj markedsandel for HPS i forhold til resten af verden.
Forklaringen er især, at IBM markedsførte HPS i starten af 90´erne, da firmaet ejede en stor aktiepost i Seer Technologies. Det borgede for sikkerhed, mente bankerne.
Siden solgte IBM sine aktier og fraskrev sig samtidig indflydelse på udviklingen af HPS, der bliver stadig mere klemt på markedet for CASE-værktøjer.
Andre HPS-kunder er Unibank, SDC Finanssystem og CSC.