Af Poul Hilbert
En af Danmarks største pengetanke er overraskende gået ind i en af Danmarks mindste IT-virksomheder. Det er Velux Industri A/S, den kendte danske producent af ovenlysvinduer, som har købt 20 procent af aktierne i det i offentligheden ukendte MasterFrame A/S i Farum.
Resten af aktierne i det tre år gamle software-firma er ulige fordelt mellem bestyrelsesformand Grethe Kristensen, udviklingsdirektør Carsten Sjørup og administrerende direktør Stein Bagger.
Det er første gang, Velux investerer i en IT-virksomhed. Men ifølge Velux-kommunikationschef Jens Gregersen er det ikke starten for Velux som leverandør af risikovillig venture-kapital til IT- og tele-iværksættere.
? Det er en finansiel investering, så der er ikke tale om en ændring i vores investeringsstrategi. Velux Industri har fået nogle gode relationer til MasterFrame i forbindelse med implementering af deres IT-system hos Velux-selskabet WindowMaster A/S. Det har samtidig givet os et godt kendskab til ledelsen i MasterFrame, siger kommunikationschef Jens Gregersen, Velux Industri A/S.
Velcap og IT-bestyrelse
Velux-koncernen omdannede sit udviklingsselskab Velcap til aktieselskab sidste år. Det var et signal om en mere aktiv investeringsstrategi. Men Velcap A/S skal kun bruges til investering i teknologier og virksomheder i direkte tilknytning til de øvrige Velux-aktiviteter blandt andet købet af Fabers Fabrikker og Rationel Vinduer. Investeringen i MasterFrame kommer da heller ikke fra Velcap.
Bestyrelsen i den ellers tæt familiestyrede (Kann-Rasmussen) Velux-koncern fik i 1998 deltagelse af to kendte IT-folk, den tidligere danske IBM-chef Henrik Nyegaard og Cryptomathic-direktør og professor Peter Landrock. Men ifølge Jens Gregersen er MasterFrame-investeringen ikke sket efter inspiration fra disse IT-folk
? Det vil da sikkert være positivt for MasterFrame at blive børsnoteret på et tidspunkt. Men hverken det eller yderligere investeringer er indgået i vore planer om at investere i 20 procent af selskabet, siger Jens Gregersen.
Læs mere i dagens trykte Computerworld på side 14