De tre kommuner på Langeland er ved at installere bredbåndsnet, som skal levere bedre forbindelser, dels til kommunerne og dels til erhvervslivet i området.
De langelandske kommuner har valgt en løsning, der bygger på SDSL (Symetric Digital Subscriber Line)). SDSL adskiller sig fra ADSL ved at være symmetrisk, hvilket betyder, at brugerne kan sende med lige så store hastigheder, som de henter med. Teknologien har dog det fælles med ADSL, at man benytter de eksisterende kobberkabler fra telefoninettet. Dermed er det en teknologi, der kan indføres, uden at der graves nye kabler ned.
Som en del af bredbåndsløsningen på Langeland, sættes der udstyr op på telefoncentralerne, der overfører data med hastigheder mellem 144 kbit/s og 2,3 Mbit/s.
Den samlede investering på Langeland udgør 1,4 millioner kroner for udstyr til øens ni telefoncentraler. Projektet har fået støtte fra Erhvervsfremmestyrelsen.
Nordjysk teleselskab
Der er Internet-selskabet InterNord, der leverer SDSL-løsningen til de langelandske kommuner, og det bliver også dette selskab, der skal stå for bredbåndsabonnementerne til det lokale erhvervsliv.
InterNord fusionerede midt i maj med selskabet Bjerre Kommunikation. Dermed blev der skabt et selskab, som ud fra en basis i henholdsvis Sindal og Jels både er teleoperatør, driver web-hotel og leverer netløsninger.
De første centraler ventes at være forberedt for SDSL i august i år. Det drejer sig om bycentraler i Rudkøbing og andre byer, hvor lokaleforholdene gør det forholdsvis enkelt for InterNord at få samhusning på Tele Danmarks centraler.
InterNord er ved at afslutte lignende SDSL-aftaler med flere jyske kommuner. Selskabets mål er at opbygge et landsdækkende net.