Vias nye Cyrix III er for langsom

Kritikken hagler ned over Vias nye Cyrix III-processor, der er alt for langsom. Den kan slet ikke matche en processor som Celeron 500. Den er oven i købet dårligere end sin egen forgænger.

Af Jesper Bille Haun

Taiwanske Via har lanceret en ny processor med navnet Cyrix III. Producenten lancerede også en processor i april måned med det navn, men der er store forskelle på de to. Ikke desto mindre vender eksperterne tommelfingeren nedad for nyheden. Den er ganske enkelt for langsom.

Den nye model med kodenavnet Samuel er en konkurrent til Intels Celeron. Den er oven i købet baseret på samme sokkel ? nemlig Socket 370. Derudover ligner den en blanding af Intels og AMD´s processorer. Den kører op til 533 MHz, har en 133 MHz systembus og rummer AMD´s 3D Now instruktioner. Den er også lavet i den mest moderne 0,18 mikron proces. En meget bemærkelsesværdig detalje er, at processoren slet ikke har en Level 2 cache. Til gengæld er Level 1 cachen på hele 128 KB.

Ifølge Tom´s Hardware Guide har Via haft store problemer med at holde på udviklerne, efter at firmaet købte både Cyrix´ processorserie og IDTs Centaur. Udviklerne bag den gamle Cyrix III (med kodenavnet Joshua) er stort set væk. Joshua var baseret på Cyrix, mens den nye model er baseret på Centaur.

Ydmygende
Den nye Cyrix III kan følge med Celeron 500 MHz med almindelige kontorprogrammer som Word og Excel. Men med stort set alt andet får den stryg. Tom´s Hardware Guide skriver, at forskellen i visse tilfælde er ydmygende for Via. Den nye model kan ikke en gang slå forgængeren fra april måned.
Det går helt galt med kommatal (FPU-delen), der kaldes den dårligste nogensinde. Det ses også med spil, hvor Celeron er op mod dobbelt så hurtig.

Skal Cyrix III matche en Celeron 500, skal hastigheden være 733 MHz og ikke 533 MHz. Den koster 75 dollars for pc-producenterne, og det vurderes til at være alt for højt, da Intel og AMD´s bedre konkurrenter kun koster lidt mere.

Det eneste, som processoren roses for, er dens evne til at blive "overclocket". Det vil sige, at man kan skrue op for hastigheden, selvom garantien ryger, og det ikke er anbefalet. Den kan angiveligt køre 800 MHz uden problemer, og 1 GHz er ikke uopnåelig.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Cyber Briefing

Computerworld giver dig hver måned 30 minutter med de nyeste cybertrusler, konkrete angreb og brugbare råd. Få indsigt i AI og sikkerhed, compliance, risikovurdering og forsvarsstrategier. Tilmeld dig næste Cyber Briefing nu.

14. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere