Af Lisbeth Egeskov, Computerworld
Svindlerne er for alvor gået online i USA med løfter om store fortjenester, der nok kan lokke både svage og grådige sjæle.
Et af de store svindel- og humbug-numre er Internet-pyramidespil, som er kommet på den amerikanske Federal Trade Comissions Top 10 over bedragere, som forsøger at snyde andre på nettet.
? E-handel er den enkeltfaktor, der har medvirket mest til pyramidespillenes genopblomstring og udbredelse, fordi Internet-penetrationen gør det muligt for svindlere at nå ofre over hele kloden stort set uden omkostninger, skriver konsulent Debra A. Valentine fra den amerikanske Federal Trade Commission i en redegørelse.
I Danmark siger man samstemmende hos Forbrugerstyrelsen og Københavns Politis Bedrageriafdelings Computergruppe, at der er blevet helt stille omkring danske pyramidespil ? også på nettet ? siden de blev forbudt ved lov tidligere på året.
Kriminelt
? Vi hører stort set intet om pyramidespil længere. Det kan selvfølgelig være, fordi de foregår i det skjulte, fordi det er blevet kriminelt, men mit indtryk er egentlig, at de er forsvundet, siger fuldmægtig Katrine de Neergaard, Forbrugerstyrelsen.
? Vi har ikke én eneste anmeldelse, og vi har slet ikke set noget alvorligt på Internet, hvor der stod danskere bag, siger kriminalassistent Arne Gammelgaard fra Københavns Politis Bedrageriafdelings Computergruppe.
Både Katrine de Neergaard og Arne Gammelgaard er dog særdeles opmærksomme på, at den hjemlige stilhed ikke forhindrer danskere i at deltage i udenlandske pyramidespil på nettet som for eksempel www.goingplatinum.com, som Computerworld DotCom blev opfordret til at deltage i af ejeren af en dansk IT-virksomhed.
? Om det er lovligt for danskere at deltage i udenlandske pyramidespil afhænger af, om pyramidespil er ulovlige der, hvor serveren står. I så fald kan vi godt retsforfølge deltagerne her i landet, siger Arne Gammelgaard.
Læs mere i fredagens Computerworld Dotcom side 11