Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Mobilstråler påvirker væv

Mobiltelefoners stråling påvirker det eksponerede væv. Det vides blot ikke, om påvirkningen er skadelig, konstaterede Sundhedsstyrelsen allerede i december.

Af Kim Ingemann, Computerworld Online

Mange mobiltelefonister har meldt ud, at de får hovedpine af at benytte mobiltelefon. Mens læger, der har forsket i hovedpine afviser, at der er nogen sammenhæng, er det dog videnskabeligt bevist, at de elektromagnetiske stråler, der udgår fra telefonerne, påvirker kroppen. Der er bare ingen, der har bevist, at påvirkningen har konsekvenser.

Seniorforsker, læge Christoffer Johansen, der netop har offentliggjort rapporten, der afkræftede, at der skulle være en sammenhæng mellem kræft og mobiltelefoni, siger:

- Vores undersøgelse har kun beskæftiget sig med, om der er en sammenhæng mellem brugen af mobiltelefon og forekomsten af kræft. Vi har ikke undersøgt, om brugen kan forårsage andre sygdomme. Vi kan konstatere, at mange mannesker, der bruger mobiltelefon, har gener, men vi ved dybest set ikke, om deres gener skyldes mobiltelefonen eller andet. Spørgsmålet må stå åbent. Vi har ingen undersøgelse endnu, der omhandler dette, slutter Christoffer Johansen.

Gener

Den så vidt vides eneste undersøgelse, der har beskæftiget sig med sammenhængen mellem mobilbrug og hovedpine, er en tre år gammel svensk-norsk undersøgelse, der ikke kunne bevise en sammenhæng. Forskerne Kjell Hansson Mild og Gunnhild Oftedal udspurgte 11.000 svenskere og nordmænd, om deres brug af mobiltelefoner havde nogen effekt på helbredet. Blandt de beskrevne gener er hovedpine, træthed, ubehag, varme på og bag øret m.m. Problemet med undersøgelsen er, at de beskrevne gener er subjektive og vanskeligt kan måles, og at det er vanskeligt at finde en entydig årsag. Derfor konkluderede forskerne dengang, ligesom Christoffer Johansen gør i dag, at ?mange mobilbrugere har gener, og næste skridt må være at finde ud af hvorfor?.

Elektromagnetiske stråler påvirker

At mobiltelefoner påvirker kroppen er der dog ingen tvivl om. I Stewart-rapporten, som blev udarbejdet på den britiske regerings foranledning og offentliggjort i maj 2000, hedder det, at der er dokumentation for, at der kan opstå påvirkning af biologiske systemer under de stråle-niveauer, der anbefales af den internationale institution ICNIRP (International Commission on Non-Ionizing Radiation) og det britiske NRPB (National Radiological Protection Board).
I rapporten skriver forskerne, at der ikke er bevis for, at eksponering for radiofrekvente elektromagnetiske felter under de niveauer, der anbefales af NRPB og ICNIRP medfører utilsigtede sundhedsproblemer i befolkningen som helhed, men at det ikke er muligt at erklære, at elektromagnetiske felter i det radiofrekvente område er fuldstændig uskadelige.

Sundhedsstyrelsens redegørelse

I Sundhedsstyrelsens redegørelse til Sundhedsministeren vedrørende mobiltelefoners stråling, som blev afleveret den 1. december 2000, er der også en beskrivelse af de videnskabeligt beviste fakta. Redegørelsen er udarbejdet af blandt andre førnævnte seniorforsker Christoffer Johansen, der også udarbejdede undersøgelsen af sammenhængen mellem kræft og mobiltelefoner, som blev offentliggjort den 6. februar.

I redegørelsen konstateres det blandt andet, at der findes mennesker, der er blevet alvorligt forbrændt ved massiv eksponering af elektromagnetiske felter fra radaranlæg, ligesom der er mennesker, der har fået forbrændinger ved at stikke en hånd ind i en mikrobølgeovn. Men den stråling, der udgår fra mobiltelefoner kan ikke sammenlignes med disse eksponeringer på grund af det begrænsede frekvensområde og den svage effekt.

Elektriske spændinger

En GSM-mobiltelefon sender i frekvensområdet omkring 900 MHz og med en effekt, der er mellem 20 milliwatt og 2 watt afhængig af sende-og modtageforhold. Sædvanligvis er effekten under 2 watt. Når man taler, dannes der et elektromagnetisk felt med maksimum omkring spidsen af antennen. Står telefonen på stand-by er magnetfeltet af samme størrelse, men det dannes kun, når telefonen med mellemrum orienterer sig om sendemastens beliggenhed.

Endvidere redegører Sundhedsstyrelsen for strålingens effekt: ?Når væv udsættes for elektromagnetiske vekselstrømsfelter, fremkaldes der elektriske spændinger og strømme i det eksponerede væv, og der afsættes energi, som afhænger af det applicerede elektromagnetiske felts strømstyrke og svingningsfrekvensen. Reaktionen kan vise sig ved en forandring af naturlige cellulære funktioner (?) og som en temperaturstigning i vævet. Fortsætter eksponeringen, vil der opstå behov for varmeledning bort fra området, og den applicerede energi vil påvirke blodgennemstrømningen i det aktuelle område?.

Om denne påvirkning er skadelig eller fører til gener, er der intet videnskabeligt bevis for, konkluderer Sundhedsstyrelsen i redegørelsen til Sundhedsministeren.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere