Af Søren Lauridsen, Computerworld Online
Synergi har i længere tid været det helt store buzzword.
I IT-verdenen, hvor opkøb og fusioner er en del af dagligdagen, hører ordet synergi formentlig med på en top ti over de mest populære udtryk sammen med blandt andet Human Resource, børsnotering og ny økonomi.
Men i forbindelse med fusioner og opkøb overdrives synergieffekten ofte, mener Kim Gerner, leder af Deloitte & Touche Videncenter IT, Tele og Medier.
- Det er ikke i nogen ond mening. Men i beruselsen over, at det her vil man så frygtelig gerne, får synergieffekten en højere plads, end den kan bære. Så synergierne ved opkøb eller fusioner bliver ofte overvurderet, siger Kim Gerner, parter i Deloitte & Touche.
- Konsekvensen er ikke, at det hele går galt, siger Kim Gerner, men det betyder, at man ikke får det resultat, man måske havde forventet at få ud af fusionen.
Deloitte & Touche Videnscenter for IT, Tele og Medier foretog sidste år en undersøgelse af fusioner samt køb og salg af virksomheder. En af konklusionerne på den var, at erhvervslederne hellere vil købe andre virksomheder end selv at blive købt op. 40 procent, 80 af 200 svarede, at de overvejede opkøb. Kun 11 procent svarede, at de overvejede at lade sig opkøbe. Og ifølge Kim Gerner er det en del af forklaringen på, at mange fusioner ikke bliver så vellykkede, som de kunne.
- I flere tilfælde behøver man ikke at kigge på medarbejderne for at finde grunden til, at en fusion ikke går godt. Der kan man nøjes med at se på virksomhedslederne, som ikke har været mentalt klar til at sælge det, der i manges tilfælde er deres livsværk, siger Kim Gerner.
Aston: Kulturen skal tilegnes langsomt
I undersøgelsen fra Deloitte & Touche mener 44 procent, at det sværeste i forbindelse med fusioner eller opkøb har været at sammensmelte virksomhedernes forskellige kulturer.
Alligevel er kulturen ikke det vigtigste punkt, når Aston IT Group køber et selskab. Aston har trods selskabets korte levetid overtaget omkring 50 selskaber, og har derfor formuleret en plan for, hvordan overtagelsen konkret foregår. Men integration af kulturen er ikke i fokus. Aston-kulturen skal langsomt fremhæves, siger Astons administrerende direktør.
- Meningen er ikke, at vi skal trække en kultur ned over et købt selskab fra starten. Vi ændrer ikke noget dramatisk, med mindre de selv vil. Men det er da klart, at nogle ting vil ændre sig for medarbejderne, fordi de nu er en del af noget større, siger Peter Warnøe.
Det helt afgørende ved en fusion er planlægning og åbenhed, mener Peter Warnøe. Rollerne skal være definerede på forhånd, så der ikke er nogen unødvendig usikkerhed blandt medarbejderne. Og i de fleste tilfælde bevares topledelsen i det opkøbte selskab. Det er en vigtig værdi i selskabet, understreger Warnøe.
- Det er vigtigt at gøre sig klart, at fusioner og opkøb ikke alle går godt. Det er da bestemt heller ikke tilfældet for os, siger Peter Warnøe.