Af Leif Osmark, Computerworld Online
Danske Job-Index begyndte mandag at drive jobsøgemaskiner for Altavista i Holland og Frankrig. I forvejen arbejder Altavista og Job-Index sammen i Danmark, Sverige og Tyskland. Søgemaskinerne i de fem lande tilsammen giver dermed adgang til mere end 200.000 jobannoncer.
I Danmark har Job-Index deres egen jobdatabase i samarbejde med TV2, men ellers er arbejdsmetoden at samle stillingsopslag direkte fra virksomheders hjemmesider og fra andre jobdatabaser. Sidstnævnte metode har givet anledning til en del polemik, men den styrer direktør Kaare Danielsen efter bedste evne udenom.
? Dem, der ikke vil være med, er ikke med. For eksempel scanner vi ikke Berlingske Tidende, Jyllands-Posten og Stepstone i Danmark, og vi forsøger at stå på god fod med de andre jobdatabaser. Det er klart, at i Danmark konkurrerer vi med de andre jobdatabaser, men en væsentlig del af Altavista Job er at samarbejde med dem, siger Kaare Danielsen.
Forrest i køen koster
Det samarbejde, Kaare Danielsen hentyder til, er, at andre jobdatabaser annoncerer på de jobsider, som teknologien fra Job-Index finder frem. Søgemaskinen Altavista er ved at skifte fra at være en indholdsbaseret portal til at få fokus tilbage på søgningen.
Udover ren internet-søgning laver Altavista også en job- og en shoppingkategori, og det er så Job-Index, der står for søgningen under job-kategorien i de fem lande.
Den primære indtægtskilde for Job-Index er, at de tager 3.000 kroner for at fremhæve annoncerne. Annoncerne kommer på med firmalogo og bliver rykket forrest i køen. Betaling for at komme forrest i køen mener Kaare Danielsen heller ikke, der er noget principielt problem i:
? Der er ikke så stor forskel på jobs. Søger du på Oracle, kan det ene job være lige så godt som det andet. Almindelige søgemaskiner har svært ved at gøre det, for der skal du ikke få ti reklamer i toppen, siger Kaare Danielsen.