Af Klaus Krabbe
Hvis alle i virksomheden skal have adgang til en pc, og de ansattes arbejdspladser skal følge den teknologiske udvikling, så skal hardwaren skiftes ud i hvert fald hvert tredje år. Når hardwaren skiftes ud, skal den naturligvis helst være afskrevet i regnskabet. Og det er ikke i praksis muligt efter de gældende afskrivningsregler.
Derfor rejste Venstre, Det konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Centrumdemokraterne og Frihed 2000 i februar et beslutningsforslag om straksafskrivning af edb-udstyr. Ifølge IT-Brancheforeningen lå det aldrig i kortene, at forslaget kunne samle flertal, og den forudsigelse holdt stik.
Beslutningsforslaget er nu endelig forkastet, idet 50 (V, KF, DF, CD, KRF, Kim Behnke (UP) og Frank Dahlgaard (UP)) stemte for, mens 55 (S, SF, RV og EL) imod.
Et centralt punkt
Netop straksafskrivning har været et af de centrale punkter i Dybkjær/Lindegaard-rapporten Det Digitale Danmark, og tidligere har Dansk Industris Branchefællesskab for Informationsteknologi, og kommunikation (ITEK) påpeget nødvendigheden af muligheden for øjeblikkelig afskrivning af investeringer, der har en hurtig forældelse.
? Som det er i dag, kan virksomhederne først afskrive deres hardware helt, når det skrottes eller sælges - i form af en tabsfradragsordning, som netop er indført per den første januar 2001. Men det er en ordning, som indebærer kolossalt meget administrativt bøvl for virksomhederne, og som ikke retter op på den skævhed, der er imellem det reelle værditab og muligheden for at afskrive det skattemæssigt i regnskabet, siger Jette Baade, konsulent i IT-Brancheforeningen.
Regeringen indførte som et plaster på såret den såkaldte tabsfradragsmodel, der indebærer, at man kan afskrive det restbeløb, der ikke er afskrevet, når pc'en skrottes. Men for at gøre brug af modellen skal virksomhederne dokumentere den enkelte pc's liv fra fødsel til død inklusive eventuelle opgraderinger og forbedringer, den måtte have være udsat for.
Totalt gak
? Tabsfradragsmodellen er tydeligvis skruet sammen af embedsmænd langt fra den virkelige verden og medfører så enormt meget administrativt bøvl, at ingen stor virksomhed ved sine fulde fem kan finde på at bruge den, siger en kilde i branchen til Computerworld.
Tilbage er så saldoprincippet, hvor man vælter alt det, der kan afskrives ned i én pulje og så afskriver 25 procent om året. IT-Brancheforeningen mener stadig, at straksafskrivning er vigtigt for at imødekomme virksomhedernes behov for at kunne foretage nødvendige investeringer i takt med den teknologiske udvikling.
? Så længe de skattemæssige afskrivninger ikke svarer til de økonomisk/tekniske afskrivninger, så længe vil erhvervslivet halte efter udviklingen rent teknologisk, fastslår Jette Baade.