Det digitale hjem

Den digitale æra kommer til at vende op og ned på alt inden for hjemmets fire vægge. Lynhurtig forbindelse til omverdenen og digitale systemer til styring af lys, varme, ventilation, hårde hvidevarer, IP telefoni og multimedieunderholdning på fladskærme bliver fremtidens standard.

Det digitale hjem

En hurtig scanning af pegefingeren slår husets alarm fra og låser fordøren op. Lyset i bryggers, køkken og gang tænder automatisk, efterhånden som den yngste løber ind på sit værelse.

Skærmen på køleskabslågen blinker med et par elektroniske beskeder. Ved hjælp af små sensorer har køleskabets kunstige næse konstateret, at holdbarheden på roastbeefen i nederste skuffe udløber i morgen, og at minimælken også trænger til at blive drukket.

Den anden besked er fra den største af ungerne. Fodboldtræningen er blevet forsinket, og han har indtalt en besked sendt som instant message via mobiltelefonen. Beskeden er selvfølgelig også videresendt til husets tilsluttede lommecomputere og smartphones.

Med et klik på knappen “nyheder” på fjernbetjeningen tænder mediecentret og streamer de seneste nyheder fra favoritnyhedsstationen til fladskærmene rundt i huset. Samtidig er den yngste i færd med at downloade den nye video fra Anna David og simulere 3D Barbie i det virtuelle rum sammen med en veninde.

Store perspektiver

Udviklingen inden for digitalt isenkram til hjemmet accelererer for øjeblikket i et tempo, så det er svært at følge med. Interaktivt tv, video on demand, mediekontrol og voice over IP er bare et mindre udvalg af de digitale udtryk, familierne vil komme til at bruge ved middagsbordet i den nærmeste fremtid.

En lang række services inden for medieunderholdning, kontrol af lys, varme, ventilation, biometrisk adgangskontrol og simuleret beboelse giver store perspektiver for mulighederne i fremtidens digitale hjem.

Og det bliver den enkeltes interesse frem for mulighederne, der sætter begrænsningen for det digitale indtog i hjemmet.

Lauritz Knudsen A/S har udviklet en fremtidssikret elinstallation, IHC Control, hvor det er muligt at styre en lang række funktioner med lys, varme og ventilation i huset, og ifølge Nicholai Linde, salgschef for intelligente bygningsinstallationer hos el grossisten Solar A/S, er der stor interesse for de digitale løsninger til både nye og gamle boliger.

Den moderne bolig

Til multi mediedelen suppleres IHC Control systemet med IHC Net, som sørger for alle tænkelige forbindelser til data, audio/video og telefoni til alle rum i boligen. Til multimedie delen trækkes der optiske fiberkabler i huset, og på sigt er der fokus på integration af en IP baseret trådløs netværksdel.

Med IHC Control fungerer et panel kaldet en controller i princippet som husets fællesserver. Den modtager signaler fra fjernbetjeninger, bevægelsesmeldere, termostater og alarmsensorer og udfører de forprogrammerede funktioner.

Desuden fordeler den signalerne til det supplerende multimediecenter IHC Net, der teknisk set er opbygget i samme stil som de datanetværk, vi kender fra mange kontormiljøer.

Fra den centrale fordelingstavle fordeles data, telefoni, billede og lyd til alle rum i huset. Fordelingen af de digitale signaler i fordelingstavlen sker via en række passive patch paneler forbundet med kabler til de enkelte vægudtag.

Forbindelsen mellem der aktive komponenter og patch panelerne afgør derfor signalet i det enkelte udtag i hvert rum.

Vaskemaskinen kalder

Det er ganske let at ændre signalet i de enkelte vægudtag ved for eksempel at flytte patch kablet fra antenneudtaget til telefonmodulet.

Derved får alle i huset mulighed for at benytte samme printer og webkamera, og alle kan få adgang til samme harddisk med MP3 filer, spille netværksspil, lytte til internetradio eller bare surfe på internettet.

Har man fået lyst til at yderligere investeringer og muligheder med lyd og billede, er systemet for eksempel også fuldt kompatibelt med Bang & Olufsens Powerlink og Masterlink.

På sigt bliver det også muligt at integrere kunstig intelligens i installationerne, der for eksempel informerer, når vaskemaskinen skal have service eller vandpumpen skiftes.

Det hele kan styres fra en lommecomputer, og i princippet er det kun fantasien, der sætter grænsen for mulighederne med intelligente elinstallationer.

– Det kræver kun, at det hele bliver så nemt, enkelt og simpelt som muligt at benytte for brugerne, forudser Nicholai Linde. En betragtning Jakob Lyngsø, administrerende direktør i IT Brancheforeningen er enig i.

Han har beskæftiget sig med visioner om det digitale hjem i mere end 15 år og ser nu, ideerne er begyndt at blive til virkelighed.

Kræver brugervenlighed

I de sidste par år er de store hardwareproducenter og indholdsleverandører begyndt at udvikle software og hardware, der giver brugerne mere kontrol på tværs af personer og apparater.

Senest har Microsoft lanceret en dansk udgave af Windows XP Media Center Edition, som får computer, dvd afspiller, tv og surroundsound til at smelte sammen i én enhed. Men der er ingen tvivl om, at brugervenlighed og tilgængelighed bliver altafgørende faktorer for den brede interesse.

Let betjening med en fjernbetjening bliver det ultimative, så alle ikke behøver at kunne betjene en computer for at blive digitale, fastslår Jakob Lyngsø fra IT Brancheforeningen, hvis medlemmer står for 90 procent det samlede it marked i Danmark og omsætter for mere end 180 millioner kroner om året.

Digital task force

Brancheforeningens medlemmer står over for en fælles og vanskelig opgave, så forbrugerne kan få systemerne til at virke let og smertefrit.

Indtil nu har foreningen primært varetaget interesser for it virksomheder, der sælger produkter og løsninger til erhvervslivet, men et nyetableret udvalg, Udvalg for Det Digitale Hjem, skal fremover også varetage interesser for de producenter, der leverer direkte til forbrugerne.

Forbrugerne må ikke finde tilslutning og brug alt for besværligt, og i den forbindelse foreslår Jakob Lyngsø, at branchen prøver at iværksætte et professionelt netværk, der for eksempel straks rykker ud og løser netværks og tilslutningsproblemer i de digitale hjem.

Med tiden bliver alle løsningerne plug and play, og noget tyder på, at producenterne er ved at udvikle de facto standarder til kommunikation mellem systemerne.

Men der er også nogle andre faktorer, der skal være på plads, for at fremtidens digitale muligheder kan udnyttes optimalt i hjemmet.

Krav til forbindelsen

Fremtidens digitale multimedietjenester vil kræve en internetforbindelse med en langt højere hastighed, end vi er vant til i dag, hvor en typisk fastnetforbindelse er på 512 Kbit/s.

Et digitalt tv eller video on demand signal i høj opløsning fylder 5 6 Mbit/s, og, det er derfor nødvendigt at forøge den generelle båndbredde for både internetsurf, online gaming, video on demand, digitalt tv, IP telefoni og styring af lys, varme og diverse sikkerhedssystemer.

Derfor kan en bredbåndslinie på 100 Mbit/s på sigt blive et minimum, hvis behovet for båndbredde skal opfyldes i en almindelig gennemsnitsfamilie.

Blandt udbyderne af bredbånd har man de sidste år diskuteret, om ADSL via det eksisterende kobbernet overhovedet kan opfylde behovet for båndbredde, eller om optiske fibre skal være den fremtidige løsning.

Meningerne er mange – og delte – og udstyret til optiske lysledere er faldet voldsomt i pris, så elselskaberne er ikke i tvivl. De ruller fibernet ud i rasende fart over hele landet for at opfylde behovet for båndbredde, når det eksisterende kobbernet ikke kan være med længere.

Men det er ikke kun forbindelsen til hjemmet, der kræver høj båndbredde. Også inden døre vil der stilles større krav til netværket.

Netværkernes anvendelighed

De fleste kender til den helt nødvendige fuglerede af kabler og ledninger, der ligger på gulvet bag reolerne og skrivebordene i mange hjem, til større irritation for nogle end andre.

Efterhånden som vi anvender netbaserede digitale multimedietjenester, vil vi også stille større krav til husets netværk – og det skal selvfølgelig være trådløst.

En del udstyr har allerede fået klippet kablerne, ikke mindst ved hjælp af trådløse netværk. Den populære 802.11g standard for trådløse netværk kan dog ikke anvendes til at overføre HDTV, da båndbredden endnu ikke er høj nok.

Heldigvis står afløseren klar i kulissen, og efterspørgslen på de fleksible og intelligente netværk, der samler data, telefoni, tv signaler, lys, varme og sikkerhed i ét kontrolsystem, baseret på de trådløse standarder, har aldrig været større.

Interesserede forbrugere strømmer til leverandørernes udstillingshuse og it messer, og den digitale tidsalder i hjemmet er skudt i gang. I fremtiden bliver vores digitale hjemmeliv lettere, enklere og sjovere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere