E-mailen fylder 30

E-mailen har fødselsdag. Rund fødselsdag. For 30 år siden sendte den amerikanske forsker Ray Tomlinsson den første postbesked fra én computer til en anden, og en sikker vinder var født. Sidste år sendte verdens befolkning 1.700 milliarder e-mail.

Af Christian Lund

Året var 1971. Og den amerikanske programmør Ray Tomlinson sendte som den første en postbesked fra én computer til en anden. I dag hyldes han over hele verden som faderen til den elektroniske posttjeneste, e-mailen, der i disse dage fylder 30 år.

I virkeligheden kan Ray Tomlinson ikke huske præcis hvilken dag, han sendte den første e-mail. Men det var i 1971 og på denne tid af året, siger han til nyhedsbureauet Reuters.

Ray Tomlinson
Ray Tomlinson var på daværende tidspunkt en ung programmør i Bolt, Beranek and Newman (BBN). Virksomheden var involveret i at udbygge det såkaldte Advanced Research Projects Agency Network (ARPANET) - forløberen til vore dages internet ? og det var Ray Tomlinsons job at udvikle et system, som kunne sende filer rundt mellem de 15 computere, som det pågældende net bestod af.

1.700 milliarder mail

Ved hjælp af 200 linier kode lykkedes det den unge programmør at skabe verdens første e-mail. Der fandtes allerede systemer, som kunne flytte filer fra en bruger til en anden, så længe filerne blev på den samme computer. Men det var Ray Tomlinson, der som den første benyttede det lille tegn ?@? til at sende én postbesked fra en computer til en anden, og dermed lagde grunden til den elektroniske kommunikationsform, der de seneste 30 år har spredt sig over hele kloden med nærmest eksplosionsagtig fart.

I de første år blev e-mailen primært brugt af forskere, men med den personlige computers indtog i midten af firserne og med internettet et årti senere, er e-mailen blevet en uundværlig del af de fleste mennesker hverdag. I hvert fald i den vestlige verden. Sidste år blev der sendt ikke færre end 1.700 milliarder e-mails globalt set, og ifølge analyseinstituttet IDC er der intet, der tyder på, at dette tal vil stagnere. Specielt udviklingen af håndholdte kommunikationsapparater vil få forbruget af e-mail til at stige til astronomiske 5.900 milliarder allerede i 2005, vurderer analyseinstituttet i sin seneste opgørelse.

Blank side i historiebogen

Ray Tomlinson kan i dag ikke huske, hvad han skrev i verdens første e-mail, eller hvem han sendte den til.

- Det eneste,jeg husker,er, at det hele var skrevet med store bogstaver, siger fødselarens far til Reuters.

Det betyder desværre også, at der er en blank side i anekdotesamlingen om den elektronisk kommunikationshistorie.

Indholdet af den første telefonsamtale og det første telegram står til engæld klart. I 1844 sendte Samuel Morse verdens første telegram med det noget ophøjede indhold: ?What hath God wrought!?, hvilket er ældre-engelsk for ?hvad Gud har skrevet?.

32 år senere i 1876 gennemførte Alexander Graham Bell den første telefonsamtale, da han ringede til sin assistent og sagde: ?Mr Watson, come here, I want to see you?. De berømte ord var angiveligt et råb om hjælp, da den skotskfødte forsker havde spildt syre på sine bukser.

Om SMS-beskederne fortjener en plads i rækken af revolutionerende kommunikationsteknologier, må indtil videre stå hen i det uvisse. Men med mere end 50 milliarder sendte SMS beskeder i verden alene i de første fire måneder af 2001, har brugerne i hvert fald taget det nye kommunikationsmiddel til sig. Det har desværre ikke været muligt at finde oplysninger om, hvornår den første SMS-besked blev sendt eller indholdet af denne. Men det var finske Nokia, der som de første i 1994, sendte en telefon på gaden, der kunne sende og modtage SMS-beskeder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere