Året var 1971. Og den amerikanske programmør Ray Tomlinson sendte som den første en postbesked fra én computer til en anden. I dag hyldes han over hele verden som faderen til den elektroniske posttjeneste, e-mailen, der i disse dage fylder 30 år.
I virkeligheden kan Ray Tomlinson ikke huske præcis hvilken dag, han sendte den første e-mail. Men det var i 1971 og på denne tid af året, siger han til nyhedsbureauet Reuters.
![]() | Ray Tomlinson |
1.700 milliarder mail
Ved hjælp af 200 linier kode lykkedes det den unge programmør at skabe verdens første e-mail. Der fandtes allerede systemer, som kunne flytte filer fra en bruger til en anden, så længe filerne blev på den samme computer. Men det var Ray Tomlinson, der som den første benyttede det lille tegn ?@? til at sende én postbesked fra en computer til en anden, og dermed lagde grunden til den elektroniske kommunikationsform, der de seneste 30 år har spredt sig over hele kloden med nærmest eksplosionsagtig fart.
I de første år blev e-mailen primært brugt af forskere, men med den personlige computers indtog i midten af firserne og med internettet et årti senere, er e-mailen blevet en uundværlig del af de fleste mennesker hverdag. I hvert fald i den vestlige verden. Sidste år blev der sendt ikke færre end 1.700 milliarder e-mails globalt set, og ifølge analyseinstituttet IDC er der intet, der tyder på, at dette tal vil stagnere. Specielt udviklingen af håndholdte kommunikationsapparater vil få forbruget af e-mail til at stige til astronomiske 5.900 milliarder allerede i 2005, vurderer analyseinstituttet i sin seneste opgørelse.
Blank side i historiebogen
Ray Tomlinson kan i dag ikke huske, hvad han skrev i verdens første e-mail, eller hvem han sendte den til.
- Det eneste,jeg husker,er, at det hele var skrevet med store bogstaver, siger fødselarens far til Reuters.
Det betyder desværre også, at der er en blank side i anekdotesamlingen om den elektronisk kommunikationshistorie.
Indholdet af den første telefonsamtale og det første telegram står til engæld klart. I 1844 sendte Samuel Morse verdens første telegram med det noget ophøjede indhold: ?What hath God wrought!?, hvilket er ældre-engelsk for ?hvad Gud har skrevet?.
32 år senere i 1876 gennemførte Alexander Graham Bell den første telefonsamtale, da han ringede til sin assistent og sagde: ?Mr Watson, come here, I want to see you?. De berømte ord var angiveligt et råb om hjælp, da den skotskfødte forsker havde spildt syre på sine bukser.
Om SMS-beskederne fortjener en plads i rækken af revolutionerende kommunikationsteknologier, må indtil videre stå hen i det uvisse. Men med mere end 50 milliarder sendte SMS beskeder i verden alene i de første fire måneder af 2001, har brugerne i hvert fald taget det nye kommunikationsmiddel til sig. Det har desværre ikke været muligt at finde oplysninger om, hvornår den første SMS-besked blev sendt eller indholdet af denne. Men det var finske Nokia, der som de første i 1994, sendte en telefon på gaden, der kunne sende og modtage SMS-beskeder.