GPRS-fiasko ruller videre

Den nye mobile datatjeneste, GPRS, har 11 måneder efter startskuddet stadig så få kunder, at det ikke kan betale sig at opkræve penge for forbruget. TDC?s og Sonofons kunder betaler kun for abonnement og ikke forbrug af GPRS.

Der var ikke sparet på reklamekronerne, da datanettet GPRS, som er forløber for 3G-mobilnettet UMTS, blev skudt i gang i starten af året.

I dag 11 måneder efter har nettet dog fortsat så få kunder, at det ikke kan betale sig at sende dem en regning for data-forbruget. Det mener både TDC og Sonofon.

TDC lå sammen med Sonofon fra starten klart højest med hensyn til betaling for forbruget på en GPRS-telefon. Telegiganten ville oprindeligt kræve 25 kroner pr. Mbyte, oven i et abonnement på 240 kroner i kvartalet. Orange meldte fra starten ud, at man ville ligge under den pris.

Men ingen af selskaberne har fået kunder nok til, at det overhovedet kan betale sig at opkræve penge for forbruget. Samtidig arbejder både Sonofon og TDC med nye priser på GPRS-tjenester.

Selskaberne regner med, at GPRS tager fart fra første eller andet kvartal næste år.

? Vi vurderer løbende prissætningen, men vi begynder først at opkræve betaling fra andet kvartal næste år, siger markedsdirektør Morten Falkenberg fra TDC Mobil.

Meldingen fra Sonofon er, at de begynder at tage betaling fra 1. januar, men måske bliver det udskudt, siger Bo Heimann Larsen fra Sonofons informationsafdeling.

Skuffende kundeudvikling

Morten Falkenberg vil ikke ud med, hvor mange GPRS-kunder TDC har i dag, men han konstaterer, at markedet slet ikke er kommet i gang endnu. Hos Sonofon melder man om 3.000 til 4.000 kunder, der primært skal findes i erhvervslivet.

Den kedelige kundeudvikling hænger sammen med, at der først nu kommer GPRS-telefoner på gaden fra de to store producenter Ericsson og Nokia. Motorola og Siemens har haft enkelte modeller på gaden, men det har ikke ligefrem fået kunderne til at stå i kø efter den nye datatjeneste.

TDC mener, at leverandørerne har et ansvar for den nye datatjenestes foreløbige fiasko. Nokia og Ericsson leverer både delene til nettet og mobiltelefonerne og har gjort stor reklame for datanettet.

Teleselskabet mener derfor, det er useriøst først at levere brugbare telefoner 11 måneder efter, netværket er oppe at køre.

Udviklingen inden for GPRS har fået TDC til at bede om udsættelse af udrulningen af UMTS-nettet i blandt andet alpelandet Schweiz, hvor TDC-selskabet Sunrise har fået en UMTS-licens.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere