Maconomy: Karisma og røde tal

Per Tejs Knudsen, topchefen hos Maconomy, tager det afslappet, at rygterne om opkøb svirrer omkring ham. Han har styret selskabet siden 1983, og selskabet overlever år efter år med røde tal på bundlinien.

Per Tejs Knudsen, der er administrerende direktør hos Maconomy, har ikke haft lige så meget tid til tennis og windsurfing som normalt i 2001. Virksomheden har haft et travlt år med strategiskift og afskedigelser.

Maconomy gør ikke som andre selskaber. For det første har selskabet kørt med underskud, siden det blev stiftet. For det andet valgte selskabet, som formentlig verdens eneste IT-selskab at gå på børsen i december 2000, efter at teknologi- og IT-aktierne havde fået tæsk det meste af året.

Børsintroduktionen gik igennem med nød og næppe, og aktien blev købt af især amerikanske institutionelle investorer. Siden er selskabets aktie imidlertid raslet ned ad kurslisten.

En del af faldet skyldes, at Maconomy i midten af året var nødsaget til at ændre strategi og begyndte at gå efter de helt store kunder i stedet for midtmarkedet. Det medførte en nedjustering af forventningerne til årets resultat.
I dag er fakta, at Maconomy i de første tre kvartaler af 2001 har et samlet resultat på lige over minus 100 millioner kroner.

Godt image på trods af underskud

Men Per Tejs Knudsens overbevisende fremtoning giver ham et særligt tag på investorerne og på sine medarbejdere.

Efter årskiftet er Maconomy-aktien på trods af de røde tal på vej op igen med udgangspunkt i offentliggørelsen af en aftale med konsulenthuset PricewaterhouseCoopers hollandske afdeling.

Samtidig mener Maconomy, at man nu for alvor hiver de store kunder i land.

Per Tejs Knudsen er ifølge den danske direktør Robert Lentz en god inspirator, der formår at holde på medarbejderne og styre forretningen i den rigtige retning hele tiden.

? Han er virkelig god til at gennemtygge information fra markedet og omsætte det til praksis, og det gør det inspirerende at arbejde for ham, siger direktøren.

Mindre udgifter

Et eksempel er people-services, som Maconomy har fokuseret på gennem længere tid, og den danske direktør mener, at Per Tejs Knudsen var en af de første til at bringe det på banen.

Systemerne til at holde styr på, hvad de ansatte laver, og hvor virksomheden er på vej hen, er forudset til en stor vækst over de kommende år.

Det er dog ikke sikkert, at Maconomy får den del af markedet, virksomheden håber på.

Fakta er dog, at Maconomy har formået at skære sine kvartalsmæssige omkostninger ned fra 90 til 70 millioner kroner og forventer en vækst på 20 til 30 procent i 2002 og et nul på bundlinien. Dermed skulle der være lagt i kakkelovnen til det første overskud nogesinde i 2003.

Men som Per Tejs Knudsen ærligt siger, er slaget om de store kunder med de bløde kompetencer eksempelvis kommunikationsvirksomheder og reklamebureauer ikke vundet endnu.

Karismatisk person

Kent Hansen, som i dag er direktør for investeringsselskabet Danish Venture Management, var med, da Dansk Udviklings Finansiering skød penge i Maconomy tilbage i starten af halvfemserne, og Per Tejs Knudsen var en stor del af grunden til, at selskabet overhovedet investerede.

? Per Tejs Knudsen er en meget karismatisk person, der har fået sin organisation til at fungere, og det betød alt, da vi investerede, siger Kent Hansen.

Per Tejs Knudsen har dog også ført sin organisation igennem mange strategiændringer, der har kostet mange penge på bundlinien.

I alt har Maconomy brændt over 100 millioner kroner af, og dertil kommer indtægten ved børsnoteringen, der lå på 240 millioner kroner.

Anonyme kilder mener dog, at Per Tejs Knudsen måske er lidt for karismatisk, når han har evnet at hive så mange penge ud af investorerne.

Fortsætter i selskabet

Med break-even løftet for 2002 går topchefen ind til sin svendeprøve med alles øjne rettet mod sig. Nu skal det simpelthen bevises, at Maconomy kan tjene penge.

Og Per Tejs Knudsen har ikke planer om at overlade sit job til nogen anden, selv om han er gift og har tre børn. Det er ellers blevet meget normalt, at stifteren træder af som øverste ansvarlige, når forretningen vokser.

? Jeg har absolut lyst til at fortsætte. Jeg mener, jeg har en tilpas bred uddannelse til både det tekniske og det markedsmæssige, siger Per Tejs Knudsen.

? Desuden er der ingen, der har bedt mig gå endnu, griner han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere