MacBook Air: Tynd som luft

MacBook Air er den tyndeste og letteste computer, Apple nogensinde har lanceret, og det er let at lade sig forblænde af maskinens ydre. Vi tjekker, om også maskinens indre værdier har nok at byde på. Se vores test her.

MacBook Air: Tynd som luft

Videoklippet af Apple-chefen Steve Jobs der på seneste Macworld hiver, ikke en kanin op af en hat, men den seneste MacBook op af en kuvert nåede frem til også de almindelige avisers websider.

For der er tale om en god historie alle kan være med på: En bærbar computer som ikke er mere end to centimeter tyk og med en vægt på kun 1,36 kilo.

Det er ikke overraskende, at man på videoklippet kan høre publikum nærmest gispe i forundring og begejstring over Steve Jobs ”tryllekunst” - det er den naturlige reaktion, når Apples ypperstepræst optræder overfor en flok af sine disciple. Publikum er troende. De ved, at man hylder Apple. Kritiske spørgsmål er kætteri.

Men selv med fordommene på plads og den sunde skepsis monteret korrekt benyttes de første fem minutter i selskab med MacBook Air alligevel med i vantro at vende og dreje dette lille vidunder i aluminium.

Kan det virkelig passe. Kan en bærbar computer virkelig være så lille og så lækker? - Ja det kan den faktisk!

Lækre løsninger

Apple har valgt en række lækre løsninger i udformningen af MacBook Air, lige fra kabinettet i aluminium til det lille klik der lyder, når det magnetiske lille strømstik sættes til maskinen eller den næsten umærkelige, men alligevel bestemt magnetiske lås, der holder computeren lukket under transport.

Tastaturet er i fuld størrelse, af samme type som ledsager de nye iMacs og baggrundsbelyst, så det netop er muligt at arbejde i den mørklagte flykabine. Der er en god lille kontant rejseafstand i tasterne, der gør det fremragende at skrive på.

Skærm med LED-teknologi

Skærmen benytter LED-teknologi, hvilket ikke kun giver et virkelig klart og skarpt billede, men også trækker mindre strøm end en traditionel LCD-skærm.

Størrelsen er med 13,3 tommer i en opløsning på 1200 x 800 pixel fornuftig at arbejde ved på farten. Det er samtidig svært ikke at være en smule imponeret over, at Apple trods den tynde skærm, har formået at få plads til et fornuftigt webkamera og mikrofon foroven.

Selv den indbyggede touchpad imponerer ved ikke kun at være stor, men også lækker og præcis at arbejde med - dog ikke i en grad så det giver lyst til at begå billedbehandling uden brug af mus.

Apple har også integreret nogle af de multitouch teknologier, som blev udviklet til iPhone, så der ikke skal mere end et strejf med fingeren til for at bladre i iTunes musikudbud eller rotere og zoome fotos.

Det manglende drev

Men der er selvfølgelig også en pris, ud over den i kroner og ører, som skal betales for, at en computer kan være så tynd og så let.

Først og fremmest må det interne optiske drev undværes - det er for tungt og et dræn på en batteritid, som Apple vurderer til at ligge på fem effektive timer. Et skøn der i vores test ikke virker helt ved siden af.

Løsningen på det manglende drev er todelt. Den mere traditionelle løsning er at investere 700 kroner i Apples eksterne dvd-brænder drev. Dette tilsluttes via USB, og fylder ikke meget mere end en cd-æske.

Den interessante løsning er muligheden for, via Apples Remote Drive system, at låne et drev hos en anden computer, hvad end der er tale om en pc eller mac, via det trådløse netværk. Der er behov for en lille softwareinstallation på pc, mens Remote Drive er en integreret del af seneste mac-styresystem, OS X Leopard.

Når først et drev er stillet til rådighed på en anden computer, kan man på MacBook Air ganske enkelt se, hvilke drev i samme netværk man har mulighed for at låne.

Virker med Windows XP

Vi testede systemet med en Windows XP maskine, og det fungerede fint så længe det handlede om data. Vi kunne uden videre foretage en softwareinstallation på MacBook Air via det lånte dvd-drev i pc’en. Vi kunne til gengæld ikke få lov at rive musik over via det lånte drev - det var iTunes ikke klar til endnu.

Remote Drive er en fornuftig løsning afvejet i forhold til de ovennævnte fysiske ulemper ved et indbygget optisk drev.

MacBook Air kommer ikke til at fungere som dvd-afspiller på farten, men er det ikke et behov man har, så er det vel i realiteten sjældent, man rent faktisk benytter det optiske drev på farten. Og befinder man sig overvejende i mac-miljøer, låner man jo blot et drev med et enkelt klik.

De manglende stik

Et helt andet resultat af bestræbelserne på at bringe vægt og tykkelse ned på MacBook Air er ofringen af hovedparten af maskinens stik. Bag en lille klap i venstre side sidder kun et Micro-DVI-, et USB- og et hovedtelefonstik tilbage. Med i kassen følger omformerstik fra Micro-DVI til såvel et almindeligt DVI og VGA.

Hovedtelefonstikket er en nødvendighed, hvis det påtænkes, at MacBook Air skal levere nogen form for lydoplevelse. Der er nemlig kun blevet plads til en monohøjttaler i det lille kabinet, og den har det bedst med ikke at få yderligere omtale.

Et ensomt USB-stik
Men hvad der virkelig ærgrer ved MacBook Air er det ensomme USB-stik. Et enkel USB-stik er simpelthen ikke nok i en verden, hvor man lynhurtigt står i en situation, hvor iPhone, dvd-drev, USB-nøgle og en ordentlig mus skal tilsluttes på samme tid.

Apples svar på problematikken ved et dansk pressemøde for en lille måned siden var, at brugerne blot kunne medbringe en USB-hub.

Det er for fattigt et argument. Har man først investeret i en MacBook Air, har man næppe ambitioner om at føje en grim USB-hub med medfølgende strømforsyning til hverken sin bagage eller designoplevelse.

Den manglende ydelse

MacBook Air er i den testede udgave udstyret med en 1,6 GHz Intel Core 2 Duo processor, to gigabyte RAM, Intel GMA X3100 integreret grafikprocessor og en 80 gigabyte harddisk med 4.200 RPM. Eller sagt på en anden måde - den pris man betaler for maskinen, afspejler sig ikke direkte i ydelsen.

Maskinen booter hurtigt - langt hurtigere end en almindelig Windows computer. Men det fornemmes hurtigt, at der ikke er overvældende mange hestekræfter under aluminiummet.

De enkelte programmer skal lige tage sig sammen til at starte, og de små ventetider her og der nærmer sig niveauer, hvor selv en Windows maskine kan konkurrere på fart.

Man kan så vælge at smide yderligere 10.000 kroner i dyret. For den pris leveres i stedet en 1,8 GHz processor og en 64 gigabyte Solid State Disk. Eller sagt på en anden måde - prisen man betaler ekstra for denne maskine afspejler sig overhovedet ikke i ydelsen.

Konklusion: Det vi ikke ved

MacBook Air er en letvægtscomputer, skærmen er virkelig tynd, og vi har af gode grunde ikke haft mulighed for at lave en test over flere måneder. Maskinen er først lige landet i butikkerne.

Vi har derfor ikke mulighed for at sige, om MacBook Air rent fysisk kan holde til at være med på farten. Om skriften bliver slidt af tastaturets taster, eller om hængslet mellem skærm og computer er så skrøbeligt, som det ser ud.

Hvad vi til gengæld ikke er et sekund i tvivl om er, at dette er den lækreste bærbare computer vi nogensinde har haft mellem fingrene. Det er en maskine, der med stor fornøjelse kan hives frem i S-toget. Ikke kun fordi den er dejlig at arbejde på, men også fordi de ande passagerer kigger med misundelse på den.

MacBook Air henvender sig til en brugergruppe, der vil have den bærbare computer med på farten, men som ikke ønsker at være tvunget ud i vurderingen, om man nu gider slæbe den med eller ej. Denne maskine er automatisk med i tasken, uden at der skal tænkes over det.

Så på trods af alle forbehold, nedarvede Windows gener og en afgrundsdyb skepsis over for Apple på en lang række punkter, så kan vi ikke sige os fri for, at dette er en fantastisk lækker computer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere