Digitalt tv er ikke pengene værd

Vi har testet YouSees nye tv-boks, der lover sprøde billeder på fladskærmen. Desværre er boksen et mareridt at betjene. Menuerne fungerer elendigt, og der er knas med signaler i 4:3. Som det ser ud nu, er digitalt tv ikke pengene værd.

Digitalt tv er ikke pengene værd

Selve installationen gik nemt. Det er det pæneste, som vi kan sige om YouSees nye digitale boks, SMT-H3106, som er fremstillet af Samsung.

YouSee – der tidligere hed TDC Kabel-tv – lover, den vil give flimmerfrie og flotte digitale billeder på fladskærmen i stuen til den 1,1 million husstande i Danmark, der modtager tv-signalet fra kabel-tv.

Desværre er boksen et mareridt at betjene, og vi kan begynde med menuerne. De er gumpetunge, og navigationshastigheden er fornærmende ringe.

YouSee har de seneste måneder givet boksen et par opdateringer for netop at sætte farten op, men det er stadig ikke imponerende. Det tog eksempelvis 1 minut og 40 sekunder at få en menu op, der kunne give en oversigt over, hvilke programmer de forskellige kanaler tilbød inden for den næste time. Med et så langsommeligt tempo ville det være nemmere at rejse sig fra sofaen, hente avisen eller et ugeblad, og selv bladre op på tv-guiden. Teknikken er simpelthen for sløv.

Sorte bjælker rundt om programmerne

Det mest irriterende ved YouSees tv-boks er, at den i sin nuværende form har problemer med 4:3-formatet. Altså det gamle tv-format, som nogle kanaler fortsat sender i, blandt andet TV2/Zulu, TV2/Charlie og TV2/Film

Problemet består i, at nogle fjernsyn ikke kan zoome ind, når de modtager signalet fra boksen via HDMI-kablet. Derfor står 4:3-kassen midt i fladskærmens billede med sorte kanter i hver side. Det er vanvittigt frustrerende, når man nu har investeret i en lækker fladskærm og ikke kan få fyldt skærmen ud. Det kan man derimod i dag med det analoge tv-signal.

På begge de to Samsung-fladskærme, som vi testede boksen med, oplevede vi problemer. Det er helt slemt, hvis eksempelvis TV2/Film sender en film med sorte bjælker i toppen for at give et mere filmisk look ved at bevare original formatet. Det betyder, at der nu er en stor sort kasse rundt om hele billedet – uden mulighed for at zoome ind (se foto ude til højre).

YouSee forklarer, at det kan fikses ved at bruge Scart-kabel mellem boks og fjernsyn i stedet for HDMI-stik – men så er det pludselig en analog forbindelse, og hvorfor så kalde det digitalt tv mod merbetaling?

Ifølge YouSee arbejdes der på en løsning på problemet, og en opdatering af boksen kan på sigt fikse problemet. Men som det kører nu, er det en frustrerende oplevelse.

Sprøde digitale tv-signaler

Forskellen på analogt og digitalt tv er dog til at se. Måske ikke vanvittig stor, men alligevel. Det er især grafik og tekster, som står mere skarpt, når de transmitteres digitalt.

Springet er ikke så voldsomt, at man sidder med hænderne i vejret og jubler over kvaliteten. Men hvis du i dag har et meget grumset signal via kabel-tv, kan det det være værd at overveje boksen. Vi er dog ikke begejstrede for den.

Spørgsmålet er, om vi bare er nogle mavesure gamle mænd, der ikke kan se lyset i den nye teknologi?

Derfor lod vi husstandens kvindelige beboer slå sig løs med boksen. Det var ikke nogen succes. Hun syntes, den var drønbesværligt at bruge og valgte til sidst at hive kabel-tv stikket ud af boksen og smække det direkte i fjernsynet, så det fungerede som i ”gamle dage” med et analogt signal. Teknologi-forskrækket? Næppe. Vi gjorde præcis det samme efter et stykke tid – og en hel del banderi. Den er simpelthen bøvlet at bruge.

Lej film fra sofaen

YouSee tilbyder også, at man mod ekstrabetaling kan leje film via boksen. Det sker med funktionen Cinema, og det er sådan set smart nok tænkt: Drop turen ned til Blockbuster og lej med din fjernbetjening i stedet.

Desværre er udvalget temmelig beskedent. De seneste tilgængelige film i april var nogle forholdsvis ukendte titler som The Breed, Dorm Daze 2 og Calibre 45. Alle film er fra 2006 og ikke nogen, der lige umiddelbart har været forbi de danske biografer. Så kan man kun gisne om, hvor gode de er.

Det er også muligt at leje ældre film som Olsen Banden, I Kina spiser de hunde og Kongekabale. De har været vist på TV 2 og DR, og man skal være mere end almindelig fan, hvis man er parat til at betale 40 kroner for at se dem igen.

Alt i alt er udvalget for lille og ældre film simpelthen for dyre. Det matcher på ingen måde, hvad Blockbuster eller andre videokæder tilbyder. Boksen skal også kobles til din bredbåndsforbindelse, hvis du skal hente filmene ned på din fladskærm.

Trumfen: HD-tv

Selv om boksen er et mareridt at betjene, har den en lille trumf gemt i HDMI-kabel: HD-tv.

Det er flot. Vanvittig flot. De levende billeder står krystalklart, og du får nærmest lyst til at stikke hånden frem for at mærke det bløde græs på golfbanen på TV 2/Sport HD eller klappe delfinerne på Discovery Channel HD.

Vi endte med at sidde og stirre målløst på et naturprogram om fugle, selv om vi ikke interesserer os for de flyvende væsner. Ganske enkelt fordi billederne var fantastiske.

Desværre er der kun få kanaler, som sender i HD på YouSees kanalpakke. Det er TV5 HD, TV 2/Sport HD, National Geographic HD og Discovery Channel HD. Det er et meget lille udvalg, og det er synd. For når du først har set en HD-kanal på din fladskærm, så forstår du pludselig, hvorfor du skulle give 10.000 kroner for den.

Faktisk er udvalget så småt, at TV2/Sport HD ikke rigtig annoncerer med sine udsendelser. Du kan finde dem i en lille PDF-fil på tv-stationens hjemmeside – og den indeholder genudsendelser, masser af genudsendelser. Og hvor sjovt er det lige at se en Bundesligakamp i HD, fire dage efter den blev spillet?

Sommeren ser dog ud til at blive den helt store HD-fest. Både EM i fodbold, Tour de France og De Olympiske Lege optages i High Definition, så mon ikke TV2/Sport HD endelig får en masse indhold at vise?

Betal mere – få mindre

Desværre er HD-indholdet på nuværende tidspunkt ikke nok til at redde YouSees boks fra at blive koblet fra. Normalt kan det virke forbandet at udskifte ny teknologi med en noget ældre.

Men det var nærmest en befrielse af slippe af med YouSee-boksen igen og gå tilbage til det gode, gamle analoge tv-signal. Bevares, det er ikke helt så skarpt som digitalt tv, til gengæld fyldes hele fladskærmen ud, når udsendelserne ikke længere er pakket ind i mærkelige sorte bjælker, der ikke kan fjernes.

Kompliceret regnestykke

Prisen for at få boksen er et lettere kompliceret regnestykke, der vil få revisortyper til at smile bredt. Du skal betale et fast beløb for boksen, og i øjeblikket kører YouSee et ”introduktionstilbud” på 699 kroner.

Dertil kommer et årligt gebyr på 199 kroner for det kort, som skal sidde i boksen. Du skal fortsat betale for din kanalpakke, ligesom du gør i dag, og YouSee anbefaler, at man benytter Fuldpakken for at få mest ud af de digitale kanaler. Her kan prisen løbe op i på et par hundrede kroner om måneden, og samtidig må du ikke glemme at betale medielicens.

Boksen kan kun tilsluttes via HDMI-kabel til et fjernsyn i husstanden – typisk bruges det i stuen - så hvis du vil have digitalt tv på fjernsynet i sove- eller arbejdsværelset, skal der investeres i endnu flere bokse.

Når den negative oplevelse med boksen lægges sammen med prisen, er der ingen tvivl om, at digitalt tv fra YouSee ikke kan betale sig i øjeblikket, medmindre du synes, det er en god idé at ”beta-teste” produktet mod betaling.

Der er dog ingen tvivl om, at boksen har potentiale, hvis den får de rigtige (og mange) opdateringer. Samtidig vil et større udvalg af HD-kanaler måske en dag kunne lokke os til at prøve den igen. Vi ender derfor på karakteren 2 ud af 6 for YouSees nye tv-boks.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere