Annonceindlæg fra Computerworld it-jobbank

At købe erfaring kan være spild af penge

I en menneskealder har vi rekrutteret ud fra et Curriculum Vitae, som groft oversat betyder ”livsforløb”.

Logikken har været, at et menneskes fortid kan forudsige dets fremtid og at hvis man har erfaring med jobbet og konteksten jobbet foregår i, så må man være en bedre kandidat til jobbet end en person med mindre erfaring.

Og det giver jo egentlig også god logisk mening.

Jeg har aldrig skrevet en eneste linie kode, så jeg er helt sikkert dårligere end en person, som har skrevet kode.

Jeg har aldrig styret et IT-projekt med millionbudget, et komplekst risikobillede og multiple stakeholders, så jeg er helt sikkert dårligere end en person, som har gjort det før.

Men logikken udvider sig ofte til, at mere erfaring er bedre og jo mere 1:1 erfaringen er, jo bedre.

Altså 5 års erfaring er bedre end 2 års erfaring.

Skal man kode .NET, så er det bedre at have kodet i .NET før end at have kodet i Java.

Det fantastiske ved verden er dog, at bare fordi noget virker logisk, så behøver det ikke være sandheden.

Der er forsvindende lille sammenhæng imellem erfaring og performance

Og derfor har forskere igennem de sidste mange år kigget på sammenhængen imellem erfaring og performance og når nu du har læst overskriften på artiklen da du klikkede ind, så kender du allerede konklusionen: Sammenhængen er forsvindende lille - I 1998 skrev Schmidt og Hunter et banebrydende studie, hvor erfaring viste sig at have en korrelation på 0.18 i forudsigelse af job performance.

I 2019 lavede Van Iddekinge og en gruppe forskere så et meta-studie på tværs af alle troværdige undersøgelser igennem de seneste 30 år og den samlede korrelation imellem erfaring og performance var 0.06.

Oversat til dansk: Der er forsvindende lille sammenhæng imellem erfaring og performance!

Og så er der det faktum at man i gennemsnit betaler 18 procent mere for at hente en person udefra end hvis man forfremmer eller flytter en person internt, som har motivationen til en ny udfordring og udvist grundkompetencerne inden for området.

Endnu værre er det dog, at dem man henter eksternt, som altså er dyrere, performer dårligere dårligere til at starte med og over tid, har en 61% højere risiko for at blive opsagt og 21% højere risiko for at sige op end interne, der er forfremmet eller flyttet (Bidwell, 2011). Uanset hvem du er eller hvilken rolle du sidder i, så burde du være en smule provokeret nu. Det blev jeg i hvert fald selv til at starte med, for jeg blev også personligt ramt. Er min erfaring værdiløs? Kan man bare vælge hvem som helst til hvad som helst?

Og nej, som skrevet i eksemplet med mig og kode, så ville jeg være elendig til det, både nu og i fremtiden på grund af 3 helt overordnede ting:

  1. Jeg har ikke de kognitive talenter til at arbejde med skabelse af struktureret sprog og data på den måde. Alt der kan sammenlignes med at skrive kode har jeg aldrig excelleret i.
  2. Jeg har ikke et miljø omkring mig med mennesker, som giver mig sparring, tid til afprøvning og nogle jeg kan spejle mig i, så jeg kan lære det.
  3. Jeg har ikke motivationen for det, plain and simple. Det interesserer mig ikke at gøre det personligt, jeg synes det er langt mere spændende at matche menneskers kode kompetencer og motivation med et miljø, hvor de kan blomstre.

Og for at bløde budskabet lidt op, så er selve det at have prøvet noget før end faktor i rekruttering.

Har man gjort noget i 1 år, ser det ud til man performer på kort sigt bedre end hvis man har gjort det 0 år. Har man gjort det 2 år, ser det ud til man performer bedre på kort sigt end hvis man har gjort det 1 år. Efter 2 år, så falder effekten markant og tilsvarer på ingen måde den ekstra omkostning.

Ligesom at erfaring i bredest forstand er, at hjernen har arbejdet ud fra bestemte principper.

Kan man kode i PHP, er der altså ingen grund til at kræve at man skal have kodet i Laravel. Du snævrer kandidatgruppen markant ind og de overordnede principper ligger tæt nok på hinanden til at personen som matcher på adfærd, motivation og indlæringsevne er langt bedre end en, som matcher mindre, men har siddet lige præcis med Laravel.

Og sådan vil jeg kunne fortsætte med eksempler, for erfaring, altså at have arbejdet med forskellige overordnede principper kan man have gjort mange forskellige steder på mange forskellige måder. Det vigtigste er ikke, om man har 1:1 erfaring og helst så meget af det som muligt, det vigtigste er, at man matcher med nærmeste leder, med teamet man skal sidde i og med opgaverne man skal løse ud fra adfærdsstyrker, motivation og kognitiv kapacitet.

Du kan med få ændringerne skabe store resultater

For dig, der rekrutterer, kan du bruge denne viden til at skrue en smule på din rekrutteringsproces:

  1. HYR INTERNT FØRST! Der er skrevet store tykke bøger og mange forskningsartikler om alle de fordele der er ved intern mobilitet. Så udfordr dig selv til at give en medarbejder chancen for sin næste udfordring i stedet for altid at hente udefra.
  2. Drop kravet om 3-5 års erfaring, uanset hvilken metode, færdighed, kontekst etc. det er.
  3. Formulér hvad man skal kunne og hold dig til overordnede principper, metoder, frameworks, opgaver. (Og hold dig nu til max 3-5 af de vigtigste kerneopgaver/kernekompetencer)
  4. Skift din CV- og motiveret ansøgningsproces ud med simple spørgsmål, som egentlig bare er svar på de 3-5 kerneopgaver/kernekompetencer du har listet op: Kan du X? Og det er her dine principper er vigtige, så du ikke bliver så specifik at du mister dem, som godt kan, men som først svarer JA til sådan et spørgsmål når de er sikre.
  5. Skift din CV-screening ud med adfærdsprofil eller simple case spørgsmål. Hvis du og kandidaterne alligevel skal bruge lidt tid på processen, så brug den på noget, der giver brugbar data. Adfærdsprofil kan netop sige noget om matchet imellem leder og kandidat, team og kandidat, opgaver og kandidat. De simple case-spørgsmål kan være: Beskriv på 10 linier hvordan du vil X?
  6. Vær åbensindet og betal for matchet i stedet for erfaringen. Er det bedste match i puljen ud fra din kompetence- og adfærdsbaseret rekrutteringsproces så også personen med mest erfaring og /eller den med det højeste lønkrav, så er det også med at være åbensindet der og så hyre personen.

Det tager ikke meget længere tid for hverken dig eller kandidaterne ved at ændre disse småting, men det giver langt flere mennesker chancen for at vise, at de sagtens vil kunne udfylde rollen og det giver dig højere sandsynlighed for en større og mere divers kandidatpulje.

Tak for at have læst artiklen her helt til ende, jeg glæder mig til at høre dine tanker!

Mvh. Nicklas Pyrdol,Talent Management Advisor og it-jobbank debattør

Deltag i debatten omkring indlægget her

Kilder

Bidwell, Matthew. (2011). Paying More to Get Less: Specific Skills, Incomplete Information and the Effects of External Hiring versus Internal Mobility. Administrative Science Quarterly. 56. 369-407.

Schmidt, Frank and Hunter, John. (1998). The Validity and Utility of Selection Methods in Personnel Psychology. Psychological Bulletin. 124. 262-274. 10.1037/0033-2909.124.2.262.

Van Iddekinge, C., Arnold, J., Frieder, R. and Roth, P. (2019): ”A meta-analysis of criterion-related validity of prehire work experiences” Personnel Psychology, 72, 571-598

Om Nicklas Pyrdol:

Nicklas Pyrdol er uddannet i Idræt og psykologi fra Syddansk Universitet, hvor han også har fungeret som videnskabelig assistent og ekstern lektor. Efter at have arbejdet med talentudvikling og high performance i elitesport, senest som sportspsykologisk konsulent i Team Danmark, tog han skiftet til det private erhverhvsliv.

Her har han arbejdet med HR i e-Boks før han blev partner i Innoflow, et HR Tech scale-up med fokus på anonymiserede cases.

Nu er han selvstændig Talent Management Advisor og foredragsholder og inspirerer virksomheder til at modernisere og effektivisere deres rekruttering, udvikling og ledelse af medarbejdere.

Hvem er Computerworld it-jobbank?

Computerworld it-jobbank er Danmarks førende karrieresite for it-folk. Vi er virksomheders foretrukne rekrutteringspartner og stedet, hvor it-kandidater finder drømmejobbet.

Læs mere om Computerworld it-jobbank
Kontaktinfo:

Computerworld it-jobbank

Carl Jacobsens Vej 29-31

2500 Valby

https://www.it-jobbank.dk/

Karrierebar for it-professionelle og it-studerende hos Astralis Nexus

Computerworld it-jobbank og IT-Branchen inviterer for tredje gang indenfor til Karrierebar hos Astralis Nexus.

Vil du med på karriere og net­værks­bar for it-professionelle hos Astralis Nexus?

Kom med når vi i samarbejde med Astralis Nexus holder den fedeste karriere og netværksbar i et sandt e-sports mekka hjertet af København.

Er du som andre it-professionelle?

Deltag i vores store undersøgelse blandt Danmarks it-professionelle og vind et par Apple AirPods Pro

Mød Marcelino - en stolt generalist!

Der er gang i den, da jeg snakker med Marcelino Ballarin Madsen over telefonen en formiddag i slutningen af maj.

Unge it-talenter har fokus på psykisk ar­bejds­mil­jø

Ny undersøgelse viser, at især unge anser et godt psykisk arbejdsmiljø og god work-life balance som vigtigt. Det er vigtigt for arbejdsgivere mener vi

Fra HR til IT – der er slet ikke så langt

Man kan sagtens ende som IT-projektleder, selvom man starter i en helt anden rolle i virksomheden.

Ny rapport: Stigende ledelsestilfredshed

Ledere har været nødsaget til at lede på en ny måde under pandemien, og det gælder også ledere af danske it-professionelle.

Hjemmearbejde på godt og ondt

Hjemmearbejde – medaljen vi har vundet hvad enten vi vil det eller ej, har både en for- og bagside.

Lad os tale om kon­torsorg og hjem­me­ar­bej­de

For bare få år siden var alt som det plejede. Men plejer er som bekendt død.

It-rekruttering i 2022 fra et lederperspektiv

2021 har på mange måder været et vildt år, og det ser ikke ud til at 2022 bliver anderledes!

Deltag i årets store undersøgelse blandt it-professionelle - og vind lækre præmier!

Har Corona rykket på arbejdsglæden og måden du arbejder på? Og hvordan ser du fremtidens arbejdsplads?

Udnyt at virk­som­he­der­ne re­k­rut­te­rer it-kan­di­da­ter som aldrig før

De danske virksomheder holder sig ikke tilbage når det handler om at tiltrække nye it-folk - og det er helt legitimt at overvåge jobmarkedet!

Udnyt at virk­som­he­der­ne re­k­rut­te­rer it-kan­di­da­ter som aldrig før

Corona eller ej – danske virksomheder holder sig ikke tilbage når det handler om at tiltrække nye it-folk.

Overvåg jobmarkedet - også selvom du ikke er jobsøgende!

Vi har en god nyhed, som vi hos Computerworld it-jobbank gerne vil dele med dig.

Trods Corona: Virksomhederne rekrutterer som aldrig før – overvåger du jobmarkedet?

Jobmarkedet var i en kort periode sidste år, naturligt nok, ramt at usikkerhed pga. Corona, men nu er der for alvor kommet gang i hjulene igen.

Webinar: Tiltrækning og fastholdelse af IT-kandidater i det offentlige

Computerworld it-jobbank inviterer til webinar målrettet det offentlige omkring tiltrækning og fastholdelse af IT-kandidater.

Det er nye og spændende tider på it-jobmarkedet…

Der er sket noget spændende på it-jobmarkedet, og vi kan lige så godt gå direkte til sagen.

Business as usual? Sådan klarer RUC re­k­rut­te­rin­gen under cor­ona­kri­sen

Roskilde Universitet har, som alle andre, skulle omstille sig til en anden og forhåbentlig midlertidig virkelighed efter coronavirussens indtog.

Midt i en coronatid - Lærke Johansson starter nyt job 1. april

1. april har Lærke Johansson officielt første arbejdsdag hos Udviklings- og Forenklingsstyrelsen, men alt er ikke helt som normalt pga. coronavirussen

Masser af X-Factor: Mød Emil Wismann, den syngende softwareudvikler fra Danfoss

21-årige Emil Wismann toner lige nu hver fredag frem i bedste sendetid i X-Factor. Men til hverdag er det helt andre talenter Emil bringer i spil.

Lauras første år som konsulent i it-branchen: Jeg har bl.a. arbejdet for Nordea & Mercedes

28-årige Laura Jürgensen har valgt en karriere indenfor it. Nærmere bestemt hos den danske del af det globale it-konsulenthus Capgemini.

Det efterspørger virksomhederne: Her er de 10 mest populære kodesprog

Vi har undersøgt indholdet i over 6.700 jobannoncer på it-jobbank. Her kan du se top 10, men også hvordan efterspørgslen på kodesprog har ændret sig

Her er de 4 vigtigste forhold: Det betyder mest for it-folk i ansættelsesprocessen

Ansættelsesprocessen er en vigtig del af din virksomheds employer branding – det er her, den rette kandidat skal tiltrækkes.

1.400 it-folk uddyber: Det betyder en god work-life balance

Work-life balance er vigtig i et moderne arbejdsliv, og det er også noget af det, der skaber arbejdsglæde for it-folk.

Ved du, hvad der kan få it-folk til at skifte job? Vi giver dig svarene!

Rekruttering af it-folk kan være en udfordrende disciplin, men en ny mini-survey viser, hvad der er vigtigt, når du skal tiltrække kandidaterne.

Danske it-professionelle tjekker også jobopslag i sommerferien

Sommeren er skudt i gang. Det betyder at mange danskere snart går på en velfortjent sommerferie. Men i modsætning til før, så holder vi ikke helt fri.

4 gode råd: Her er de vigtigste ting for kandidaterne når de søger job!

Sommerferien rykker tættere på, og lige nu er det helt rigtige tidspunkt, hvis du skal ud og finde nye it-medarbejdere. Men hvordan tiltrækker du dem?

Lander du jobbet som andre it-folk?

De forventninger, it-folk har til jobsøgningsmedier, står ikke mål med virkeligheden.

Spritny rapport af Danmarks it-folk: Du risikerer at miste halvdelen af din it-afdeling

I HR er det altid et spørgsmål, hvordan de bedste it-folk tiltrækkes – ikke mindst, fordi rekrutteringen af dem er ren krigsførelse.

Sådan opbygger du en talent pipeline

I takt med, at det bliver sværere at rekruttere it-folk, øges behovet for at at opbygge relationer til kandidaterne – også før du får behov for dem.

Også rekruttering bliver mere digital og social: ”SocialMedia Boost har enormt potentiale”

Det er svært at ramme it-profiler, og det skaber efterspørgsel på databaseret jobannoncering, der gør netop dét. Derfor lanceres SocialMedia Boost.

Opskriften på den gode jobannonce

Vi husker kun 10% af, hvad vi læser. Derfor er det vigtigt, at din jobannonce skiller sig ud, hvis du vil tiltrække den rigtige it-kandidat.

Kan du skaffe it-kandidater, når du ikke er Google, Microsoft eller LEGO?

Vi stod pludselig i en situation, hvor det var rigtig svært at skære kandidater fra.

Danske Bank, LEGO og Systematic: Aarhus skal være epicenter for it-talenter

Destination AARhus er en realitet. En fælles udfordring blandt 13 aarhusianske virksomheder har fået dem til at slå pjalterne sammen.

Tre nemme måder at søge it-job på

Danske virksomheder leder med lys og lygte efter it-folk, og de søger ofte i vores CV-database for at finde nye medarbejdere.

Du skal gøre dig umage, når du skal tiltrække it-folk

Det er afgørende, at du formår at udforme en god jobannonce, når du skal gøre din virksomhed attraktiv over for potentielle it-kandidater.

Fire ud af fem it-folk er åbne over for nyt job

Mere end 2.000 danske it-folk har deltaget i it-jobbanks undersøgelse. Fire ud af fem er villige til at skifte job.

Se flere indlæg

Se alle annonceindlæg