Artikel top billede

Foto: Folketinget/Henrik Sørensen. (Foto: Photographer Henrik Sørensen / Henrik Sørensen)

Socialdemokratiet frygter Google Street View

Googles data-indsamling får Socialdemokraternes Benny Engelbrecht til at hive fat i justitsminister Lars Barfoed (K). Hvad har Benny Engelbrecht egentlig gang i?

Efter Google indhentede 600 gigabyte data fra ukrypterede WiFI-netværk i 30 lande i maj, indkalder Socialdemokratiets forbrugerordfører Benny Engelbrecht nu den konservative justitsminister Lars Barfoed i et samråd for at få en status på Google-miseren i Danmark.

"Ministeren bedes redegøre nærmere for den øjeblikkelige status for sletning af personlige data og informationer om danskerne, som Google uretmæssigt har indhentet med Google Street View, og som Datatilsynet har krævet slettet," lyder spørgsmålet fra Benny Engelbrecht til Lars Barfoed, som lige for tiden også har hænderne fulde af kritik af den digitale tinglysning.

Benny Engelbrecht, hvorfor vil du have svar på, om de WiFi-data er slettet?

"Kernen i denne sag er jo, hvorfor en it-gigant som Google indsamler data, og om deres håndtering af data foregår på en rigtig måde. Jeg kan jo kun konstatere, at andre lande er gået hårdere til værks mod Google end de danske myndigheder."

"Vi vil gerne i dybden med, hvorfor Google har opsnappet disse informationer om borgerne, hvilket er et brud på data-sikkerheden. Selv om Google har sagt undskyld, så ændrer det jo ikke ved, at det er ulovligt at opsnappe personlige data."

Hvorfor mener du, at det ligefrem er ulovligt at logge på folks åbne netværk og indhente oplysninger, siden du indkalder justitsministeren til at få en statusopdatering på Google-fejlen midt i årets største it-skandale?

"Nu har jeg indkaldt til samrådet i juni, men ministeren har selv bedt om at svare i morgen. Ulovligheden svarer jo til, at du stiller dig op og kigger ind af folks vinduer, og det er jo heller ikke lovligt. Jeg mener, at det er den australske justitsminister, der har kaldt Googles indhentninger af oplysninger for verdens største krænkelse af privatlivets fred."

Har du prøvet at ringe til Google for at høre, hvordan det går med at få slettet data?

"Nej, for jeg vil ikke blande mig i det danske datatilsyns myndighedsopgave. Datatilsynet har flere gange været i direkte kontakt med Google, og det er set i det lys, at vi tager samrådet. Vi skal nemlig sikre os, at de danske myndigheder har de rette ressourcer og tilgang til sagen, som er vigtig og har principiel betydning."

Bunder samrådet i politisk fnidder eller reel frygt for, at danskernes internet-sikkerhed er i fare?

"Jeg er bekymret for danskernes privatlivsbeskyttelse i forhold til Google Street View. For der er jo den anden sag med billed-delen, hvor folk er blevet fotograferet på private områder. Her er det principielle det omfattende brud på privatlivets fred, der kunne bruges som præcedens for, at det i fremtiden ville blive lettere at filme ind på folks private grunde.Og bare fordi det handler om en gigant som Google, så er der slet ingen grund til at nedtone sagen."

Hvorfor er du bange for, at Google og andre teknologi-selskaber ligefrem lusker rundt og indsamler data om danskerne på gader og stræder?

"Jamen, af principielle årsager. Et selskab som Google har jo eksempelvis sine data i udlandet, og så har vi ingen direkte mulighed for at sikre og beskytte danskernes data, som findes der. På længere sigt risikerer vi, at de personlige oplysninger kan sælges videre på et senere tidspunkt. Derfor, synes jeg, at der er god grund til at have en naturlig bekymring om privatlivets fred, når private virksomheder er inde i billedet."

Samrådet finder sted på Christiansborg klokken 10 torsdag.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere