Artikel top billede

Foto: Torben Klint. (Foto: Torben Klint)

Er kommunernes anarkistiske it-strategier en fordel?

Kommunernes suveræne selvstyre er ved at blive udfordret i disse år, hvor behovet for videndeling på tværs af kommuneskel er større end nogensinde.

Frem til 2003 var Danmark opdelt i 275 kommuner, der stort set havde hver sin it-strategiske tilgang til, hvordan de mange selvstyrende enheder hver især kunne høste frugterne af en øget digitalisering i samfundet.

Ved strukturreformen i 2007 blev antallet af kommuner reduceret til 98, og stadig blev hjulet, ilden og de dybe tallerkner genopfundet 98 gange, når hver kommuner skulle finde og implementere digitale løsninger, der kunne skæppe i kommunekassen.

Nu fortæller Tina Iversen, digitaliseringschef for en af landets ypperste it-kommuner, Gentofte, at det ikke er for sent at høste gevinsterne fra den historisk anarkistiske tilgang til de kommunale it-løsninger.

"Vi er alle sammen startet forskellige steder, og den forskelligartede tilgang og kompetencer til kommunal digitalisering kan vi nu bruge til at videndele med hinanden," siger Tina Iversen til Computerworld fra sin mobiltelefon.

Hun er på vej til KL's (Kommunernes Landsforenings) digitale konference Digitaliseringsmessen '10, der løber af stablen i Odense i dag. Der vil over 1.000 kommunale it-chefer og it-medarbejdere diskutere, hvordan der kan barberes milliardvis af kommunekroner af de offentlige budgetter lige netop ved hjælp af digitaliseringsprojekter, der i stigende grad bliver mere og mere komplekse.

Inspirere og Inspiration
Tina Iversen peger på, at Gentoftes prisbelønnede Genvej-selvbetjeningsservice er et eksempel på et projekt, der er udviklet i tæt samarbejde med Syddjurs Kommune.

Siden har det Legoklods-lignende it-system med en platform fra leverandøren Assemble inspireret bandt andre Roskilde, Rudersdal, Hørsholm og Randers kommuner til at implementere lignende løsninger. Løsninger, hvor man oven på det grundlæggende system selv kan lægge sine 'Legoklodser' i form af selvbetjenings-systemer fra leverandører som CSC, KMD, Fujitsu eller en helt fjerde udbyder.

Omvendt har andre kommuner været meget længere fremme i skoene på digital sagsbehandling, hvilket Gentofte Kommune har kunnet lære meget af.

"Kommunerne har fundet ud af, at digitalisering handler om udvikling, og der ikke er nogen grund til at opfinde den dybe tallerken 98 gange. I de seneste år er kommunerne faktisk blevet rigtig gode til at trække på hinandens kompetencer," siger Tina Iversen.

Hun nævner også, at organiseringen og arbejdet med at engagere de kommunale medarbejdere i digitaliseringsløsningerne er et af de områder, som kommunerne er blevet meget bedre til at fortælle hinanden om på tværs af kommunegrænserne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere