Artikel top billede

Så meget kostede rapport om statens it-skandaler

Statslige it-skandaler har kostet milliarder i budget-overskridelser. Se, hvad rapporten, der skal komme skandalerne til livs, kostede at lave - og om den holdt budgettet.

Budget: Tre millioner kroner.

Anvendt: 2,3 millioner kroner.

Rapporten fra Finansministeriet, der skulle kulegrave de mange statslige it-skandaler, holdt altså sit eget budget.

Og såfremt bare et eller to statslige it-projekter holdes inden for bugdettet på grund af anbefalingerne i rapporten, må det siges at være en såkaldt god business case for Danmark A/S.

Af rapporten fremgår det, at budgetoverskridelserne i de store, statslige it-projekter, der går galt, er gennemsnitligt på cirka 40 procent, mens de gennemsnitlige tidsoverskridelser er på cirka 75 procent.

"Siden 2001 har der i de største statslige it-projekter været budgetoverskridelser for samlet set omkring en milliard kroner. Hertil kommer øgede udgifter for leverandørerne og de afledte samfundsmæssige konsekvenser," fremgår det af rapporten.

Konsulenters honorarer

Finansministeriet oplyser til Computerworld, at arbejdet med rapporten, der kommer med en række anbefalinger til at lede it-projekter, er foretaget fra december 2008 til maj 2010, hvor rapporten blev offentliggjort.

Der har i gennemsnit været afsat 1,5 årsværk til arbejdsgruppens sekretariat, der alene har bestået af embedsmænd, oplyser ministeriet.

En tilhørende rådgivergruppe har også arbejdet uden honorar. Dog er der udbetalt et honorar på små 100.000 kroner til professor Bent Flyvbjerg, University of Oxford, for hans deltagelse.

To medarbejdere fra arbejdsgruppens sekretariat har været på studiebesøg i England med besøg på London Business School samt University of Oxford.

Det fremgår endvidere af Finansministeriets tabel over udgifter i forbindelse med udarbejdelse af rapporten, at konsulenter har modtaget tilsammen 1,9 millioner for deres deltagelse.

Det fordeler sig således, at Ernst & Young har fået lidt over en million kroner og PriceWaterhouseCoopers knap 300.000 kroner, mens Next Puzzle har modtaget 600.000 kroner. 

Udbredelse af rapporten

Til gengæld er det lidt vanskeligt at vurdere, hvor mange der præcis har læst rapporten, der er blevet omtalt i talrige medier.
Der er således trykt 4.000 eksemplarer af rapporten og den 7. september 2010 var der 2.770 eksemplarer på lager, oplyser Finansministeriet.

Knap så mange har haft tegnebogen frem for at købe den trykte rapport - det har 128.

Men rapporten kunne også downloades på nettet. Fra Finansministeriets eksterne leverandør oplyses det, at fra den 1. juni 2010 til den 12. september 2010 var rapporten blevet hentet til download 425 gange på nettet.

Der foreligger ikke statistik på perioden fra rapportens offentliggørelse den 11. maj 2010 til den 31. maj 2010, oplyser Finansministeriet. Leverandøren har ikke opbevaret disse, oplyser ministeriet.

Tabel over udgifter til rapporten

Tabel 1: Oversigt over udgifter

Konsulenter

1.935.361

Ernst & Young 

1.053.350

PriceWaterhouseCoopers 

282.011 

Next Puzzle 

600.000 

Honorarer 

98.893 

Professor Bent Flyvbjerg 

98.893

Forplejning og møder 

26.539 

Sekretariatsarbejde i Eigtveds Pakhus 

11.600 

Sekretariatsarbejde i DAC 

3.137 

Forplejning til rådgivergruppemøder (3 møder) 

11.802 


Kilde: Finansministeriet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere