Artikel top billede

Glem alt om ergonomiske arbejdspladser

Stor dansk undersøgelse viser, at du trygt kan sætte dig foran computerskærmen, som du selv synes. Intet tyder på, at ergonomiske hjælpemidler nedsætter risikoen for pc-smerter.

På Bispebjerg Hospitals afdeling for arbejdsmedicin arbejder Sigurd Mikkelsen. Han er overlæge, og han har sammen med en række arbejdsmedicinske kollegaer stået i spidsen for en stor undersøgelse af, om computerarbejde medfører øget risiko for akutte gener og varige lidelser i nakke, skuldre, arme og håndled.

Og det er der ikke meget, det tyder på.

"Vores udgangspunkt var egentlig ikke at finde ud af, om der var et problem, men derimod om hvor stort problemet var, og om folk blev varigt skadede af at arbejde med computer. Det var nemlig en meget stor diskussion i starten af nullerne. Men vi har faktisk ikke rigtigt fundet noget, der tyder på, at det skulle være skadeligt at arbejde med computer," fortæller Sigurd Mikkelsen.

Undersøgelsen omfatter 2.146 medlemmer af Teknisk Landsforbund, som alle havde installeret et program på deres arbejdscomputer, der fortalte præcis hvor mange timer, der blev arbejdet med computeren, hastigheden af museklik og tastearbejde, hvor mange mikropauser der blev holdt, og hvad længden af de enkelte arbejdsperioder var.

Og det eneste fund, der peger i retning af, at det måske er usundt at sidde foran en computer i længere tid, er, at der er en tendens til, at folk, der har haft travlt i én uge, har haft større tilbøjelighed til at have smerter ugen efter.

"Men det hænger ikke sammen med, hvor intensivt folk bruger tastatur og mus, eller hvor få pauser de tager. Og det burde det gøre. Så derfor kan smerterne lige så godt skyldes boget andet, eller være en statistisk tilfældighed," siger Sigurd Mikkelsen.

Drop ergonomisk rådgivning

Hvis du går og er lidt øm i kroppen og tror det skyldes en forkert siddestilling og uergonomiske møbler, så tager du nok fejl. I hvert fald viser undersøgelsen ingen sammenhæng mellem ergonomi og smerter.

"En af de ting vi har fundet, er at ergonomi omkring computerarbejde ikke ser ud til at betyde noget. Folk der sidder ergonomisk korrekt har ikke færre gener end folk, der ikke sidder som ergonomerne foreskriver," siger Sigurd Mikkelsen.

Derimod mener forskerne at kunne se en sammenhæng mellem folk, der selv synes, de sidder godt, og deres mængde af smerter.

"Om det er psykisk eller fysisk, det skal jeg ikke kunne sige, men det er i hvert fald det, der slår igennem i vores undersøgelse, at folk der er tilfredse med deres arbejdsplads har færre smerter, uanset den ergonomiske indretning," siger Sigurd Mikkelsen.

Hvad føles bedst for dig?

Sigurd Mikkelsens råd til professionelle computerbrugere er, at de bare skal sørge for, at deres arbejdsplads er indrettet sådan, som de gerne vil have det. Og så ellers lade være med at tage sig af den ergonomiske rådgivning, de har fået.

"Det er ikke noget, man kan rådgive specifikt om. Hvis du synes, din mus er dårlig, så må du se dig om efter en, du bedre kan lide," siger han.

Gælder også bærbare

Selvom undersøgelsen omfatter pc-arbejde generelt, og at det primært er folk, der benytter stationære pc'er, der har deltaget i undersøgelsen, så mener Sigurd Mikkelsen ikke, at resultatet ville være meget anderledes, hvis der havde indgået bærbare computere i undersøgelsen.

"Ud fra en betragtning om, at den måde, man aktiverer bevægeapparatet på, når man arbejder med en bærbar, ikke er meget anderledes, end når man bruger en stationær. Vi arbejder nede i et laveksponeringsområde, det er jo ikke ret mange kræfter man bruger, når man benytter en computer," siger han.

Desuden fortæller han, at man typisk holder mange pauser, selvom man måske ikke selv synes det. Desuden beviste undersøgelsen, at der ikke var nogen betydning af mikropauser, eller om man arbejder kort eller lang tid.

"Jeg vil mene, at selvom tastaturet måske er lidt anderledes, er man i samme niveau for påvirkninger, og derfor er det mit skøn, at det er nogenlunde det samme. Man kan selvfølgelig sidde med en bærbar i alle mulige mærkelige stillinger, men ofte så regulerer man det jo selv," siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere