Glem alt om ergonomiske arbejdspladser

Stor dansk undersøgelse viser, at du trygt kan sætte dig foran computerskærmen, som du selv synes. Intet tyder på, at ergonomiske hjælpemidler nedsætter risikoen for pc-smerter.

På Bispebjerg Hospitals afdeling for arbejdsmedicin arbejder Sigurd Mikkelsen. Han er overlæge, og han har sammen med en række arbejdsmedicinske kollegaer stået i spidsen for en stor undersøgelse af, om computerarbejde medfører øget risiko for akutte gener og varige lidelser i nakke, skuldre, arme og håndled.

Og det er der ikke meget, det tyder på.

"Vores udgangspunkt var egentlig ikke at finde ud af, om der var et problem, men derimod om hvor stort problemet var, og om folk blev varigt skadede af at arbejde med computer. Det var nemlig en meget stor diskussion i starten af nullerne. Men vi har faktisk ikke rigtigt fundet noget, der tyder på, at det skulle være skadeligt at arbejde med computer," fortæller Sigurd Mikkelsen.

Undersøgelsen omfatter 2.146 medlemmer af Teknisk Landsforbund, som alle havde installeret et program på deres arbejdscomputer, der fortalte præcis hvor mange timer, der blev arbejdet med computeren, hastigheden af museklik og tastearbejde, hvor mange mikropauser der blev holdt, og hvad længden af de enkelte arbejdsperioder var.

Og det eneste fund, der peger i retning af, at det måske er usundt at sidde foran en computer i længere tid, er, at der er en tendens til, at folk, der har haft travlt i én uge, har haft større tilbøjelighed til at have smerter ugen efter.

"Men det hænger ikke sammen med, hvor intensivt folk bruger tastatur og mus, eller hvor få pauser de tager. Og det burde det gøre. Så derfor kan smerterne lige så godt skyldes boget andet, eller være en statistisk tilfældighed," siger Sigurd Mikkelsen.

Drop ergonomisk rådgivning
Hvis du går og er lidt øm i kroppen og tror det skyldes en forkert siddestilling og uergonomiske møbler, så tager du nok fejl. I hvert fald viser undersøgelsen ingen sammenhæng mellem ergonomi og smerter.

"En af de ting vi har fundet, er at ergonomi omkring computerarbejde ikke ser ud til at betyde noget. Folk der sidder ergonomisk korrekt har ikke færre gener end folk, der ikke sidder som ergonomerne foreskriver," siger Sigurd Mikkelsen.

Derimod mener forskerne at kunne se en sammenhæng mellem folk, der selv synes, de sidder godt, og deres mængde af smerter.

"Om det er psykisk eller fysisk, det skal jeg ikke kunne sige, men det er i hvert fald det, der slår igennem i vores undersøgelse, at folk der er tilfredse med deres arbejdsplads har færre smerter, uanset den ergonomiske indretning," siger Sigurd Mikkelsen.

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Udvikling og salg af software til integration, kommunikation og e-handel samt ERP med fokus på leasing, detailhandlen, digitale abonnementer og dagblade/magasiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Blockchain: Fremtidens betalingsløsninger

Blockchain-teknologien er på vej ind i betalingsmiljøerne og har potentialet til at sikre og effektivisere betalingsmetoderne i høj grad. Potentialet er enormt. Men hvordan kommer du i gang? Og hvordan finder du de lavthængende frugter? Det får du svar på på dette Computerworldevent

21. marts 2019 | Læs mere


Robot Process Automation (RPA) - sådan høster du gevinsterne

Fremtidens digitale vindere fokuserer på at nedbringe driftsomkostningerne radikalt gennem digitaliserede ’touchless operations’, hvor kun undtagelser behandles manuelt, og hvor automatisering og kunstig intelligens spiller sømløst sammen. Kom og hør mere om RPA og softwarerobotter - hvordan ser teknologien ud og hvordan kommer du i gang?

26. marts 2019 | Læs mere


Mød NNIT og kom med på en rejse fra Excel-drevet budgetproces til ægte corporate performance management

På dette event får du netop en introduktion til digitalisering af CPM (Corporate Performance Management) og BI (Business Intelligence), uden at du skal vinke farvel til Excel. Du vil få introduktion til software, der omfavner Excel og optimerer dine nuværende planning-, forecasting-, og konsolideringsprocesser.

27. marts 2019 | Læs mere


Premium
Microsoft klar med en række store opdateringer til Teams: Se dem demonstreret her
Senere på året kan du se frem til at par nye funktioner i Teams. Microsoft er klar til at give dig større kontrol over samarbejdet på tværs af din organisation, men har også en overhaling klar til video-chat og det klassiske whiteboard. Få overblikket her.
Computerworld
Google slipper første version af Android 10 løs: Her er de vigtigste nyheder
Tiende version af styresystemet Android er ude i sin første betaversion: Her er de nye funktioner, som systemsoftwaren vil byde på.
CIO
Tech fra Toppen: Det har CIO Mads Madsbjerg Hansen fra FLSmidth lært af flere års global it-konsolidering
Tech fra Toppen: Flere års arbejde har betydet en reduktion i antallet af it-systemer hos FLSmidth. Men processen har ikke været uden overraskelser. Hør hvad CIO Mads Madsbjerg Hansen har lært af den omfattende og globale proces.
Job & Karriere
Efter blodrødt regnskab: Nu fyrer Atea 20 medarbejdere i Danmark
Atea fyrer nu 20 medarbejdere. Det sker som en direkte konsekvens af, at den danske forretning er under pres, oplyser selskabets direktør.
White paper
Ny undersøgelse blandt detail- og produktionsvirksomheder
En ny stor rapport viser, at 100% af de virksomheder i undersøgelsen, som ikke bruger EDI i dag, mener, at det vil være en fordel for deres forretning, hvis de benyttede EDI. Undersøgelsen er foretaget af Vanson Bourne på vegne af TrueCommerce, som er baseret på besvarelser fra 300 detail- og produktionsvirksomheder. Virksomheder inden for især detail og produktion oplever i dag et marked og en supply chain, som er i konstant udvikling. Forbrugerne stiller stadig større krav til leveringstid, priser, produktudvalg, lagertilgængelighed, m.v., og der kommer hele tiden nye købskanaler til. Det kan være en udfordring for detail- og produktionsvirksomheder at holde sig på forkant med udviklingen, både når det drejer sig om at være til stede i de rette kanaler og - ikke mindst - den teknologi, som understøtter en mere effektiv supply chain. Hent hele rapporten helt gratis her.