Regeringen giver erhvervslivet en hånd

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 29. januar 2002.


Regeringens netop fremlagte erhvervspakke giver dansk
erhvervsliv lettelser for over en milliard kroner. Pakken fokuserer på at lette virksomhedernes administrative byrder og gøre det lettere at være iværksætter.

Under parolen "Vækst med Vilje" har økonomiminister Bendt Bendtsen netop offentliggjort regeringens udspil, der skal gøre det lettere at være dansk virksomhed.
Økonomiministeren vurderer, at udspillet kan spare virksomhederne for 1,3 milliarder kroner. Pakken i sig selv koster staten 500 millioner.
Pakken indeholder lettelser af de administrative byrder på virksomhederne, eksempelvis skal arbejdspladsvurderinger og reglerne om sikkerhedsorganisation afskaffes i de mindste virksomheder. Samtidig bliver generationsskifte billigere at gennemføre, og elpriserne sænkes.
Derudover vil regeringen afsætte en IT-pulje på 20 millioner kroner, der skal bruges til at skabe digitale forvaltningsløsninger og nye tjenester til den samlede erhvervsportal, der bliver etableret for dansk erhvervsliv. Alene det gør ifølge regeringen de administrative byrder 25 procent mindre for virksomhederne.
Det skal også gøres lettere at få adgang til kommerciel udnyttelse af offentlige data. Det vil være af stor samfundsmæssig værdi, hedder det i regeringens oplæg. Derfor bliver der sat 10 millioner kroner af over de næste tre år til at gøre offentlige data bedre tilgængelige og billigere.
God for iværksættere
IT-Brancheforeningen mener, at små iværksættervirksomheder får det lettere med udspillet.
Det er specielt den ændrede beskatning af aktieaflønning og optioner, hvor aktierne først beskattes ved salg, brancheforeningen mener, er positiv.
Derudover er brancheforeningen tilfreds med, at udenlandske nøglemedarbejdere i fremtiden ifølge regeringen ikke skal tilbagebetale den skattefordel, de har i de første tre år, de opholder sig her i landet.
- Udvikling koster penge og dygtige medarbejdere. Det er derfor særlig positivt, at regeringen vil give vækstvirksomheder en bedre økonomi og bedre muligheder for at fastholde nøglemedarbejdere. Vi vil nu se forretningsideer realiseret, ideer som tidligere havde for mange odds imod sig, siger Jakob Lyngsø, direktør for IT-Brancheforeningen.
Et skridt på vejen
Dansk Handel og Service mener også, erhvervspakken er et godt skridt på vejen, men det er imidlertid ikke nok, hvis virksomhedernes forhold skal sikres.
- Det er en god start, vi har set fra regeringens side. Mange små og mellemstore virksomheder vil være tilfredse, men det er slet ikke tilstrækkeligt for konkurrenceevnen, hvor nødvendige skattereformer og behov for kompetenceudvikling stadig presser sig på, siger administrerende direktør Søren B. Henriksen.
Hos Dansk Industri glæder viceadministrerende direktør Jørgen Hansen sig især over de initiativer, der dæmper stigningerne i elpriserne, gør det mere attraktivt for virksomhederne at investere i forskning og udvikling samt gøre det lettere at foretage generationsskifte.
- Først blev der indført et totalt stop for nye skatter og afgifter fra 2002. Det bliver nu fulgt op af konkurrenceevnepakken, der indeholder mange gode elementer for virksomhederne. Initiativerne er tiltrængt godt nyt for dansk erhvervsliv og dermed for dansk beskæftigelse og velfærd, siger Dansk Industris viceadministrerende direktør, Jørgen Hansen.

Billedtekst: En sænkning af elpriserne er et element i den pakke fra regeringen, der gerne vil forbedre dansk erhvervslivs
evner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere