Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den IT-Branchen d. 4. marts 2002.
Danmark er kun et hestehoved bagefter Sverige, hvor analytikere regner med at hver anden solgt skærm vil være flad inden udgangen af 2002.
Ved første øjekast er prognoserne for salget af pc-skærme fra de fleste af klodens IT-analysevirksomheder ikke ligefrem opløftende læsning. For ikke alene er væksten i salget ikke noget at prale af. Priserne, og ikke mindst de marginaler, der kan opnås på skærme i forhandlerleddet, er også på vej ned.
Men der en stor undtagelse. Og den staves LCD.
For salget af LCD-skærme, bedre kendt som fladskærme, voksede lynende stærkt sidste år. Og det er en udvikling, som stort set alle analysevirksomheder er enige om, vil fortsætte.
Årsagen er ikke mindst, at der i de senere år er blevet investeret kraftigt i at effektivisere produktionen af de flade skærme, hvilket nu mærkes på markedet i form af stadigt lavere priser og voksende efterspørgsel.
Ifølge analysevirksomheden IDC står de flade skærme da også til at erstatte deres pladskrævende forgængere, CRT-skærmene, selvom der kommer til at gå lang tid. For IDC spår faktisk, at de traditionelle CRT-skærme i 2005 stadigvæk vil udgøre 75 procent af det samlede skærmsalg i Vesteuropa.
Men det er langt fra ensbetydende med, at udviklingen vil gå lige så langsomt i de nordiske lande, der normalt betragtes som betydeligt mere modne end det vesteuropæiske gennemsnit.
Svenskerne ellevilde med flade
I Sverige, som Danmark ynder at sammenligne sig med, offentliggjorde analysevirksomheden IT Research i starten af februar da også tal, der viste, at hele 27 procent af det samlede salg i fjerde kvartal 2001 udgjordes af flade skærme. Tallet for hele 2001 beløb sig til i alt 160.000 solgte enheder, hvilket svarer til en vækst på 20 procent sammenlignet med 1999. Og at dømme efter IT Research er trangen at pryde skrivebordet med en fladskærm langt fra slukket på den anden side af Øresund. For inden år 2002 er omme, regner IT Research faktisk med, at hver anden skærm, der bliver solgt i Sverige, vil være flad.
Den mildest talt hektiske udvikling inden for afsætningen af fladskærme i Sverige og andre steder i Vesteuropa hænger mere end noget andet sammen med prisudviklingen. Ifølge IDC faldt priserne på fladskærme med helt op til 33 procent i løbet af første halvår 2001.
Ifølge Peter Anderson, ansvarlig for Viewsonic i både Danmark og Sverige, er de største leverandører på det danske marked for fladskærme Samsung og Phillips, på første og andenpladsen, og dernæst Viewsonic på en tredjeplads. Også leverandører som AOC og LG Electronics, er væsentlige spillere, selv om de målt i markedsandel ikke er nær så store som de tre førstnævnte leverandører.
For LG Electronics vedkommende kan dette dog ændre sig. Indtil videre har LG leveret skærme til den danske pc-assembler Zitech, der har solgt dem videre under eget navn. Men i november sidste år fik distributøren Unit Data distributionsretten på LG's skærmprodukter, der nu skal ud til en bredere skare forhandlere herhjemme.
Danmark langsommere
end Sverige
- I Danmark sælger Viewsonic 50 procent fladskærme og 50 procent CRT-skærme. I Sverige har de imidlertid taget fladskærmene til sig i et langt hurtigere tempo. Her udgør andelen af fladskærme faktisk mellem 65 og 70 procent af vores samlede salg, siger Peter Anderson.
Han mener, at fladskærmene vil fortsætte med at gøre indhug på CRT-skærmenes bekostning. Men i Danmark kommer det til at foregå i et langsommere tempo end i Sverige.
- Ser man på det samlede marked, så vil hver anden skærm der bliver solgt i Sverige være flad inden 2002 er omme. Men i Danmark skal vi formentlig et stykke ind i 2003 før det bliver tilfældet. I Sverige bliver der brugt relativt flere penge på IT. Dertil kommer at der en arbejdsmiljølovgivning på plads der favoriserer fladskærme, fordi de er sundere at arbejde med, siger han.
I Danmark havde Viewsonic ikke noget kontor frem til marts 2000. Her købte selskabet imidlertid Nokias skærmdivision, Nokia Display Products, og overtog samtidig den organisation, der var bygget op i Danmark inklusiv distributører og forhandlere. Nu er Viewsonic på plads med et dansk kontor og gennem distributørerne, Ingram Micro og Microtronica, har selskabet kontakt til cirka 1000 forhandlere.
Samsung størst i Danmark
At dømme efter Thomas Møller, Aaccount Manager med ansvar for Samsungs skærmprodukter i Santech Micro Group (SMG), vil Samsung i det kommende år satse mere aggressivt i Danmark.
- SMG, Nordisc og Tech Data er Samsungs tre distributionspartnere i Danmark. Samsung har endnu ikke lokal tilstedeværelse i Danmark, men jeg ved, at der fra nordisk hold er planer om at åbne et kontor i den nærmeste fremtid, siger Thomas Møller.
Han betoner, at Samsung fortsat satser på de traditionelle CRT-skærme, også selvom de flade sælger rigtig godt i øjeblikket.
- Samsung er målt i markedsandele den største leverandør af fladskærme i Danmark. Og salget af TFT-skærmene vokser ekstremt hurtigt. Faktisk så hurtigt, at vi i perioder er løbet helt tør for vores 15 tommer TFT-skærme, siger Thomas Møller, der dog ikke tror på, at TFT-skærmene kommer til at erstatte CRT-skærmene i mange år ud i fremtiden.
- Hos Samsung vil CRT-skærmene helt sikkert stadig være en meget vigtig del af sortimentet i flere år frem. Det skyldes, at der stadig er en væsentlig prisdifference mellem TFT- og CRT-skærmene. Dertil kommer at der stadig er dele af erhvervslivet, for eksempel den grafiske industri, der fortrækker CRT-skærme på grund af deres overlegne farvegengivelse, siger Thomas Møller.
Billedtekst: Ifølge Peter Anderson, ansvarlig for Viewsonic i både Danmark og Sverige, er de største leverandører på det danske marked for fladskærme Samsung og Phillips, på første og andenpladsen, og dernæst Viewsonic på en tredjeplads.